• Informacje na temat:

    dania z ravioli

Przepisy na temat: dania z ravioli
  • ​Pierożki ravioli z ricottą

    ...szałwii. Gotuj ravioli przez 3-5 minut. Przełóż pierożki na patelnię z roztopionym masłem i szałwią i smaż przez chwilę, aby się zarumieniły i uwolniły aromat. Podawaj z tartym parmezanem...

  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!

  • Włoskie gnocchi z ricotty i szpinaku

    Podstawowe składniki tego dania to szpinak, bogaty w witaminy, białka, błonnik, sole mineralne oraz karotenoidy, a także powszechnie używana we włoskiej kuchni ricotta, czyli miękki, bardzo delikatny(...) dodawany do wielu potraw - do sosów, jako farsz do pierogów typu ravioli albo cappelletti, do dań z makaronu takich jak cannelloni i lasagna, do ciast. Produkowany jest głównie z mleka krowiego i owczego...

  • Jeśli jesień to... dynia

    ...na patelni (powinien sięgać do wysokości około 1 i 1/2 cm). Smaż pulpety na złoto, obracając. Ravioli z dynią Sposób przygotowania 1. Na ciasto przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj szczyptę(...) ciasta w odstępach co 3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Dociśnij wolne przestrzenie i wytnij kwadratowe ravioli (około 30 sztuk).  4. Gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty. Na małej patelni rozgrzej...

  • Wiedeń dla wegetarian

    Kuchnia wegetariańska to coś więcej niż bezmięsne dania - taką filozofię reprezentują dwie nowe wiedeńskie restauracje.

  • Dynia: Na słodko czy na ostro?

    .... Ravioli z dynią Czyli pierożki z delikatnego ciasta, wypełnione dynią, z nutką imbiru, skąpane w rozpuszczonym maśle z dodatkiem szałwii. Wyrazistości dodaje im parmezan. Składniki na ciasto(...) palcami. Z ciasta wycinamy kwadraty. Ravioli wkładamy do zagotowanej, osolonej wody na około 5 minut. Musimy uważać, żeby zanadto się nie rozgotowały. Polejemy je roztopionym w rondelku masłem...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Pierogi zawojowały świat Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo...

  • Święta po włosku

    Polski stół wigilijny z włoskim łączy brak mięsa. Na obecności ryby podobieństwa się kończą. Nie ma spójnej tradycji związanej z konkretnymi daniami - te różnią się w zależności od regionu, miasta(...).   Sosy : ragu, blolognese, sosy warzywne   Nadziewane: Najpopularniejsza nadziewana pasta to oczywiście ravioli, które może być okrągłe lub kwadratowe, zwykle wypełnione serowym, mięsnym, rybnym...

  • Szyfr złamany

    ..., rdzennej tradycji kulinarnej. A to oznacza, że mączne potrawy zajmują w niej ważne miejsce. Agnolotti to małe pierożki, wielkością przypominające ravioli. Mogą mieć kształt kwadratu lub półksiężyca, tak(...) się wydawać nieco kontrowersyjne, jednak kategoria past obejmuje wszystkie dania mączne serwowane w ramach primi piatti. Początkowo, czyli aż 2 tysiące lat temu, bo tak długą mają historię, były...

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    ...schronisko czy elegancka restauracja. Tradycyjne potrawy Mieszanka smaków włoskich i alpejskich, którą tworzą lokalne przysmaki, to m.in. "Schlutzkrapfen" (pierożki ravioli z serem i szpinakiem), kiszona(...) (speck) oraz zupa winna i dania z makaronu. Wśród deserów znajdziemy ciastka z owocami, np. strudel z jabłkami lub gruszkami, orzechami i rodzynkami. Jabłka, winogrona i kasztany Długi i bujny okres...

Artykuły na temat: dania z ravioli
  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    ...luksusu rozsmaruj na talerzu trochę kalafiorowej skordalii i udekoruj ravioli startymi truflami.

  • Książka "Na noże", czyli telewizja od kuchni

    Książka "Na noże" to połączenie pikantnych sekretów produkcji popularnego serialu stacji TVN z przepisami na pyszne dania prosto z ekranu. To lektura dla wszystkich, którzy pragną gotować smacznie i wyjątkowo, a zainspirowani serialem postanowili zostać gwiazdą w swojej kuchni!

  • Osobisty doradca smaku w każdej kuchni

    ...dobrane dodatki. Zaprezentowane w książce dania są proste i łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba do nich skomplikowanych i drogich składników. To wszystko sprawia, że "Doradca smaku" nie jest jedynie(...) zmieniające znane z pozoru dania w wyśmienite kompozycje. To wszystko znalazło się w książce, która może być inspiracją i zachętą do własnych kulinarnych odkryć. Nawet początkujący amatorzy gotowania...

  • Cielęcina w młodych marchewkach i menu na ten tydzień… pracowity tydzień.

    ..., szarentejskie, befsztyki, łosoś i ravioli z borowikami…   Zapraszam.  

  • Zakończył się internetowy Wielki Test o Żywności

    Polacy coraz bardziej lubią gotować i coraz odważniej eksperymentują ze smakami. Obok tradycyjnego barszczu, karpia i kapusty z grochem na wigilijnych stołach coraz częściej pojawiają się na nich takie dania jak: ravioli, tiramisu czy sushi. Jednak czy naprawdę wiemy co jest zdrowe? Czy wciąż pamiętam smak i skład tradycyjnych potraw? Czy świadomie kupujemy produkty, z których potem...

  • Pasta i basta!

    ...jednej porcji: 4,50 zł Smażone ravioli z waniliową ricottą i węgierkami na maśle, koszt jednej porcji: 5,50 zł Ciasto makaronowe uniwersalne Podstawowe ciasto na makaron składa się tylko z mąki, jajek i soli. Zrobisz z niego świeży makaron, włoskie ravioli czy lasagne. Wyrobione ciasto zawinięte w folię wytrzyma w lodówce dobę. Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych Liczba porcji...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...i trudna robota. Na cieniutkim cieście, odpowiednio doprawione, pięknie wyklejone z chłopskiego, dość ciężkiego i banalnego dania mogą stać się prawdziwą ozdobą eleganckiego przyjęcia. Do tego można je(...) świata: litewskiej, słowackiej, ukraińskiej, rosyjskiej, włoskiej (ravioli czy tortellini), chińskiej (wonton, dim sum), gruzińskiej (chinkali). Jednak to polska kuchnia z nich słynie. Według legendy...

  • Osobisty doradca smaku w każdej kuchni

    ..., jak ogromne są możliwości zastosowania w kuchni ziół i przypraw. Wyjaśnia, że w każdej "kulinarnej apteczce" zawsze powinny znajdować się starannie dobrane dodatki. Zaprezentowane w książce dania(...). Michel Moran udowadnia, że są one proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się w kuchni polskiej. Kucharz obala kulinarne mity i pokazuje proste porady zmieniające znane z pozoru dania w wyśmienite...

  • Wesele bez mięsa?

    ...dania zgodnie z wytycznymi. Jeśli myślicie, że można podać wegańską zupę na mięsnym bulionie i nikt się nie zorientuje, to jesteście w błędzie! Mięso ma charakterystyczny smak i zapach, wyczuwalny nawet(...), kasz i roślin strączkowych w towarzystwie opiekanych ziemniaczków, klusek i rozmaitych sałatek - dodatkowo na półmiskach można zaserwować dania mięsne dla chętnych. Być może miłośnik schabowego...

  • Żyj z ochotą

    ...karynckich. Karynckie pierogi z serem (Kärntner Kasnudeln) podawane są w wariancie włoskim - ravioli, a danie słoweńskie - pohaca oraz friuliańskie - gubana przypominają karyncką babkę (Reindling(...) osobliwym dodatkiem do niej jest słodka karyncka babka (Reindling). Czy tradycyjne karynckie dania (Kirchtagssuppe, Frigga itd.) bez trudu zamówimy w karynckich restauracjach, czy też są one raczej...

Wideo na temat: dania z ravioli
  • Przysmaki inspirowane włoską kuchnią

    18-letni Dawid Budzich przygotował w studiu "Dzień Dobry TVN" dania inspirowane kuchnią włoską. Uczestnik "Masterchefa" zaprezentował spaghetti z mulami i kalmarami, ravioli z krewetkami oraz arancini z gorgonzolą i szpinakiem.

  • Afrodyzjaki w kuchni

    Uczestniczka programu "MasterChef" Monika Goździalska zaprezentowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dostępnymi o tej porze roku afrodyzjakami. Goździalska podała szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, lasagne z leśnych grzybów z pomidorkami, łososia marynowanego w białym winie oraz ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym. Czy Marcin Prokop po degustacji poczuł się