• Informacje na temat:

    dania z ogórków kiszonych

Przepisy na temat: dania z ogórków kiszonych
  • Zupa z ogórków kiszonych

    Ogórki kiszone zawierają witaminy i składniki mineralne. Dlaczego więc nie zrobić z nich pierwszego dania? Wśród wielu przepisów na zupę ogórkową zachęcamy do wypróbowania naszego.

  • dobry dodatek do drugiego dania

  • Popisowe dania gwiazd

    ...niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych. Popisowe danie Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm...

  • To danie nazywamy mizerią, gdyż przygotowuje się je tak jak mizerię tyle że zamiast świeżych ogórków dodajemy kiszone

  • Sałatka z ogórków

    Nie doceniamy ogórków. Tymczasem oprócz walorów smakowych, zawierają sporo witaminy K i mikroelementów. A ponieważ składają się w 96 proc. z wody ich wartość kaloryczna jest znikoma. Jeżeli chcesz podać sałatkę jako samodzielne danie, dodaj do niej makaron. Będzie wtedy bardziej sycąca.

  • Ta szybka sałatka świetnie pasuje do mięsnych dań.

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • Nie wiedzieć czemu, wzięło nas na łączenie dwóch skrajnych smaków, kwaśny ze słodkim. W surówce z kiszonych ogórków sprawdza się na mur-beton.

  • Proste pomysły na dania dla dzieci z serem

    Sałatki, kanapki, serki i nie tylko!

  • Bardzo smaczna i lekka. Doskonały dodatek do obiadu jak również jako przekąska.

Artykuły na temat: dania z ogórków kiszonych
  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • I małosolny, i kiszony

    Należą do rodziny dyniowatych. W naszej kuchni znalazły miejsce na stałe – i nic w tym dziwnego, bo ogórki są nie tylko pysznym dodatkiem do głównego dania, ale też znakomitą przekąską, którą możemy zjeść między posiłkami.

  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet(...) bakterii gnilnych. Chroni przed nimi np. chrzan i czosnek. Do niektórych kiszonek (np. ogórków, pomidorów, papryki) warto włożyć 2-3 liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Zawarte w nich garbniki dodają...

  • Ogórek na zdrowie

    ...sam Juliusz Cezar. Z kolei Arystoteles sugerował, by żony, których mężowie byli mało namiętni, podawały im dania z ogórkiem, co miało im dodać sił witalnych. Ogórki świetnie sprawdzają się...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...wywaru i startych ogórków kiszonych. Jednym z ciekawych wariacji na jej temat jest danie z surowych, zielonych ogórków. Podstawą takiej zupy jest wywar i ogórki, dodaje się do niej także m.in. serki(...) i chłodzące właściwości ogórków są doceniane w branży kosmetycznej. Wyciągi z zielonych warzywo to częsty składnik mleczek, kremów czy toników. Sok ze świeżego ogórka oczyszcza skórę, a jednocześnie ją...

  • Wielka księga smaków: Ogórek

    Cezar. Z kolei Arystoteles sugerował, by żony, których mężowie byli mało namiętni, podawały im dania z ogórkiem, co miało im dodać sił witalnych. Ogórki świetnie sprawdzają się w sałatkach, kanapkach...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    ...jedynie od czasu do skontrolować, czy kiełbasa równomiernie się rumieni. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Na początek będziemy potrzebować pół kilograma kiszonej kapusty, jedną cebulę(...) zarumienionej cebulki. Całość dusimy przez kilka minut, po czym zalewamy szklanką wody, lekkiego bulionu lub - jeśli oczywiście nie planujemy podawać dania dzieciom - 300 ml białego wina lub jasnego piwa. Do...

  • Nietypowe dodatki do dań

    Te nietypowe dodatki urozmaicą smak twoich potraw. Przekonaj się, co takiego możesz dodać do przygotowywanych przez siebie dań.

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...możesz użyć nie tylko na kanapki. Czekającą na skonsumowanie szynkę czy boczek możesz wykorzystać także w daniach obiadowych bądź innych posiłkach na ciepło. Szukasz pomysłu? Spróbuj pysznych...

  • Trzy warzywa rządzą na talerzu

    Dziś proste połączenie kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i kiszonych ogórków, które, według uznania, może być dodatkiem do posiłku lub jego bazą. Wszystko zależy od tego, z czym zdecydujemy się je serwować.

Wideo na temat: dania z ogórków kiszonych
  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą

  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który będzie podstawą udanej ogórkowej. Lekko zabielona śmietaną - to idealna propozycja na pierwsze...

  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który będzie podstawą udanej ogórkowej. Lekko zabielona śmietaną - to idealna propozycja na pierwsze...