• Informacje na temat:

    dania z makaronem i fasolka szparagowa

Przepisy na temat: dania z makaronem i fasolka szparagowa
  • Fasolka szparagowa na stół!

    Zazwyczaj jest dodatkiem do dań. Bywa, że o niej zapominamy. Tymczasem okazuje się, że fasolka szparagowa powinna gościć na talerzach i dorosłych, i dzieci.

  • Pyszne dania obiadowe

    Zadowolą nawet największych głodomorów. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

  • Oryginalny makaron po japońsku

    Makaron w nieco orientalnym wydaniu

  • Przepisy na pyszne dania z grzybów

    ...dania z grzybami i makaronem .

  • Smaczne dania obiadowe

    Na każdy dzień tygodnia!

  • Makaron na wiele sposobów. Proste przepisy!

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z makaronem. Starmach przyrządziła m.in. cannelloni w sosie orzechowym, kokardki z cukinią...

  • Dobra praktycznie dla każdego

    ...wykorzystać jako bazę do sosów i zup. Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody, w której będziemy gotować również inne warzywa. Tylko wtedy(...). Dobra dla dzieci Fasola szparagowa należy do grupy najłatwiej strawnych warzyw strączkowych. Karmiące mamy muszą z niej zrezygnować tylko w pierwszych tygodniach po urodzeniu malucha. Później można...

  • Warzywo prawie doskonałe

    ...wodę po jej gotowaniu i wykorzystać jako bazę do sosów i zup. Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody, w której będziemy gotować również inne(...) w piekarniku. Łącząc fasolkę z czerwoną papryką czy nacią pietruszki zwiększymy przyswajalność cennych pierwiastków. Doskonała dla dzieci Fasola szparagowa należy do grupy najłatwiej strawnych warzyw...

  • ​Doskonały składnik diety

    Fasolka szparagowa ma wiele pożytecznych właściwości. W Polsce spotyka się jej dwie odmiany - żółtą i zieloną. Obie są bogate w witaminy i składniki mineralne. Do tego mają sporo zastosowań kulinarnych, świetnie wspierają odchudzanie oraz pozytywnie wpływają na przebieg ciąży.

  • Czy wiesz co jesz?

    ...jest łączony. Sposobów na ciekawe dania z makaronem w roli głównej jest mnóstwo, a dodatkowo są one często bardzo proste w przygotowaniu. Najlepszym dodatkiem do makaronu są sezonowe warzywa, chude(...) produktach zbożowych możemy jednak poszerzyć, dzięki trwającej właśnie kampanii  "Zboże smakuje i inspiruje", która dostarcza również kulinarnych wskazówek na smakowite dania z pastą w roli głównej...

Artykuły na temat: dania z makaronem i fasolka szparagowa
  • Dania z patelni

    Po co tracić czas i brudzić kilka garnków, skoro w dwa, trzy kwadranse można przygotować pyszne danie obiadowo-kolacyjne na jednej patelni?

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Smaczne propozycje dań dla osób z kamicą żółciową

    ...strączkowych, groszku zielonego, fasolki szparagowej, kapusty, pora, cebuli, czosnku, kalafiora, brokuła, gruszek, czereśni, śliwek. Niewskazane są również ostre i pikantne przyprawy, marynaty i dania(...) sezonowych owoców z ryżem i delikatnym sosem waniliowym na bazie chudego jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki tego dania zostały poddane obróbce termicznej, dzięki czemu wzrasta ich...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • BRAVO dla Damy, za ....

    ...gesty sok do robienia roznych rzeczy. Kiedy, juz zmiksowalam, doprawilam, garnek poczekal az ugotuje fasolke szparagowa. G nie je cebuli surowej a w przepisie byla wiec ja dalam fasolke szparagowa i podwojna ilosc czosnku. Dwa wezowe ogorki i fasolka szparagowa powedrowaly do gara. Gar powedrowal do spizarni bo do lodowki sie nie miesci. Dzis schlodzilysmy go dodatkowo kostkami lodu co mu nie...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Spätzle czyli makaron nieco inaczej

    ...i fasolka szparagowa... Mozna te fasolke zastapic mlodym groszkiem jeszcze w straczkach - obecnie z mrozonek, lub gorszkiem zielonym z mrozonek czy tez z puszki. Do fasolki 0,5 litra wywaru z warzyw(...) wielokrotnie w Niemczech. Dzis jest dostepny w kazdym supermarkecie ale danie to mozna zrobic rowniez z innym makaronem np typu wstazki... Trzeba go tylko najpierw ugotowac a späztli sie nie gotuje...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Danie z tego... co zostanie

    Każdej z nas zdarza się ugotować za dużo ryżu, kupić więcej chleba.

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...