• Informacje na temat:

    dania z majonezem i porem

Przepisy na temat: dania z majonezem i porem
  • Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

    ...wykończenia dania. Ser feta rozgniatamy dokładnie widelcem wraz z serkiem śmietankowym, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy serowej dodajemy zblendowane listki rzodkiewki...

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Dania na cały tydzień

    Tatar śledziowy z plackami ziemniacznymi Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Filety śledziowe zalej wodą, pozostaw na noc. Osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym koperkiem, musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Grzyby odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do śledzia wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i porem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do...

  • Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    Tymi daniami zaskoczysz gości!

  • Bardzo smaczna i szybko znikająca babka z majonezem idealna na Wielkanoc i nie tylko. W jednym przepisie przedstawiam trzy wersje tego ciasta - niestety do ostatniej wersji nie zdążyłam zrobić zdjęcia - za szybko babka zniknęła :)

  • Sałatka jarzynowa

    Twoje dziecko skończyło właśnie 2. rok życia. To najlepsza pora, żeby wprowadzić nowe dania. Polecamy sałatkę jarzynową.

  • Gdy zostaje mi majonez robię ten placek.

  • Szynka w powidłach

    Szynka w powidłach to danie w sam raz na świąteczny obiad. Aromatyczna i soczysta - zachwyci gości i rodzinę.

  • Nie myślałam, że dodatek majonezu do ciasta może przynieść taki efekt :) Musicie wypróbować :)

Artykuły na temat: dania z majonezem i porem
  • Pora na detoks

    Na przełomie pór roku najbardziej odczuwamy skutki złej diety i braku ruchu na świeżym powietrzu. Dlatego właśnie teraz warto zastosować krótką kurację oczyszczającą. Dzięki niej organizm zacznie znowu sprawnie funkcjonować. Potraktujmy ją więc rozważnie - niech będzie wstępem do zdrowego, racjonalnego sposobu żywienia oraz zmiany niewłaściwych nawyków.

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Piersi z kurczaka zapiekane na porach

    Piersi kroimy na mniejsze kawałki i przyprawić (pieprz, sól,ocet balsamiczny, oregano) Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ciasno, pokrojone w grube plastry pory Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak żeby nic nie wystawał  Posypać jeszcze potartym serem Piec 45-60 min w temp. 180 stopni...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Danie z tego... co zostanie

    Każdej z nas zdarza się ugotować za dużo ryżu, kupić więcej chleba.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Informacje o dodatkach: Co jest prawdą, co nie

    Wciąż mamy niewielką wiedzę na temat żywności, którą kupujemy. Dlatego na jej temat tworzymy różne własne teorie. Pora odróżnić prawdziwe od fałszywych.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Szarym dniom na przekór

    ...tłuszczem gofrownicy po 5-6 minut. 3. Czosnek posiekać,  wymieszać z jogurtem, majonezem i śmietaną,  doprawić. Gofry podawać polane sosem i posypane odłożonymi warzywami. Gotowana z ostrym sosem...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...