• Informacje na temat:

    dania z łopatki

Przepisy na temat: dania z łopatki
  • Łopatka ze szpinakowym farszem

    Idealne mięso na obiad w większym gronie

  • Musztardowa łopatka

    Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej po łyżeczce soli i przyprawy uniwersalnej po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu i oregano 1/3 kostki margaryny Marynata: po łyżce miodu ostrej musztardy, oliwy i keczupu. Przygotowanie: 1. Przyprawy i zioła wymieszaj, natrzyj mięso. Chłodź godzinę. 2. Składniki marynaty wymieszaj. Mięso posmaruj marynatą, chłodź 15 minut...

  • Pieczeń rzymska z sosem

    Pyszna pieczeń z mielonego mięsa, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity sos wzbogaci smak dania i sprawi, że domownicy będą je chcieli jeść na okrągło.

  • Graj w zielone

    Dania z mięsa, których nie próbowałaś!

  • Pierś indycza z ziołowym farszem

    Danie na uroczysty obiad

  • Patelnia z sadzonymi jajkami

    Zdrowe i smaczne danie, które przygotujesz na bazie kaszy gryczanej. Wystarczy 40 minut i pyszny obiad gotowy!

  • Sekrety idealnych kotletów mielonych

    Mięso najlepiej zmielić samodzielnie, można w tym procesie połączyć dwa gatunki mięs, np. chude z tłustym, chociaż do kotletów mielonych najczęściej wykorzystuje się mięso z łopatki wieprzowej i takie w tym wypadku uchodzi za najsmaczniejsze. Na obiad dla 2-4 osób wystarczy 500 g mięsa. Przed zmieleniem mięso należy umyć, oczyścić z najgrubszych powięzi i usunąć ewentualne kości oraz pokroić dość...

  • Niebanalne obiady piątkowe

    ...pomocy drewnianej łopatki/szpatułki tworzymy w masie wgłębienie i ostrożnie wbijamy tam jajko. Zachowując odstęp robimy jeszcze dwa kolejne wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Lekko je solimy. przykrywamy...

  • Szakszuka - bałagan na patelni

    ...5 minut. 4. Przy pomocy drewnianej łopatki/szpatułki tworzymy w masie wgłębienie i ostrożnie wbijamy tam jajko. Zachowując odstęp robimy jeszcze dwa kolejne wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Lekko...

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    Mimo panującej sytuacji święta zbliżają się wielkimi krokami. Do tej pory śniadanie i obiad w wielkanocną niedzielę jedliście u rodziców. Jednak w tym roku musisz wspiąć się na wyżyny kulinarnych umiejętności i świąteczne dania przygotować samodzielnie.

Artykuły na temat: dania z łopatki
  • Katarzyna Burzyńska-Sychowicz i jej popisowe danie

    Katarzyna Burzyńska-Sychowicz dopiero co urodziła swoje drugie dziecko, a już udała się na rodzinne wakacje, na wieś do dziadków. Prezenterka szybko wróciła do formy i dogadza sobie, np. omletem-tiramisu, który rozkłada na łopatki...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Dania z wołowiny

    ...g wołowiny z łopatki lub udźca, sól, pieprz, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 małe ogórki kiszone, 100 g mięsa wędzonego, 3 łyżeczki musztardy, 4 cebule, olej lub smalec, 2 łyżki mąki. Ugotowane na twardo...

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...

  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    ...pieczarkowym Składniki: 50 dag mielonej łopatki, cebula, jajko, 3 łyżki bułki tartej, łyżka masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pęczek koperku, 3 szkl. bulionu warzywnego, śmietana...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponad to nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Jak widać...

  • Przykurcz mięśni. Co robić?

    Zwykle pojawia się w karku, ramionach, w lędźwiowej części kręgosłupa lub na wysokości łopatek. Podpowiadamy, jak złagodzić ten ból.

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Szóstka kier. Czekają cię karkołomne wyzwania i to już od poniedziałku. Jeśli chcesz powalić na łopatki konkurenta wykaż się bystrością umysłu. Także i...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...