• Informacje na temat:

    dania z grzybow

Przepisy na temat: dania z grzybow
  • Przepisy na pyszne dania z grzybów

    ...dania z grzybami i makaronem .

  • regionalna potrawa na Ślasku w rejonach gdzie są lasy,to bardzo dobre i syte danie,polecam

  • Przepisy na dania z grzybami

    Kurki, prawdziwki, podgrzybki i kanie. Schyłek lata to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania z grzybami w roli głównej i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać!

  • Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

  • Smakowite danie z mięsem i grzybami

    Smaczne i bardzo sycące!

  • Przepis wart wypróbowania: "Dania z kapustą pekińską"

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dla wielu to jedna z najsmaczniejszych wigilijnych potraw!

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Pierogi z grzybami

    Tradycyjne danie wigilijne

  • Ten przysmak jest alternatywą dla wszystkich, którzy nie bardzo lubią przesłodzone ciasta lub nie udaje się pieczony sernik. Ja lubię go również za jego prostotę (bez pieczenia) oraz niepowtarzalny smak.

Artykuły na temat: dania z grzybow
  • Kurczak faszerowany grzybami

    Grzybami możemy cieszyć się cały rok – gdy je zamarynujemy lub ususzymy. A ze świeżych przygotujmy aromatyczne dania.

  • Jesień to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać! Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko...

  • Pilaw z grzybami i fasolką

    Pilaw to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Przyrządzana jest na różne sposoby w zależności od regionu. Zobacz, jak zrobić to danie w prosty sposób.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Lepszy jeden grzyb niż cały koszyk

    ......                        Ewa Furtak i Justyn Kołek są autorami  poradnika "Grzybownik". Zobacz również:

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Zatrucia grzybami leśnymi – jak je rozpoznać i reagować?

    Wczesna jesień to czas leśnych wędrówek, spacerów i bardzo popularnego w Polsce grzybobrania. Nic dziwnego – grzyby podnoszą i uszlachetniają walory smakowe zup, sosów i świątecznych dań. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale w pełni bezpieczna tylko dla tych, którzy się na grzybach znają. Spożycie trujących okazów w najlepszym wypadku może się skończyć poważnymi problemami żołądkowymi, a w najgorszym – nawet śmiercią. W Polsce każdego roku zatruciom ulega od kilkuset do tysiąca osób....

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Kasza zapiekana z grzybami

    To danie moze się znaleźć na wigilijnym stole, może także urozmaicić codzienne menu.

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

Zdjęcia na temat: dania z grzybow
Wideo na temat: dania z grzybow
  • Tagliatelle z dynią i grzybami

    Szybkie i smaczne danie

  • Andrzej Polan i jesień w kuchni

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królował Andrzej Polan. Kucharz przygotował dania inspirowane jesienią, m.in. śliwkę z makiem i pasternakiem, kalafior faszerowany, brukselkę z grzybami i jajkami sadzonymi oraz gruszki panierowane herbatnikami z koglem-moglem i karmelem. Zdradził także, jak odróżnić pasternak od pietruszki.

  • Przepis na marynowane grzyby

    Początek lata to początek grzybów w polskich lasach! Wtedy też stają się coraz łatwiej dostępne w sklepach - świetnie smakują w sosie grzybowym, jako dodatek do zup (np. krupniku), znakomicie jednak sprawdzają się jako przekąska - choćby w postaci marynowanych grzybów, które potem można wykorzystać w sałatkach czy innych daniach. Przyrządzanie marynowanych grzybów jest naprawdę proste, jednak