• Informacje na temat:

    dania z gotowanych burakow czerwonych

Przepisy na temat: dania z gotowanych burakow czerwonych
  • B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!

    W okresie zimowym szczególnie powinniśmy stawiać na pokarmy bogate w składniki odżywcze. A doskonale w tym wypadku sprawdzą się buraki – warzywa, w których znajdują się m.in. wspomagające odporność antycyjany. ​Warto również pamiętać o niezwykłych walorach smakowych oraz o mnogości możliwości wykorzystania ich w przeróżnych daniach. Dokładnie 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. Tego dnia warto...

  • Przepyszna w smaku, zachęcająca kolorystycznie. Surówka, która jest idealnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Smak świetnie komponuje się z kotletami, mięsami w sosie, rybą.

  • Naturalny ekspert zdrowej krwi

    Burak ma w sobie taki arsenał witamin, minerałów i prozdrowotnych mocy, że można go z powodzeniem nazwać czerwonym ambasadorem zdrowia.

  • idealne do drugiego dania

  • Fioletowe szaleństwo – sezon na śliwki

    Jesienią na naszych stołach króluje śliwka, a 29 września przypada Dzień Śliwki! To doskonały moment na przygotowanie pełnych smaku i doskonałego aromatu, fioletowych dań z wykorzystaniem tych smacznych owoców. Aby nasze dania miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, proponujemy przygotować ja w oparciu o suszone śliwki, które poza walorami smakowym mają w sobie również wiele cennych składników...

  • Krem z buraczków to zdrowa i szybka zupa.

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    Afrodyzjak to tajemnicza substancja wokół której powstało wiele legend. Już w czasach starożytnych biegli w tajemnych sztukach sporządzali napoje miłości oraz mikstury zwiększające libido. W skład tych eliksirów wchodziło wiele ingrediencji, których wykorzystanie w dzisiejszych czasach mogłoby być nielegalne lub co najmniej nieetyczne. Używano jednak również składników do dzisiaj stanowiących podstawę wielu dań, cieszących się dużą popularnością pod różnymi szerokościami geograficznymi. Jak...

  • Lekkie risotto z pomidorami i filetem z kurczaka

    Składniki na 4 porcje: - 300 g boćwinki (buraka liściowego), - po 75 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych, - 5 łodyżek bazylii, - mała cebula, - 2 łyżki oleju, - 200 g ryżu, - 250 g soku pomidorowego, - 500 ml bulionu warzywnego (instant), - 2 filety z kurczaka, - sól, pieprz, papryka, - 40 g tartego parmezanu, - łyżeczka masła Przygotowanie: Liście boćwinki umyć pokroić...

  • Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia :) Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.

Artykuły na temat: dania z gotowanych burakow czerwonych
  • Zupa krem z buraka

    Burak czerwony to warzywo o nieskończonej ilości zastosowań. Jego wartości odżywcze i prozdrowotne ciężko przecenić. Działa odkwaszająco: powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia, a wszechobecny stres i wysokoprzetworzona żywność sprawiają, że coraz trudniej ją osiągnąć. Obecny w jadłospisie burak pozwala przybliżyć alkaliczną stronę zdrowia.

  • Burak w wielu wariantach

    Buraki są skarbnicą wartości odżywczych, działają odkwaszająco, a co najważniejsze, zachowują swoje właściwości niezależnie od formy podania. Możemy je gotować, zapiekać, kisić, a także spożywać na surowo w postaci surówek i soków. Korzystajmy z nich jak najczęściej. Warto, bo burak to niebagatelny pakiet zdrowotnych mocy.

  • Z burakiem nie wygrasz

    ...buraków w wodzie - miejmy świadomość, że pozbawimy się tego, co najcenniejsze. Składniki odżywcze rozpuszczą się w wodzie i najlepiej odżywiony będzie zlew, do którego wylejemy wodę z ugotowanych warzyw...

  • Wielka księga smaków: burak

    To rubinowe warzywo ma w sobie wielki potencjał. Jego delikatny, słodki smak sprawdza się w sałatkach, zapiekankach i innych daniach. Można je piec, gotować, kisić. Nie doceniamy zalet buraków. Tymczasem dzięki występującym w nich barwnikom antocyjanom, mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Mimo że nie są one bogatym źródłem żelaza, to stanowią wspaniały środek krwiotwórczy, dawno...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Ubolechowska pisala o burakach wczoraj... ja tez je bardzo lubie... a szczegolnie jedno danie z burakow znow z restauracji/hotelu "Pod Roza" z Krakowa......

  • Karmimy zmysły

    Wszyscy lubimy patrzeć na dobrze przygotowane i estetycznie podane jedzenie. Kwarantanna to dobry czas, by pobawić się nie tylko w gotowanie, ale komponowanie posiłków. Jedząc zaspokajamy nie tylko głód, ale szereg pozaodżywczych potrzeb. Dobrze wykarmić zmysły kontrastami i kolorami pysznych dań.

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...musiało być 12 dań i mama bardzo tego pilnowała. Były święta, kiedy nie dało się tyle postawić, wtedy doliczałyśmy ciasta, a nawet kompot z suszu. Teraz ja liczę dania. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć: zupy grzybowej, kaszy z grzybami i grochu ze śliwami - te dwa ostatnie to dania z moich stron, okolic Gorlic. Zawsze były też śledzie pod różną postacią, ryby i kapusta z grzybami. I moja...

  • Kremowe zupy

    Oryginalne dania o ciekawym smaku i aksamitnej konsystencji.

  • Komosa ryżowa w świątecznym menu

    Bożonarodzeniowe stoły będą się, jak co roku, uginały od nadmiaru tradycyjnych potraw. Większości z nas trudno wyobrazić sobie święta bez karpia, pierogów i wielu innych dań, które serwowały nasze babki i prababki.