• Informacje na temat:

    dania z dyni i cukinii

Przepisy na temat: dania z dyni i cukinii
  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    Patison to po prostu odmiana dyni, o fantazyjnym kształcie, przypominającym babkę wielkanocną. Warzywo to znalazło zastosowanie w kuchni dzięki swym walorom odżywczym i smakowym. Wielu zwolenników ma(...) smaczniejsza. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć kwiaty cukinii w cieście, robić z niej warzywne spaghetti. Zawiera: witaminy A i C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy. Jest także...

  • Uwielbiam, a tak naprawdę uwielbiamy całą Rodzinką warzywne placuszki, nawet ci bardziej mięsożerni :) Sezon dyniowy w pełni, więc tym razem placuszki z jej wykorzystaniem :) Z moją ukochaną cukinią na dodatek

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ..."Często je lekceważymy, nie zawsze doceniając ich właściwości lecznicze i walory smakowe" - takie zdanie o dyniach, melonach i kabaczkach ma Grażyna Pająk. Ekspertka żywieniowa przekonuje, że zdrowe dania z nich przygotowuje się szybko i prosto.

  • Smaczne,tanie i szybkie...

  • Dania na cały tydzień

    ....  2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj(...).   Bułeczki z dynią Sposób przygotowania 1. Masło roztop i ostudź. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, a na końcu wlej masło. Wyrabiaj ciasto 10 minut, przykryj i odstaw na godzinę...

  • koniec lata,ostatnia szansa na te pyszne kwiatki

  • Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

    ...odżywczych. Popularne dania z cukinii to: zupy, zapiekanki, marynaty, desery, dżemy czy placki. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia. Poznamy ją po intensywnym, zielonym kolorze skórki i ledwo wykształconych(...): 100 gramów cukinii to zaledwie 15 kcal. Dostarcza wszystkich podstawowych składników odżywczych, zawiera węglowodany, białko roślinne i tłuszcz, oczywiście w małej ilości.  Z przyzwyczajenia cukinię...

  • Jesień jak zawsze obfituje w wiele pysznych produktów, których nie uświadczymy w reszcie roku. Dla me wyznacznikiem jesieni w kuchni jest przede wszystkim dynia. I to właśnie z połączenia dyni i cukinii powstał przepyszny, gęsty i aromatyczny sos do makaronu. Idealny na prawdziwy, jesienny obiad.

  • Dania z jarmużem: mocna dawka energii

    Zapiekanka dyniowa Sposób przygotowania Jarmuż oczyść, umyj, zetnij twarde nerwy, a liście porwij na kawałki. Dynię rozetnij, usuń włókna oraz pestki. Miąższ dyni odetnij od skóry i pokrój go w kostkę. Ciecierzycę osącz. Formę posmaruj olejem, ułóż w niej przygotowane składniki. Śmietanę połącz z serem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Domieszaj czosnek...

  • Wypróbowany przepis na "10 łatwych przepisów na dania z marchewką"

Artykuły na temat: dania z dyni i cukinii
  • Gulasz wołowy z dynią i cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Mięso pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dynię obierz, oczyść z nasion, miąższ pokrój w kostkę. Cukinie umyj, osusz(...) minutach dołóż cukinię i dynię. Gulasz przypraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Gulasz możesz podawać...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Cukinia, dynia i spółka

    ...z dyni są lekkostrawne, nie powodują uczuleń. Dlatego można te dania bez obaw podawać niemowlakom, cierpiącym na biegunki i osobom na diecie lekkostrawnej. Jak jeść? Rozgotowana i rozdrobniona(...)Czy w twoim menu są warzywa dyniowate? To jedne z najzdrowszych jesiennych darów natury. W większości składają się z wody, mają mało białka i tłuszczów, są niskokaloryczne. Doskonale sprawdzają się...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Placki z cukinii i ziemniaków

    Cukinie, patisony, kabaczki, dynia… Sycące i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni. Przedstawiamy przepis na lekkie, pożywne placuszki z cukinii i ziemniaków.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Cukinia: Już od szóstego miesiąca życia

    Owoc czy warzywo? Nomenklatura: cukinia - kabaczek używana jest zamiennie. Warzywo jest odmianą dyni zwyczajnej. Pod względem botanicznym cukinia, jak i dynia, jest owocem, zwyczajowo zalicza się je jednak do warzyw. Występuje w wielu odmianach różniących się istotnie kształtem, wielkością, kolorem i smakiem. Silny pakiet witamin Ogromnym atutem cukinii jest fakt, że nie gromadzi...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Dynia zapiekana z ziemniakami

    Nie wiesz, co zrobić z dyni? połącz ją z daniem, które lubisz, np. ziemniaczaną zapiekanką.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...