• Informacje na temat:

    dania y mleka

Przepisy na temat: dania y mleka
  • Dania jednogarnkowe

    Polacy uwielbiają dania jednogarnkowe: są pyszne i szybkie, właściwie… robią się same.

  • Zdrowe, smaczne i uniwersalne - mleko roślinne

    To pierwszy pokarm dziecka. Mleko, mimo że ma sporo właściwości zdrowotnych, ma też przeciwników. Dlatego kompromisem może być taki napój, ale pochodzenia roślinnego, jak np. mleko migdałowe. W sobotę przypada Dzień Mleka.

  • Curry zabielane mlekiem roślinnym

    Napoje roślinne zwyczajowo nazywane mlekiem zyskują coraz większą popularność. Ich smak szczególnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej.

  • Dania z różnych regionów Polski

    Magda Grzebyk jest dziennikarką, kulturoznawczynią i specjalistką od marketingu, a także założycielką popularnego bloga. Z miłości do podróży i kuchni powstała książka „Cudne manowce”, w której prezentuje najpiękniejsze i najbardziej sielankowe miejsca na wyjazd rodzinny, służbowy lub samotny. W książce prezentuje również wiele przepisów na przysmaki i dania regionalne z całej Polski.

  • Ile mleka potrzebuje brzdąc?

    ...soki. Menu szkraba karmionego piersią na ogół rozszerza się nieco później, po 6. miesiącu. Niezależnie od tego, czy dziecko otrzymuje pierś, czy mieszankę, nowe dania stopniowo wypierają pojedyncze(...) otrzymać przetwory mleczne, m.in. jogurty i twarożki. Mimo tych zmian w diecie, malec nadal powinien pić mleko. Może je dostawać nie tylko w postaci białego napoju. Na bazie mleka możesz mu przyrządzić...

  • Dania na cały tydzień

    ...ugotuj w plastrach. Brytfannę posmaruj łyżką masła, ułóż warzywa, kurczaka, gruszki. Z masła, mąki i mleka zrób sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej sosem zapiekankę, wierzch posyp...

  • Które mleko roślinne jest najzdrowsze i dla kogo?

    Często mleko roślinne jest dosładzane cukrem lub jego  zamiennikami, np. syropem kukurydzianym czy z agawy. Dlatego sprawdzaj etykietę i wybieraj niesłodzone.  Unikaj też mleka z fosforanem wapnia (E341), bo źle wpływa na nerki. Mleko podpisywane jest jako napój roślinny, bo powstaje z wody i nasion. Każde jest naturalnie słodkie, dlatego używając ich do potraw, zmniejszamy w  nich cukier...

  • Nietypowe dania z kaszą

    Kasza daje nieograniczone możliwości kulinarne. Każdy gatunek z powodzeniem możemy wykorzystać do przyrządzenia głównego dania lub dodatku do obiadu.

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    Wielkanocne dania kuszą smakami i aromatami. Wiele z nich przygotowywanych jest specjalnie na tę okazję, tylko raz do roku.

  • Świąteczne dania dla najmłodszych

    Nie zdradzimy chyba żadnej tajemnicy, jeśli powiemy, że to, co smakuje dorosłym, dzieciom często nie smakuje w ogóle. Podobnie wygląda sprawa z daniami świątecznymi, do których najmłodsi podchodzą zwykle sceptycznie i bez przekonania. Nie oznacza to jednak, że w tej sytuacji nic nie da się zrobić. Przeciwnie! Aby rozbudzić apetyt naszych pociech, wystarczy tylko sięgnąć po przepisy, które trafią...

Artykuły na temat: dania y mleka
  • Mleko mamy

    Nic nie zastąpi dziecku karmienia naturalnego. Mamy, które zdecydowały się karmić piersią, dadzą swoim pociechom ochronę na całe życie.

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Kawa bez mleka? Sama przyjemność!

    Dla wielu osób czarna kawa to sposób na rozbudzenie i zastrzyk energii, jednak przyjemność kojarzy się głównie z kawami mlecznymi. Spokojne popołudnie, chwila z książką, relaks z przyjaciółmi? Puszysta pianka znakomicie wpisuje się w takie plany! Co jednak zrobić, jeśli nie spożywamy mleka?

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Mleko mamy najlepsze – nie daj się przekonać reklamie

    Choć wiele kobiet bardzo chce karmić swoje dzieci piersią, nie zawsze jest to łatwe. Sytuację utrudniać mogą… reklamy mleka zastępczego i sposoby jego dystrybucji – taki jest główny wniosek raportu z badania zgodności marketingu produktów dla niemowląt i małych dzieci z międzynarodowym kodeksem produktów zastępujących mleko kobiece.

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Co zamiast mleka?

    ...zjedzeniu płatków na mleku, odczuwamy nieprzyjemne przelewanie, wzdęcia. To typowe objawy nietolerancji laktozy. Mleka krowiego nie mogą też pić niektórzy alergicy, unikają go weganie. Ale można je zastąpić tzw. mlekiem  roślinnym wytwarzanym np. z orzechów, migdałów, kokosa, ryżu, gryki. Z prawdziwym mlekiem ma ono niewiele wspólnego. Zawiera mniej białka (oprócz mleka sojowego), ale też mniej...

  • W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu. Fot. materiały prasowe Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz...

  • Mleko roślinne

    ..., przygotowania deserów, naleśników a także do zaprawiania zup czy sosów. Są różne rodzaje mleka roślinnego. Ze względu na główny składnik, różnią się smakiem, konsystencją, wartościami odżywczymi oraz(...) - do picia na surowo, gotowania, pieczenia. Dobrze się spienia, a także ścina na twaróg. Mleko kokosowe ma delikatny smak i kremową konsystencję. Można je porównać do tradycyjnego mleka półtłustego...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

Zdjęcia na temat: dania y mleka
Wideo na temat: dania y mleka
  • Zamiast wody użyj mleka!

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ziołami, natomiast dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła, jakie zalety dla naszego zdrowia ma używanie ziół w kuchni. Na stole pojawiły się: koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, kurczę duszone w szałwii i cytrynie oraz eklerki z kremem lipowym. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Leczenie przez jedzenie

    Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania takie jak: placek gryczany, pasta z zielonego groszku, placuszki dyniowe, krem z pieczonych buraków, ciasteczka daktylowe oraz pieczona ryba. (DDTVN/X-news)

  • Azjatycki, pikantny przysmak

    Bartosz Polak zaprezentował przepis na tajskie curry przygotowane z polskich warzyw sezonowych. Połączenie aromatycznej pasty, mleka kokosowego oraz warzyw tworzy wyjątkowe danie. Zaletą potrawy jest możliwość eksperymentowania ze składnikami, które można łączyć dowolnie, według upodobań. (Źródło: TVP/x-news)