• Informacje na temat:

    dania wloskie tagliatelle

Przepisy na temat: dania wloskie tagliatelle
  • Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

    ...dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa. Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Forma tagliatelle jest najbardziej...

  • Szybko i smacznie. Dania z makaronu zawsze wychodzą.

  • Święta po włosku

    Polski stół wigilijny z włoskim łączy brak mięsa. Na obecności ryby podobieństwa się kończą. Nie ma spójnej tradycji związanej z konkretnymi daniami - te różnią się w zależności od regionu, miasta(...) cienkie tagliatelle. Mniej znana jest płaska, krótka i szeroka mafalda oraz grube, krótkie fetuccinne.   Sosy : kremowe oraz tłuste mięsne sosy.   Drobne makarony Nazwy drobnych...

  • Kolejna wariacja w temacie szpinak. Proste, szybkie, tanie i bardzo dobre tagliatelle ze szpinakiem. Danie tak proste, że aż trudno coś do niego więcej dopisać. Tak więc dziś tylko przepis bez zbędnego lania wody ...osolonej wody.

  • Ulubiony makaron Włochów to carbonara

    ...dania, które z oryginałem nie mają wiele wspólnego. Carbonara stała się symbolem domowej, prostej kuchni, rodzinnego ciepła i to do tego stopnia, że niektórzy eksperci mówią, że taki talerz makaronu(...) ulubionych dań z makaronu drugie miejsce zajmuje lasagna, a trzecie- tagliatelle al ragu, czyli jajeczne wstążki z sosem mięsnym z pomidorami. Jednocześnie przed Światowym Dniem Makaronu odnotowano, że we...

  • dzisiaj u mnie tagliatelle na kolację ;-) mega ekspresowe danie ;-)

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    ...z makaronem; pasuje zarówno krótki makaron, jak i długie jajeczne tagliatelle lub fettucine. Serami można uzupełnić zwykły sos pomidorowy. Wystarczy dodać do niego kilka łyżek mascarpone i dobrze...

  • szybkie i bardzo lekkie danie na upały,odświeżające,rześkie,aromatyczne i codownie delikatnie sycące ;-) czego chcieć więcej gdy na termometrze 26 stopni ;-)

  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

  • Jak co piątek śpieszno nam do weekendu. Danie mega szybkie i mega smaczne. 20 min i obiad gotowy.

Artykuły na temat: dania wloskie tagliatelle
  • We włoskim stylu

    Klasyczne dania mięsne, które zrobiły międzynarodową karierę.

  • Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego....

  • Burmistrz Bolonii ma dość turystów zamawiających spaghetti bolognese

    ...z najstarszym, datowanym na 1088 rok powstania uniwersytetem, ma swoje danie regionalne. To pasta - tagliatelle al ragù.     

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    .... Nie nadawał się jednak do formowania w spaghetti ani do suszenia. Oni makaron kroili - tagliatelle oznacza nic innego jak "krajankę". - Ten wybór nie był też bez znaczenia biorąc pod uwagę fakt, że(...) i coś słodkiego również zjada się na stojąco - to część włoskiego rytuału. Kiedy jestem we Włoszech bardzo go lubię, choć nie wyobrażam sobie słodkiego śniadania w Polsce. Tutaj jem inaczej, a tam...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Wstążki, nitki i świderki

    ...cytryny, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 25 dag makaronu (najlepiej tagliatelle), 4 łyżki oliwy, 1-2 łyżki posiekanej cebuli, sól, pieprz. Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu...

  • Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania. Popularna w Polsce pizza jest narodową potrawą Włochów, a każdy region tego kraju ma jej własną odmianę, stąd np. pizza neapolitana czy sicciliana. Kulinarne Włochy dzielą się na regiony: północny, środkowy, południowy oraz odrębną Sycylię. Północ to kuchnia obfitująca w mięsa smażone na maśle, południe szeroko czerpie z owoców morza i oliwy. Kuchnia włoska jest bardzo...

  • Mamma mia!

    Włoskie dania w wersji nieco lżejszej, z młodymi warzywami! Mniam!

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...