• Informacje na temat:

    dania tatarskie

Przepisy na temat: dania tatarskie
  • Paluszki z sosem tatarskim

    Do tego dania najlepiej do tego pasują frytki, ale żeby ograniczyć ilość tłuszczu, możesz podpiec w piekarniku ósemki ugotowanych ziemniaków.

  • Ziemniaki po cabańsku

    Uchodzą za prawdziwy rarytas i regionalny przysmak. Są spuścizną po tatarskich przodkach obecnych mieszkańców Chrzanowa. Znakomicie nadają się na pikniki i towarzyskie spotkania na świeżym powietrzu.

  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Pora na tatara

    Klasycznego tatara przygotujemy z polędwicy wołowej. To, że składniki dania podawane są najczęściej oddzielnie, wzięło się z XVIII-wiecznej Francji, gdy w dobie niskiej higieny kuchennej, chciano udowodnić, że wykonane jest z ono najlepszych produktów.

  • Szynka w powidłach

    Szynka w powidłach to danie w sam raz na świąteczny obiad. Aromatyczna i soczysta - zachwyci gości i rodzinę.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Słowacja - rozkosze podniebienia

    Nieprzebrane bogactwo słowackiej kuchni pozwala każdemu znaleźć w niej coś dla siebie. Czeka nas duży wybór zarówno dań mięsnych, jak i jarskich, w dodatku w przystępnych cenach.

  • Przepis na udane Święta

    Wielkanoc tuż tuż! Pewnie lada moment wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, a co za tym idzie, układania świątecznego menu. Macie ochotę miło zaskoczyć gości podczas tegorocznej uczty? Mamy na to sposób! Razem z marką Mosso prezentujemy nasz przepis na udane Święta.

Artykuły na temat: dania tatarskie
  • Tatarskim szlakiem

    Tatarzy po upadku Złotej Ordy zaczęli osiedlać się od XIV w. na Litwie. Z czasem, od historycznego tatarskiego określenia tego kraju, zaczęto ich nazywać Lipkami. W miarę unifikowania się Rzeczpospolitej Obojga Narodów Tatarzy zaczęli zamieszkiwać także ziemie polskie, by w końcu z nadania Jana III Sobieskiego zamieszkać na Podlasiu. Stworzyli tam niepowtarzalną enklawę T kulturową, mogąc...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...możesz użyć nie tylko na kanapki. Czekającą na skonsumowanie szynkę czy boczek możesz wykorzystać także w daniach obiadowych bądź innych posiłkach na ciepło. Szukasz pomysłu? Spróbuj pysznych...

  • Tatar dla koneserów

    Szykujesz przyjęcie? Przygotuj mięsny lub rybny befsztyk tatarski. Warunek powodzenia jest tylko jeden: mięso musi być superświeże.

  • Z czym podawać pasztet?

    ...w najbardziej powszechnej formie, czyli na kromce chleba. Szczególnie na wielkanocnym stole możemy wykorzystać go na rozmaite sposoby. Nietuzinkowa oprawa dla wyjątkowego dania Tradycyjny domowy...

  • Sosy do jaj i mięs

    Gdy zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, na stole pojawią się mięsa, wędliny, pieczenie i pasztety, które mają podkreślić koniec Wielkiego Postu. Co jednak podkreśli smak mięsiw? Najlepsze będą gęste sosy. Możesz je przygotować na bazie majonezu, musztardy, a także jogurtu naturalnego lub śmietany. Stworzą one wyśmienitą kompozycję smakową, a w naszych propozycjach znajdziesz takie...

  • Nie tylko ogórkowa

    Oto kilka pomysłów na dania z kiszonymi ogórkami w roli głównej.

  • Co warto wiedzieć o jajkach?

    Oto kilka przydatnych wskazówek!

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...sosu tatarskiego. Orientalny przygotowany z octu ryżowego z limonką i imbirem doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej. Biały ocet winny ma smak łagodniejszy od octu spirytusowego...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...znajdowały się w świątecznym koszyczku: szynki oraz boczku. Dania na świątecznym stole mają nawiązywać do tradycji i przypominać smaki dzieciństwa. To też produkty, którymi dzielimy się z najbliższymi(...) względu wędzony boczek oraz wędzona szynka z tej serii produktów to doskonała baza do mięsnego bulionu. Do tego tradycyjnego dania nie może zabraknąć obowiązkowych dodatków zaczerpniętych...

  • ​Inne światy Jakuba Różalskiego - w obrazach i książce

    Ponad dwadzieścia prac Jakuba Różalskiego od 24 maja 2018 roku będziemy mogli oglądać w Muzeum Magicznego Realizmu "Ochorowiczówka" w Wiśle, w ramach wystawy "Inne światy". Sylwia Chutnik, Jacek Dukaj, Aneta Jadowska, Anna Kańtoch, Jakub Małecki, Remigiusz Mróz, Łukasz Orbitowski, Robert J. Szmidt, Aleksandra Zielińska, Jakub Żulczyk napisali opowiadania inspirowane twórczością Różalskiego...

Zdjęcia na temat: dania tatarskie
Wideo na temat: dania tatarskie
  • Czym zajmuje się food producer?

    Gosia Molska to food producer. Czym się zajmuje? W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała tradycyjne potrawy polskie. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kruszonka tatarska z jagnięciny, kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy oraz pyry z gzikiem. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy

    Zosia Molska to food producer. Czym się zajmuje? W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała tradycyjne potrawy polskie. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kruszonka tatarska z jagnięciny, kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy oraz pyry z gzikiem.