• Informacje na temat:

    dania litewskie

Przepisy na temat: dania litewskie
  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Świętuj Dzień Soku codziennie!

    ...soku na nasz organizm, 67% kobiet w Polsce deklaruje codzienne spożycie soków owocowych, a jedynie 24% codzienne spożycie soków warzywnych - wynika z badania opinii [1] przeprowadzonego na zlecenie(...) z Litewskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz dr hab. Peter Minárik z Instytutu Onkologii św. Elżbiety w Bratysławie. W Polsce sytuacja prezentuje się znacznie lepiej. Według Barbary Groele, Sekretarz Generalnej...

  • Na upały najlepszy chłodnik

    Chłodnik jest w polskiej kuchni od wieków. Jadamy go zawsze latem, gdy nadchodzą upały, bo orzeźwia, dodaje energii, uzupełnia niedobory płynów w organizmie i przede wszystkim znakomicie smakuje. Syci, a nie przeciąża organizmu w gorące dni.

  • Przepisy na lekkie obiadki

    Smaczne, lekkostrawne, łatwe do przyrządzenia. W sam raz na wakacje. Zainspiruj się naszymi propozycjami zdrowych przysmaków dla najmłodszych.

  • Co jeść w upalne dni

    ..., gdzie kawałki są wyczuwalne. Popularny jest również chłodnik tarator, czyli bułgarski chłodnik z ogórków i jogurtu. Idealnie pasującymi i prostymi do przygotowania posiłkami są też dania rybne, dania wegetariańskie i sałatki. Im więcej warzyw, tym lepiej. Sezonowe warzywa i owoce. Czerpcie z tego - Jeżeli przygotowuję sałaty, to bardzo często są to sałaty podane z oliwą, do tego sól, pieprz...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    Smaczne, lekkostrawne, łatwe do przyrządzenia. W sam raz na wakacje. Zainspiruj się naszymi propozycjami zdrowych przysmaków dla najmłodszych.

  • Pomysły na letnie obiadki

    W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne. Dzieci mają podobne preferencje, dlatego latem najlepiej serwować im dania jak najlżejsze. Jednocześnie warto maksymalnie(...) krótko gotowane w małej ilości wody. Jednak same warzywa zwykle nie są dla dzieci kuszące, proponujemy więc dania z dodatkiem jarzyn, które powinny przypaść najmłodszym do gustu. Zupa krem...

Artykuły na temat: dania litewskie
  • Czenaki litewskie

    Czenaki to litewskie pieczonki. Tradycyjnie przygotowuje się je w małych glinianych garnkach z pokrywkami, które po wypełnieniu składnikami wstawia się do pieca. W ten sposób przygotowane czenaki jest wyjątkowo smaczne, a po wyjęciu z pieca każdy dostaje swoją porcję w odrębnym naczyniu.

  • Kuchnia litewska jest bardzo bogata i różnorodna. To, co pojawia się na stole, zależy od pory roku i regionu. Nawet dobrze znane tradycyjne potrawy, takie jak cepeliny, chłodnik litewski czy kugel, w każdej części Litwy smakują nieco inaczej. Oto czego warto spróbować podróżując po Litwie. Fot. 123RF/Picsel Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią,...

  • Zrazy po litewsku

    ...lekko zgęstniał. Ze zrazów zdejmujemy sznurki. Podajemy polane sosem z kaszą gryczaną lub pęczakiem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Do dania pasują także zasmażane buraczki. Zobacz także:

  • Lubisz odkrywać nowe smaki? Poznaj długo dojrzewające sery litewskie marki Dziugas i weź udział w naszym konkursie. Odpowiedz na dwa proste pytania i wygraj bony o wartości 200 zł. Ser Dziugas to Litewski przysmak, który zyskał popularność także w Polsce. Ten długo dojrzewający przysmak, produkowany jest prawie od wieku. Powstaje tylko z mleka, soli, kultur bakterii kwasu mlekowego oraz naturalnego enzymu koagulującego. Nie zawierają laktozy i podpuszczki dlatego śmiało mogą po niego sięgać...

  • Chłodnik litewski

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • Schłodź się po litewsku!

    .... Warto w tym czasie wykorzystywać bogactwo świeżych owoców i warzyw oraz porzucić zimowe nawyki żywieniowe. Nasz organizm wręcz dopomina się o inne dania. Proste, lekkie i najlepiej schłodzone. Tak(...), bądź zdolnościami kulinarnymi, możemy ułatwić sobie gotowanie wykorzystując gotową botwinkę z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Warto pamiętać, że susz warzywny zawiera wiele składników odżywczych...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Kugelis

    Litewskie danie.

  • W polskiej kuchni znajdziemy sporo inspiracji tradycyjnymi potrawami litewskimi. Jednym z najlepszych przykładów tych wpływów jest chłodnik litewski. Fot. 123RF/Picsel Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Zawarte w nich produkty to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych. Za króla chłodników uznaje...

Zdjęcia na temat: dania litewskie
Wideo na temat: dania litewskie
  • Jak zrobić bigos? Przepis krok po kroku

    Bigos - wyborne, tradycyjne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej! Niezwykle aromatyczna potrawka z mięsa i dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i białej, świeżej, z dodatkiem aromatycznych, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, cebuli i mnóstwa przypraw - to znakomity pomysł na sycące, pyszne danie, które sprawdza się zawsze i na każdą okazję! Trudności może przysparzać czas przygotowania