• Informacje na temat:

    dania kuchni niemieckiej

Przepisy na temat: dania kuchni niemieckiej
  • Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna

    Przy okazji mundialu wzrosło zainteresowanie kuchnią brazylijską na całym świecie. Jak się okazuje, nie jest ona tak egzotyczna, jak można by przypuszczać. Dominują w niej mięsne potrawy z grilla, które są szczególnie łatwo i chętnie adaptowane w Polsce.

  • Jedzenie służy nie tylko zaspokajaniu głodu i dostarczaniu substancji odżywczych, przede wszystkim zapobiega chorobom oraz pomaga je leczyć. Nieumiejętnie dobierane produkty mogą nam szkodzić i być przyczyną różnych dolegliwości. To filozofia, którą kieruje się Kuchnia Pięciu Przemian.

  • Wykwintna kuchnia Belgijska

    Wymyślone przez Belgów frytki znają wszyscy, ale belgijska kuchnia łącząca francuską finezję z niemiecką szczodrością to o wiele więcej.

  • Oktoberfest w twojej kuchni

    ...golonki i pieczeni, po białą kiełbasę i słynną berlińską Currywurst. Jednak stereotyp wysokokalorycznych i ociekających tłuszczem potraw przylgnął do niemieckiej kuchni głównie za sprawą kulinarnych(...) w formie przystawki, ale także jako danie główne. Serwowane m.in. z soczewicą, szpinakiem, pomidorami, mięsem, serem oraz na słodko. Spätzle, podobnie jak większość specjałów południowoniemieckiej kuchni...

  • Saksońska pieczeń z marynowanego mięsa (Sauerbraten)

    Klasyczne danie z kuchni niemieckiej.

  • Ryba z patelni po hambursku

    Klasyczne danie z kuchni niemieckiej.

  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

  • Jak zaplanować zagraniczny urlop będąc wegetarianinem?

    ...tamtejszych restauracji dominuje hinduska kuchnia wegetariańska z dużą ilością przypraw. Wietnam także szczyci się dużym wyborem potraw wegetariańskich, preferowanych przez buddystów i szeroko(...) za takie dania dodatkowo zapłacić, zależy od danych linii lotniczych.

  • Światowy Dzień Burgera. Czego jeszcze nie wiesz o ulubionej kanapce?

    Skąd się wziął hamburger? Danie to powszechnie uważane jest za symbol Stanów Zjednoczonych, jednak do amerykańskiej kuchni wprowadzony został przez niemieckich imigrantów. Nazwa hamburger wywodzi(...) z restauracji Honky Tong. Zadanie nie było łatwe - wymyślenie receptury zajęło mu trzy tygodnie. Hamburger powstał z okazji wydania 5-milionowego kuponu na jedzenie w sieci Groupon. Osoby korzystające...

  • Ta pyszna gęś!

    SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. - Inicjatywa Slow Foodu jest godna uwagi i życzę, aby ten pomysł objął całą Polskę - mówi Bartosz Budnik, szef kuchni Romantycznej. - Dzięki niej mamy okazję przyrządzania nie tylko smacznych i zdrowych potraw z doskonałej jakości surowca, ale również możemy przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina. Rozsmakowując się w daniach z gęsiny...

Artykuły na temat: dania kuchni niemieckiej
  • Tadeusz Müller: W kuchni rządzę ja

    ...szansa na otwarcie restauracji. Czekałem na mamę (pod opieką niemieckiej części rodziny), która potem zabrała mnie samochodem przez pół Europy aż do Sulejówka pod Warszawą, gdzie zamieszkaliśmy. Nie(...) i tęsknię. Warto, aby za kuchnią stał też styl życia. Chciałem, aby gość lokalu nie musiał "doktoryzować się" z menu i zgadywać, co ma na talerzu, tylko aby dobrze się czuł, wybierając potrawę. I żeby...

  • Kuchnia niemiecka jest niezwykle zróżnicowana, a wiele jej wpływów znajdziemy w naszych polskich potrawach. Wbrew obiegowej opinii, jest nie tylko pożywna i sycąca, ale również bardzo smaczna Fot. 123RF/Picsel W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    Nie ma jednej kuchni australijskiej. Jest za to zlepek kulinarnych inspiracji, które przybyły na ten kontynent wraz z pierwszymi osadnikami. Razem z Anglikami w Australii pojawiły się nowe specjały, które przez lata królowały na stołach, takie jak pieczeń czy kotlety z kością.. Australijczycy kochają gotować, świadczy o tym fakt iż w 2010 roku przełożono prezydencką debatę przedwyborczą, ze...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Magda Gessler: polska kuchnia to największa kuchnia fusion na świecie

    Kuchnia to jest dziedzictwo narodowe, to część kultury. Poza tym to jest część rytuału, który zbliża do siebie - podkreśla Magda Gessler, z którą będzie można spotkać się na wrocławskich targach Pyszna Polska.

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

  • Mięso na winie

    Wytworne dania kuchni włoskiej, francuskiej i niemieckiej.

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Knedle miesem nadziewane ... z wschodniej kuchni

    Znane sa w polskiej kuchni, niemieckiej ale tez litewskiej czy czeskiej. Robi sie je latwo, dosc szybko i chyba wszytskim smakuja choc do najlzejszych...

  • Od dwóch lat, z niewielkim okładem, mieszkam w Krakowie. Znalazłem się tutaj robiąc zupełnie przeciwny ruch niż wielu moich znajomych, a mianowicie wyniosłem się z tętniącej życiem Warszawy. Dwa lata to wystarczająco długo, żeby wyrobić sobie zdanie na temat Królewskiego Miasta Krakowa i jego kulinarnych przybytków. Czas więc podzielić się spostrzeżeniami i wyłożyć karty na stół. Na pierwszy ogień postanowiłem wziąć kultowe miejsce, znane nie tylko mieszkańcom Krakowa, ale i warszawiakom....