• Informacje na temat:

    dania i ciasta bezglutenowe

Przepisy na temat: dania i ciasta bezglutenowe
  • Wyzwania diety bezglutenowej

    Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

  • Pierniczki bezglutenowe, świąteczne, miękkie i kruche, prawie jak te glutenowe i nie wymagają leżakowania, są miękkie już na drugi dzień, także można je upiec w ostatniej chwili, serdecznie polecam :-)

  • Bezglutenowe chocolate chip cookies

    Mam przyjaciółkę, której serce niewątpliwie należy po części do stolicy Zjednoczonego Królestwa. Spędziła tam kawałek swojego życia, zakochała się na zabój i zjadła całe mnóstwo ogromnych, świeżutkich chocolat chip cookies - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Proponuję dziś bezglutenową wersję przepysznego ciasta marchewkowego pachnącego przyprawą piernikową. Ciasto swym kształtem może uchodzić za tort. Jest ładne i bardzo pyszne. Serdecznie polecam :-)

  • Dieta bezglutenowa

    ...mączne dania, jakie podaje się zdrowym maluchom, pod warunkiem że będą one przyrządzone na bazie bezpiecznych, wolnych od glutenu składników. Smyk może jeść przygotowane z mąki bezglutenowej: chleb, ciasta, bułeczki, pizzę czy naleśniki. Bezpieczne dla niego są kukurydziane płatki śniadaniowe i makarony. Panierkę do kotletów można zrobić z bezglutenowej bułki tartej, która w smaku nie różni się...

  • Wypróbowany przepis na "Biszkopty bezglutenowe"

  • Dieta bezglutenowa - z czym to się je?

    ...bezglutenowej. I to okazało się strzałem w dziesiątkę! Natomiast najtrudniejszą rzeczą wśród słodkości jest zdecydowanie ciasto kruche, na spody i ciasteczka, choć i takie przepisy udało nam się dopracować i zamieścić w książce. Wanda Gąsiorowska: - Jeśli miałabym wskazać dania pracochłonne, wymagające powtórek, to były to niewątpliwie pierogi, którym Marta stawiła czoła tak skutecznie, że...

  • Zbliża się czas rogali marcińskich - najwspanialszych rogali na świecie. W sieci jest bardzo dużo pysznych przepisów, dzięki którym możemy te cudowności wyczarować we własnym domu, ale jeśli chodzi o wersje bezglutenowe to nie ma tego za wiele, a jeśli szukać bezglutenowego ciasta półfrancuskiego - to takiego przepisu praktycznie nie ma. Dlatego postanowiłam zmierzyć się z tym zadaniem i spróbować upiec bezglutenowe rogale marcińskie, ale właśnie z bezglutenowego ciasta półfrancuskiego,...

  • Ciasto wiśniowe

    Składniki: 2 słoiczki konfitur domowych z wiśni ½ szklanki suszonych wiśni ciasto 1/2 kostki masła klarowanego mąka bezglutenowa 2 jajka 2 żółtka cukier puder 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Nadzienie ryżowe: 2 szklanki mleka 1 szklanka błyskawicznych płatków ryżowych cukier waniliowy sól ½ szklanki siekanych daktyli Sposób przygotowania: Masło...

  • Ten przysmak jest alternatywą dla wszystkich, którzy nie bardzo lubią przesłodzone ciasta lub nie udaje się pieczony sernik. Ja lubię go również za jego prostotę (bez pieczenia) oraz niepowtarzalny smak.

Artykuły na temat: dania i ciasta bezglutenowe
  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    Bezglutenowe uszka i pierogi? To możliwe! Nie sposób wyobrazić sobie tradycyjnej wigilii bez uszek z grzybami w barszczu oraz pysznych pierogów z kapustą i grzybami. Tradycyjne  przepisy na Boże(...) anafilaktyczny. By więc nie narażać bliskich na takie ryzyko, warto zastąpić mąkę pszenną innymi składnikami, które nie zawierają glutenu. Co z pierogami? Możesz wykorzystać ten sam rodzaj ciasta lub...

  • Dieta bez glutenu jest modna

    ..., są również bardzo zasobne w składniki mineralne. Dania rybne są jak najbardziej wskazane w diecie bezglutenowej. Podczas przyrządzania ryby należy jednak wykluczyć tradycyjną panierkę lub zastąpić...

  • Pysznie, zdrowo, domowo i bez glutenu

    ...(od zawsze na diecie bezglutenowej) jest mamą dwóch córek, z którymi piecze i gotuje. Jej dewizą jest, że żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem. Gosia(...) magazynów i gazet w Polsce.  Książka zyskała rekomendację Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. "Pysznie bez glutenu" Grażyna Bober-Bruijn i Gosia Wieruszewska...

  • Całe życie na diecie...

    Wyobrażasz sobie życie bez pieczywa, ciasta i makaronu? Nie? Są ludzie, którzy muszą tak żyć.To chorzy na celiakię.

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    W swojej najnowszej książce "Pyszne obiady" jurorka Masterchefa, Anna Starmach, dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na tradycyjne i nowoczesne dania obiadowe. O tym, dlaczego warto przykładać wagę do tego posiłku, jak wyglądały tradycyjne obiady w jej rodzinnym domu i co jadła w podróży poślubnej opowiada w rozmowie ze Styl.pl.

  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości(...) produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora...

  • Dietetyczne nasiona: Dlaczego pomagają schudnąć?

    Teff (czytaj tef): Spalacz tłuszczu To nowość z Etiopii, inaczej miłka abisyńska. Doskonała dla diety bezglutenowej. Dlaczego odchudza: to zasługa dwóch składników - błonnika, który syci oraz(...) odchudza: dostarcza cynku, który jest ceniony w walce z nadmiernymi kilogramami, bo zmniejsza apetyt na słodycze. Zastosowanie: z mąki orkiszowej można piec chleb i ciasta (wyroby są trwalsze niż pszenne...

  • Dieta FODMAP – czy tylko dla osób z jelitem wrażliwym?

    ...rak okrężnicy czy celiakia. Wcześniej warto również próbować suplementować naszą dietę o rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, a najlepiej modyfikować spożywane dania w taki sposób, by zawierały go(...) i przygotowanych przez ekspertów przepisów na dania. Ale bez obawy - nikt nie umrze tu z głodu! Efektem pierwszego etapu będzie więc spora detoksykacja organizmu, ale też modyfikacja flory bakteryjnej w układzie...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...serów pleśniowych... Dwa lata temu amerykański kardiolog William Davis wydał książkę „Wheat Belly”, czyli „pszeniczny brzuch” (ukazała się też w Polsce). Doktor Davis jest zdania, że nowa pszenica(...) złe samopoczucie nie ponosi pszenica... Najpierw zrób badania! – Jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję zróbmy badania. Nie przechodźmy w ciemno na dietę. Bo często jest tak, że rezygnujemy...

  • Fast foody w wersji fit – najlepsze przepisy

    ...bezglutenową fit pizzę. Jako bazę do ciasta przygotuj jedną dużą cukinię, migdały, parmezan i białko jaja. Wszystkie składniki zetrzyj na drobno i wymieszaj z białkiem. Gotową masę wylej na blachę(...) nadal jest pyszne, chrupiące na zewnątrz i soczyste w srodku.  Wykluczenie dodatkowego tłuszczu, obniża kaloryczność dania, ale nie ujmuje mu smaku! Kolejnym plusem takiego rozwiązania jest oszczędność...

Wideo na temat: dania i ciasta bezglutenowe
  • Bezglutenowe propozycje dań Reni Jusis

    Reni Jusis przyrządziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania bezglutenowe. Wokalistka przygotowała granolę z orzechami, ciasto brownie, chleb cebulowy oraz pastę z tofu i suszonych pomidorów. (DDTVN/x-news)