• Informacje na temat:

    dania gotowane czy smażone

Przepisy na temat: dania gotowane czy smażone
  • Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Ugotowanie ryżu wydaje się proste. Jeśli jednak zagłębimy się w mnogość przepisów i liczbę jego odmian, sprawa staje się trudniejsza. Na perfekcyjną konsystencję ziaren wpływa i czas gotowania, i rodzaj użytego naczynia, i sposób podgrzewania.

  • Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

    Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

  • Makaron wstążki z wolno gotowanym halibutem

    Przepis na wyśmienite danie rybne.

  • Kotleciki makaronowe ze smażonym porem

    Składniki: Makaron np. Lubella gniazda wstążki 400 g Por 2 szt. jajko 2 szt. Bułka tarta 150 g Mąka ziemniaczana 1 łyżka Sól, pieprz Tymianek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i drobno siekamy. Surowe pory oczyszczamy i kroimy na małe kawałki a następnie mieszamy z makaronem. Do powstałej w ten sposób masy wbijamy jajka, mąkę ziemniaczaną...

  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...życia) nie zaleca się podawania ryb smażonych w głębokim tłuszczu, ani wędzonych.  Zatem dla nich lepsze będą ryby gotowane na parze czy pieczone w folii. Dlatego nadmorskie smażalnie i wędzarnie nie są(...) nieświeża zerka z talerza W nadbałtyckich kurortach smażalnia znajduje się w co drugim budynku. Wiele z nich to typowo sezonowe lokale, gdzie liczy się szybki zarobek, a nie satysfakcja klienta...

  • Frytkownice niskotłuszczowe od Tefal – nowy wymiar smażenia

    .... Urządzenie pomieści nawet 1,2 kg frytek, czyli jednorazowo pozwoli przygotować posiłek dla 5 osób!  Actifry Express działa bez wstępnego nagrzewania i bez potrzeby mieszania: dzięki automatycznemu mieszadłu gwarantuje równomierne efekty kulinarne, a przezroczysta pokrywa pozwala śledzić proces gotowania na bieżąco. Nie musisz się również martwić o pracochłonne czyszczenie urządzenia, ponieważ...

  • 7 zasad gotowania dla całej rodziny

    ...1. Dostosuj menu do możliwości dziecka. Mięso musi być bardzo miękkie, soczyste, zupa łagodna w smaku, ryż czy kasza lekko rozgotowane, a ziemniaki pokrojone lub tłuczone. 2. Gotując, używaj(...). rzepakowego, słonecznikowego. 5. Smażone dania serwuj najwyżej 1-2 razy w tygodniu - są ciężkostrawne. W zamian gotuj (też na parze), duś i piecz. 6. Zrezygnuj z gotowania na bazie...

  • Krewetki królewskie smażone po azjatycku z makaronem gryczanym

    ...czym dusić przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości. Dorzucić krewetki, dodać makaron, dosypać lubczyk lub liście selera, a następnie raz jeszcze...

  • Dania jednogarnkowe na rodzinny obiad

    ...i pieprzem. Smaż do miękkości na odrobinie oleju.  Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w paseczki razem z oczyszczonymi marchewkami. Pora umyj i pokrój w plasterki. Warzywa wrzuć na rozgrzany(...) na złoto. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wrzuć obrane i posiekane pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler. Dopraw całość do smaku chili i duś około 15 minut.  W drugim naczyniu...

  • Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

    Bazując na tradycyjnych, znakomitych produktach, można przygotować wiele ciekawych propozycji na wielkanocne śniadanie czy uroczysty obiad. Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznej marynacie(...) skrapiamy sokiem z cytryny. Kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym, do uzyskania marynaty o jednolitej konsystencji. Świąteczne roladki z szynką...

Artykuły na temat: dania gotowane czy smażone
  • Co zamiast smażenia?

    Smażone potrawy mają zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy typu drugiego. Tak twierdzą specjaliści.  Okazuje się jednak, że w krajach śródziemnomorskich taka zależność nie występuje. Od czego to zależy i co można zrobić, by smażenie było zdrowsze?  Zaskakujące badania Uczeni z Uniwersytetu Stanu Iowa (USA) przeanalizowali dane dotyczące zdrowia i sposobu żywienia ponad 100 tys...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    Starasz się kupować dla dziecka produkty świeże i najlepszej jakości, w sprawdzonych miejscach. Ale czy wiesz, że duże znaczenie ma też sposób, w jaki je przyrządzasz? Niewłaściwe gotowanie może pozbawić potrawę cennych składników odżywczych. A łączenie niektórych produktów może utrudnić lub ułatwić przyswajanie witamin i składników mineralnych. Zwłaszcza tych, których rosnące dziecko...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Niskotłuszczowe smażenie – czy to możliwe?

    Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania posiłków, niestety, zdaniem wielu jest ona zbyt niezdrowa. Czy chcąc gotować dietetycznie i lekkostrawnie trzeba rezygnować z ulubionych dań i starych przyzwyczajeń?

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Smaczne i zdrowe gotowanie

    Przedstawiamy kilka trików, dzięki którym gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze, a dania będą smaczniejsze i zdrowsze.

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

Zdjęcia na temat: dania gotowane czy smażone
Wideo na temat: dania gotowane czy smażone
  • Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?

    Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim(...) zdrowsza alternatywa od kalafiora gotowanego, a potem obtaczanego w bułce tartej i smażonego na oleju.

  • Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?

    Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim(...) zdrowsza alternatywa od kalafiora gotowanego, a potem obtaczanego w bułce tartej i smażonego na oleju.

  • Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?

    Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim(...) zdrowsza alternatywa od kalafiora gotowanego, a potem obtaczanego w bułce tartej i smażonego na oleju.