• Informacje na temat:

    dania do parowaru

Przepisy na temat: dania do parowaru
  • Wykwintny smak zdrowych dań

    Gotowanie na parze to skuteczna metoda obniżenia kaloryczności potraw przy zachowaniu ich smaku i cennych składników. Dzięki temu utrzymanie upragnionej, czyli szczupłej sylwetki może być łatwiejsze.

  • Danie dla osób zdrowo się odżywiających. Wątróbka dostarcza wielu składników mineralnych jak żelazo, cynk, miedź. Jest źródłem witamin: A, D, B2, B12, oraz kwasu foliowego.

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?

  • Bardzo lubię czasem dania gotowane na parze. Są dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób o delikatnych żołądkach, dla dzieci czy po prostu dla tych, którzy lubią zdrowo jeść. Większość osób nie lubi potraw gotowanych na parze, twierdząc, że są suche i bez smaku. Ta pierś obala ten mit. Jest mięsista, soczysta i bardzo aromatyczna.

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    ...przetestowanie trzech pysznych przepisów, ale w książce znajdziecie ich zdecydowanie więcej. Moje serce zdobyły dania wegetariańskie, ale są tu również przepisy na dania mięsne, ryby, ciasta, a nawet domowy...

  • Nie wszyscy są przekonani co do smaku potraw przyrządzanych na parze. Ja chcę udowodnić, że może być zdrowo i równocześnie smacznie. Wystarczy tylko odpowiedni zamarynować wcześniej mięso i nie żałować przypraw do warzyw czy sosów. A więc, do dzieła!

  • Ryżowe pulpeciki (po 8. miesiącu)

    Proponuję ugotować pulpety na parze. To najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Produkty zachowują wszystkie składniki odżywcze, a warzywa stają się chrupkie. Jeśli nie masz parowaru, ryżowe kuleczki możesz wrzucić na wrzątek i gotować około 20 minut. Jeżeli twoje dziecko ma skłonność do alergii, zrezygnuj z pomidora.  Z podanych składników wyszła mi jedna porcja obiadu dla mojej 15

  • Zapraszam na kolejne danie z parowaru. Tym razem są to drobiowe tradycyjne gołąbki. Uwielbiam gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym ale i takie ze smażoną smakują wspaniale. Zrobione w parowarze są o wiele delikatniejsze niż tradycyjnie gotowane czy pieczone. Przygotowanie gołąbków nie jest trudne ale trzeba im poświęcić trochę czasu, za to potem mam kilka pysznych porcji obiadowych, które można zamrozić.

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...najzdrowsze Ta metoda powoduje najmniejsze straty cennych witamin i minerałów. Szczególnie dotyczy to warzyw. Jeżeli nie masz specjalnego parowaru, na zwykłym garnku z gorącą wodą połóż metalowe sitko, tak...

  • Jeżeli planujemy gotowanie mięsa na parze, to pamiętajmy, aby je najlepiej na noc zamarynować w oliwie i przyprawach. Mięso jest wtedy bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Warzywa można przyprawić tuż przed gotowaniem. Nie żałujmy ziół i aromatycznych przepraw. Ponieważ gotowanie na parze ma być dietetyczne, starajmy się nie używać soli. Ewentualnie można posolić już na talerzu, przed samym podaniem.

Artykuły na temat: dania do parowaru
  • ...w zimnej wodzie, obierz, posiekaj osobno białka i żółtka. Odetnij końcówki szparagów i włóż szparagi do środkowego i górnego koszyka parowaru. Przykryj i gotuj na parze 10-15 minut aż końcówki szparagów...

  • Przywiązujesz coraz większą wagę do zdrowego stylu życia? Starasz się kupować ekologiczne produkty, gotować dania niskokaloryczne i obniżonej zawartości tłuszczu? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to znak, że powinieneś zaopatrzyć się w uniwersalny parowar! Dania gotowane na parze są znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych, przygotowanych w sposób tradycyjny. Możemy mieć pewność, że podczas ich przyrządzania nie stracą swoich witamin i mikroelementów. Dzięki firmie UNOLD mieliśmy okazję...

  • Gotuj na parze

    Przyrządzając dania w taki sposób, zatrzymujemy w pożywieniu najcenniejsze składniki.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Dieta rybna kontra miażdżyca i rak

    ...posiłków dziennie powinny zawierać ok. 100 g ryby w ciepłej postaci, np. dania z pieca czy rusztu, zupy rybnej. Jedz też sałatki z jajkiem czy szczypiorem. 4. Pij częściej Zalecane są: woda mineralna...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Piekarnik do zabudowy: jaki wybrać i na co zwrócić uwagę?

    Piekarniki do zabudowy zdobyły dużą popularność, gdyż pozwalają na aranżację kuchni w dowolnym stylu. Nowoczesne urządzenia są wyjątkowo funkcjonalne i oferują wiele dodatkowych możliwości. Warto jednak wiedzieć, czym kierować się podczas wyboru piekarnika, aby znaleźć model dostosowany do swoich potrzeb. Poniżej zamieszczamy praktyczne wskazówki.

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...jest najzdrowsze Ta metoda powoduje najmniejsze straty cennych witamin i minerałów. Szczególnie dotyczy to warzyw. Jeżeli nie masz specjalnego parowaru, na zwykłym garnku z gorącą wodą połóż...

  • Mamy dla was 5 nowych Multicookerów firmy Philips. Jak je zdobyć? Wystarczy przestestować, a urządzenia bedą wasze! Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Wyniki juz niebawem!   Multicooker to wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, smażenia, pieczenia, podgrzewania, gotowania na parze, przygotowania ryżu, makaronu, a także domowego jogurtu czy owocowych przetworów! Multicooker sprawia, że Twoje potrawy - od przystawek, przez zupy, dania główne aż po desery i ciasta - są różnorodne,...