• Informacje na temat:

    czym smarować ciasto francuskie

Przepisy na temat: czym smarować ciasto francuskie
  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Szybki deserek z ciasta francuskiego.

  • Francuskie rożki z jabłkiem i serem brie

    ...w drobną kostkę. Ser brie kroimy na 6 kawałków. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów (20 cm x 10 cm) i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku lewej połowy każdego prostokąta nakładamy(...) jabłko, 120 g sera brie, 2 płaty ciasta francuskiego, łyżeczkę nasion kopru włoskiego, 3 gałązki świeżego tymianku, 1 żółtko, sól i pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Obieramy i kroimy...

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Galette des Rois z piernikową nutą

    Każdego roku z okazji Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli, 6 stycznia, francuscy cukiernicy przygotowują galette des Rois, czyli ciasto z masą migdałową, w którym ukryty jest "migdał".

  • Obalam mit, że przygotowanie ciasta francuskiego jest trudne. Z tym przepisem każdy z łatwością sobie poradzi.

  • Pierogi z ciasta francuskiegi z oliwkami

    Składniki na 12 sztuk: - 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, - 25 dag mozzarelli, - 10 dag suszonych pomidorów marynowanych w oleju, - po 10 czarnych i zielonych oliwek, - 5 łyżek orzeszków piniowych, - 3 łyżki posiekanej bazylii, - skórka otarta z cytryny, - strączek chili, sól, - 2 żółtka, trochę mąki, - łyżka igiełek rozmarynu (najlepiej świeżych) Przygotowanie: 1. Ciasto rozmroź...

  • Bardzo pyszne Francuskie Rogaliki (croissant ) Pyszne z Czekoladą :-)

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

  • Zrobione z jabłkiem, pachnące cynamonem, albo z malinami, pachnące latem!

Artykuły na temat: czym smarować ciasto francuskie
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    ...tarce. Rybę, jajko i koperek łączymy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie. Ma być grube na palec. Wycinamy kółka i delikatnie(...). A może nawet okrzyk bardziej wesoły niż zdziwiony. Powstaje pytanie: dlaczego łączymy tę postać ze smakowitą skądinąd potrawą? Jacek Odrowąż, czyli Święty Jacek, żył w XIII wieku w Sandomierzu, ale co...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasto Trzech Kroli - krok po kroku

    Ciasto Trzech Kroli to znana na calym swiecie ciastkarska tradycja. Przygotowalam je i ja wedlug francuskiej wersji z kremem zwanym frangipane. Na zdjeciu:...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Historia pewnej bułki

    ...ciasto ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Zakryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto ma podwoić objętość. Później szybko je wyrób, zakryj i odstaw na godzinę. Oprósz blat mąką i podziel ciasto na 3 części. Zrób wałeczki o długości 30 cm i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do czasu podwojenia jego objętości...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • ...z mango i z owocem mango, 2 lata temu z kreme z cytrusow i z kwiatami jasminu, 3 lata temu z kremem z kasztanow itd... mozesz tez zrobic czekoladowe ciasto i bialy krem... wszystko od inwencji zalezy... To tradycyjne francuskie ciasto jest robione zgodnie ze stara tradycja... otoz jeszcze w sredniowiecznej Francji galaz a wlasciwie pien drzewa podpalany w Wigilijny wieczor musial byc tak gruby...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pomysły na kanapki i przekąski do szkoły, po które z przyjemnością sięgnie każde dziecko

    .... A może sezonowe ciasto? Dobrym pomysłem na słodkie drugie śniadanie może być także domowe ciasto. Każde dziecko chętnie sięgnie po ciasto drożdżowe. Do jego przygotowania potrzebujemy 700 g pszennej(...) z końcówkami-hakami). Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy do formy i układamy na niej ulubione owoce - śliwki, brzoskwinie, jabłka lub czereśnie...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...