• Informacje na temat:

    czym faszerowac kapuste

Przepisy na temat: czym faszerowac kapuste
  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

  • Papryka po węgiersku

    Sposób przygotowania Umytą kapustę drobno poszatkuj, obficie posyp solą, lekko skrop octem i zostaw na 2-3 godziny, po czym dokładnie odciśnij sok. Połącz ją z marchwią startą na tarce, posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól i popieprz. Zetnij wierzchołki papryk i usuń gniazda nasienne. Papryki umyj i dokładnie osusz. Nadziewaj je odciśniętą kapustą. Zagotuj wodę z cukrem...

  • Biesiada na trawie

    Szkoda pięknej pogody na siedzenie w domu! Pakuj smakołyki i czym prędzej ruszaj w plener. Co zabrać na piknik, podpowiada mistrzyni.

  • Sezon na kiełki

    Skarbnica zdrowia i sił witalnych!

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...niewielką ilość zupy do osobnego naczynia, powoli dodawać do niej mieszankę wody i mąki, rozprowadzić, po czym wlać do wywaru). Zagotować, zdjąć z ognia, zaprawić żółtkami ze śmietaną. Przed podaniem(...), żeby go akurat nie było albo kiedy spał. Żeby nie przesadzał z tym majerankiem, bo nie można z niczym przesadzać w kuchni. Zawsze żałował, ale mu smakowało. *** Bohaterki tej niezwykłej książki...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...przedtem, była to porcja niemal głodowa! - wspomina Justyna. - Przez pierwsze trzy miesiące nie myślałam o niczym innym, tylko o tym, jak oszukać pusty żołądek. Na początku nawet nie siadałam do stołu...

  • Kuchnia chorwacka

    ...mieszane z wodą mineralną. Wino traktowane jest tu jak składnik posiłku i najlepszy sposób ugaszenia pragnienia, w związku z czym bez znaczenia jest praktycznie pora dnia, o jakiej się je spożywa...

  • Kuchnia turecka

    ...- czymś w rodzaju domofonu i zamawia herbatę, która dostarczana jest w ciągu 2 - 3 min. Przeważnie po zjedzeniu obiadu w restauracji lub lokancie, jeśli spodobaliśmy się właścicielowi (dużo...

Artykuły na temat: czym faszerowac kapuste
  • Kalarepy faszerowane kaszą i warzywami

    Młoda kapusta, rzodkiewka czy kalarepa to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Gołąbki z kaszą i pieczarkami

    Gołąbki można zrobić z każdej kapusty: białej, włoskiej czy czerwonej. Możesz je też zrobić z sałaty – te faszeruj np. sałatką warzywną lub duszonymi warzywami z odrobiną kaszy.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Makaron na stół!

    Czy rodzaj makaronu ma znaczenie dla potrawy?

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm?

    ...tylko dostarczymy organizmowi ważnych substancji odżywczych, ale również przygotujemy po prostu pyszne i zdrowe posiłki.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....