• Informacje na temat:

    czy w chlebie razowym są drożdże

Przepisy na temat: czy w chlebie razowym są drożdże
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Dieta małego bystrzaka

    Czy wiesz, że tempo nauki i zdolność koncentracji zależą m.in. od tego, co jada twój smyk? Poznaj produkty, które świetnie wpływają na inteligencję.

  • Dobra pizza z domowego piekarnika

    Przygotowanie w domowym piekarniku dobrej pizzy, takiej jak w pizzerii, jest możliwe. Wystarczy uważnie zastosować się do kilku zasad, dotyczących doboru mąki i przede wszystkim długości rośnięcia ciasta. A tu trzeba dużo czasu.

  • Kwas chlebowy

    Czterdzieści lat temu napój ten, w charakterystycznych butelkach ze sprężynowym zamknięciem, można było kupić w wielu sklepach, a nawet w budkach z piwem. Później zniknął, ale dziś znów zaczyna się pojawiać na sklepowych półkach. U naszych wschodnich sąsiadów nigdy nie przestał być popularny i powszechnie sprzedawany. Schłodzony wspaniale gasi pragnienie, orzeźwia w upalne dni i ma tę przewagę...

  • Dieta małego bystrzaka

    Czy wiesz, że tempo nauki i zdolność koncentracji zależą m.in. od tego, co jada twój smyk? Poznaj produkty, które świetnie wpływają na inteligencję.

Artykuły na temat: czy w chlebie razowym są drożdże
  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    ...zwarte wnętrze (nie ma w nim dużych dziur).  Skład dobrego pieczywa jest krótki: mąka razowa, woda, sól i drożdże albo zakwas (unikaj chleba z kilkunastoma składnikami). Przepis na zakwas(...)Mąka z pełnego przemiału (nieoczyszczona), z której piecze się razowy chleb, jest faktycznie bardzo wartościowa: bogata w białko, witaminy (B i E), minerały (żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • W polskich sklepach już od kilku tygodni brakuje drożdży. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy można przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek,...

  • Chleb nasz powszedni

    Ciemny czy jasny?

  • Wiele osób, zwłaszcza tych młodszych, w momencie nagłej utraty formy, chętnie sięga po różnego rodzaju napoje energetyzujące. Zgodnie z zapewnieniami producentów, mają one zapewnić nam jasność umysłu oraz szybki zastrzyk energii. Czy jednak są bezpieczne dla naszego zdrowia? Fot. 123RF/Picsel Reklamy napojów energetyzujących obiecują nam naprawdę wiele - błyskawiczny powrót do formy, ekspresowe pobudzenie oraz ponadprzeciętną jasność umysłu. Sporo osób sięga po nie przed ważnymi egzaminami...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Fakty i mity na temat chleba

    Czy mrożone pieczywo jest faktycznie niezdrowe? A chrupkie ma mniej kalorii niż zwykłe? Obalamy niektóre mity dotyczące pieczywa i ujawniamy mniej znane fakty.

  • W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło interesować się tym, w jaki sposób możemy czerpać z naszego pożywienia to, co najlepsze. Ale czy wiedzieliście o tym, że cenne substancje odżywcze mają również swoje przeciwieństwo? Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) ograniczają lub wręcz uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Ingerują w nasz metabolizm, sprawiając, iż nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać wartościowych związków dostarczanych wraz z...