• Informacje na temat:

    czy słodkie wino nadaje się do gotowania

Przepisy na temat: czy słodkie wino nadaje się do gotowania
  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...podstawę wielu dań, cieszących się dużą popularnością pod różnymi szerokościami geograficznymi. Jak wykorzystać kulinarne afrodyzjaki i stworzyć z nich potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Dziczyzna

    ...zmieleniu z sercem, wątrobą i nerkami duszono lub gotowano, często piekąc z niego wyborne pasztety. U zwierzyny "wielkiej" najbardziej ceni się tylną część tuszy. Dary lasu ozdobą dziczyzny Prawie każdy(...) świetnie koresponduje ze smakiem dziczyzny, ale także ze względu na bakteriobójcze działanie owoców. Świetnie sprawdza się to w przypadku dziczyzny, która przez długi czas kruszała na świeżym powietrzu...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...- zdecydowanie uboższa w smaki. Tam wciąż jeszcze niektóre plemiona beduińskie raczą się potrawą z gotowanej w całości kozy. Podaje się ją z ryżem pływającym w kozim tłuszczu. Jak Libańczycy rozpoczynają swój dzień? Oczywiście od śniadania, które składa się z oliwek, sera z koziego mleka, placka, jajecznicy i kiełbasy z baraniny. Do tego obowiązkowo kawa z domieszką kardamonu. Taki napój serwowany...

Artykuły na temat: czy słodkie wino nadaje się do gotowania
  • Królowa jesieni

    Miąższ dyni świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania czy marynowania. Oto przepisy na proste dania z tym pysznym i zdrowym warzywem.

  • W naszym społeczeństwie krąży mnóstwo mitów na temat jajek. Kiedy tak naprawdę możemy je zjeść i jak rozpoznać te, które do spożycia się nie nadają? Fot. 123RF/Picsel W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Co powinno być dla nas sygnałem...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Dieta MIND - najlepsza dla całej rodziny

    Będziesz odporna na stres, o niczym nie zapomnisz, a twojemu dziecku nauka sama będzie wchodzić do głowy. To możliwe dzięki diecie MIND, która stała się światowym przebojem. Zastosuj ją w rodzinnym menu i przekonaj się, że rzeczywiście tak działa!

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Wiele osób twierdzi, że będąc na diecie powinniśmy zupełnie wyeliminować ze swojego jadłospisu jakikolwiek alkohol. Jednak czy aby na pewno dotyczy to wszystkich trunków? Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie cały świat zaczął liczyć kalorie. Skrupulatnie przeliczamy wartości odżywcze zjadanych przez nas pokarmów, wliczając w to także wypijane przez nas trunki. Większość osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, doskonale wie o tym, że w osiągnięciu celu nie pomoże im ani wódka, ani...

  • Cygańska ballada

    Kadyks, najdalej na południe wysunięta prowincja Hiszpanii, to esencja Andaluzji. Stąd wywodzą się sławne andaluzyjskie konie, sherry i szorstkie cygańskie flamenco. Jeśli gdziekolwiek w Hiszpanii szukać el duende, opisywanego przez Federica Garcíę Lorcę ulotnego i wywołującego uniesienia „ducha ziemi”, to właśnie tu.

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....