• Informacje na temat:

    czy śledzie smażone mają ości

Przepisy na temat: czy śledzie smażone mają ości
  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    Często zdarza nam się wspominać dzieciństwo – a te najwyraźniejsze wspomnienia często dotyczą świąt Bożego Narodzenia. Charakterystyczny zapach pomarańczy, niezapomniany smak barszczu z uszkami, wujek przebrany za Mikołaja… Nic więc dziwnego, że wszyscy chcielibyśmy, by i nasze dzieci mogły za kilkadziesiąt lat wracać pamięcią do takich wspomnień. Aby jednak święta z dziećmi przebiegły zdrowo...

  • Dzieci i ryby

    ..., oczywiście po uzgodnieniu z pediatrą. Śledzie i spółka Mięso ryb nie wymaga długiej obróbki termicznej. Zbyt długie smażenie lub pieczenie sprawia, że ryba jest sucha i twarda. A powinna być(...), które przygotowuje się tak samo jak te z mięsa. Zobacz, co jeszcze warto przyrządzić z różnych gatunków ryb. Śledzie. Mają wyrazisty smak. Poprawiają apetyt i dlatego są dobre dla niejadków. Można podawać...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...2-, 3-latka, a co lepiej zachować dla siebie? Przyjrzyjmy się wigilijnemu menu. Świąteczny barszczyk - TAK! Czysty, przygotowany wyłącznie na bazie warzyw to lekkostrawna i wartościowa zupa, którą możesz bez obaw podać nawet półrocznemu niemowlęciu. Jej główny składnik, czyli buraki zawierają bardzo duże ilości błonnika regulującego trawienie. Najlepiej, by barszczyk dla malucha był przygotowany...

Artykuły na temat: czy śledzie smażone mają ości
  • Dzieci i ryby

    ...czy flądra. Są one najbardziej wartościowe. Jednak warto też jeść chude ryby morskie: dorsza, solę, mintaja i morszczuka. Dla małego i dużego Ze względu na cenne wartości odżywcze, ryby znajdują(...) w drugim roku życia, oczywiście po uzgodnieniu z pediatrą. Śledzie i spółka Mięso ryb nie wymaga długiej obróbki termicznej. Zbyt długie smażenie lub pieczenie sprawia, że ryba jest...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Wigilia dla brzdąca

    ...2-, 3-latka, a co lepiej zachować dla siebie? Przyjrzyjmy się wigilijnemu menu. Świąteczny barszczyk - TAK! Czysty, przygotowany wyłącznie na bazie warzyw to lekkostrawna i wartościowa zupa, którą możesz bez obaw podać nawet półrocznemu niemowlęciu. Jej główny składnik, czyli buraki zawierają bardzo duże ilości błonnika regulującego trawienie. Najlepiej, by barszczyk dla malucha był przygotowany...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Istnieje wiele darów natury, po które warto sięgnąć w okresie jesienno-zimowym. Wśród nich wyjątkowe miejsce bez wątpienia zajmują aromatyczne goździki. Fot. 123RF/Picsel Goździki są suszonymi pączkami tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego (goździkowca wonnego lub aromatycznego). W tradycyjnej medycynie służyły za środek na bóle zębów. W III w.p.n.e. chiński cesarz wymagał, aby każdy, kto z nim rozmawia, żuł je wcześniej dla odświeżenia oddechu. Tradycyjnie przyprawę tę dodaje...