• Informacje na temat:

    czy obrac

Przepisy na temat: czy obrac
  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    Jesień to fantastyczna pora roku na gotowanie, ponieważ pojawia się bardzo dużo sezonowych warzyw - dynia, niedoceniony topinambur czy zapomniana skorzonera. Warzywa korzeniowe nabierają jesienią pełnego smaku - przekonuje ekspert kulinarny Jakub Mikołajczak.

  • Patison. Z czym się go je?

    ...sole mineralne m.in. potas, wapń, magnez. Ponadto patison jest warzywem lekkostrawnym, dlatego jego młode, niedojrzałe owoce stosuje się jako zdrowy zamiennik przekąsek, słodyczy oraz chipsów. Jego(...), cukinią czy kabaczkiem. Jego wszechstronne zastosowanie - do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych...

  • Uczulenie na nabiał? Sprawdź, czym zastąpić jaja, sery i mleko

    Będąc uczulonym np. na orzechy musimy sprawdzać, w których przekąskach, potrawach nie występuje nawet śladowa ilość tych owoców. A to wiąże się ze stałą kontrolą naszej diety , czytaniem etykiet i uciążliwymi pytaniami w sklepach czy restauracjach. Najczęściej uczulającymi produktami są: - mąka pszenna, - pomidory, - mleko, - orzeszki ziemne, - marchew, - fasola...

  • Lepszy soczek czy herbatka?

    ...temat przysmaków, którymi brzdąc może zaspokoić pragnienie i podpowiadamy, czy można im zaufać, czy też nie. Jedyne herbatki, jakie serwuje się w 1. roku to te granulowane - NIE W sprzedaży są już także gotowe do picia herbatki dla niemowląt i małych dzieci w butelkach. Maluchowi, który skończył pół roku, możesz też zrobić herbatkę z torebki - owocową (np. z dzikiej róży lub maliny) albo ziołową...

  • Naleśniki kokosowe z liczi

    Liczi ze względu na krótki czas przydatności do spożycia (już po kilku dniach potrafi się psuć) jest trudne w transporcie i sprzedaży w krajach, w których naturalnie nie występuje. Czasem jednak możemy trafić na owoce w czerwonych skorupkach w sklepach lub na bazarkach z egzotyczną żywnością. Możemy również poszukać liczi już obranego w puszkach – pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na to, czy...

  • Pasztet wykwintny

    Czy bezmięsny pasztet może być smaczny? Oczywiście! Wypróbuj sprawdzony przepis z książki "Wiosna wege" i oczaruj rodzinę niecodziennym daniem.

  • Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

    Nie żałuj do nich aromatycznych sosów. Ostra papryczka chili, wyrazista gałka muszkatołowa czy wonny cynamon sprawią, że będą łatwiej strawne.

  • Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

    W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. To świetna opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy.

  • Sałatka makaronowa

    Taką sałatkę możesz przygotować również z dodatkiem ulubionej wędliny czy kiełbaski...

  • Soczyste kotleciki

    W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

Artykuły na temat: czy obrac
  • Jak bez trudu obrać mango?

    Mango to pyszny, soczysty, znany z charakterystycznego smaku owoc. Działa kusząco na zmysły, a także wpływa dobroczynnie na zdrowie. Z uwagi na sporą pestkę i grubą skórkę, obieranie mango może sprawiać niemały problem. Przedstawiamy trzy sprawdzone triki na szybkie uporanie się z tą czynnością.

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Ogórki szklarniowe – jeść czy nie?

    ...od razu przekształcają się w nitrozoaminy (pod wpływem wilgoci). Pod folią mogą powstać grzyby i pleśń, które są źródłem rakotwórczych aflatoksyn. Najbardziej szkodzą wątrobie i nerkom.   Jak...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Ze skórką czy bez?

    Twarda, gruba, włochata skórka powinna zniechęcić nas do jej zjedzenia. Ale gdy jest gładka i cienka, często tuż pod nią kryje się najwięcej cennych dla naszego organizmu składników odżywczych(...) trawienie), dostarczy nam także witaminę C. Cukinia. Jej skórka jest pozornie twarda i niejadalna, ale w rzeczywistości dostarczy więcej wartościowej luteiny (zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej) niż sam...

  • Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej tej ciekawej tezie. Fot. 123RF Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według doniesień naukowców, tym cudownym deserem mają...

  • Czy można się tego pozbyć?

    ...dotyczy nawet ok. 70 proc. ciężarnych i nie mija wraz z końcem stanu błogosławionego.  Czym są niesławne modzele? Stanowią rodzaj zgrubienia warstwy rogowej naskórka. Początkowo nie są bolesne, ale(...) skórą. Same nie znikną, przeczekiwanie w niczym nie pomoże, nieleczone zmiany mogą się wręcz powiększać, a nawet pękać, wywołując dodatkowy dyskomfort. Zaniedbania mogą doprowadzić do stanu, w którym...

  • Od dłuższego czasu wszystkich wielbicieli lodów elektryzuje informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Jak jest w rzeczywistości? Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej tej ciekawej tezie. Fot. 123RF/Picsel Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według...

  • Czy można zmienić rodziców chrzestnych?

    Jaka jest rola rodziców chrzestnych? Powinni wspierać rodziców naturalnych, uczestniczyć w najważniejszych wydarzeniach z życia dziecka i świecić przykładem, troszcząc się o jego rozwój duchowy. Teoretycznie też zastąpić rodziców, gdy z jakichś powodów ich zabraknie.

  • Konina budzi ogromne kontrowersje, zwłaszcza w ostatnich dniach. Nagłówki gazet alarmują o kolejnej aferze mięsnej, a producenci gęsto się tłumaczą. Dlaczego koń w hamburgerze budzi takie emocje? Fot. 123RF/Picsel Konina nie truje Nie sposób zaprzeczyć, że mięso z konia jest zdrowe. Konina to mięso chude i co za tym idzie niskokaloryczne. Zawiera znaczne ilości żelaza oraz błonnika. Powszechnie uważa się, że jest zdrowsza od wieprzowiny oraz tańsza od wołowiny. Jako że koń nie jest w Polsce...

Zdjęcia na temat: czy obrac
Wideo na temat: czy obrac
  • Zmysłowe smaki: Jak obrać ananasa?

    Lubisz ananasy, ale nie do końca wiesz, w jaki sposób je obierać? W nowym cyklu "Zmysłowych smaków" krok po kroku przekonasz się, że nawet pozornie najtrudniejsze kuchenne czynności należą do łatwych i przede wszystkim przyjemnych! Koniecznie zobacz, jak efektownie podać ten tropikalny owoc. Zobacz, jak wybrać odpowiedni egzemplarz i z czym go jeść! Polub "Zmysłowe smaki" na

  • Zmysłowe smaki: Jak obrać ananasa?

    Lubisz ananasy, ale nie do końca wiesz, w jaki sposób je obierać? W nowym cyklu "Zmysłowych smaków" krok po kroku przekonasz się, że nawet pozornie najtrudniejsze kuchenne czynności należą do łatwych i przede wszystkim przyjemnych! Koniecznie zobacz, jak efektownie podać ten tropikalny owoc. Zobacz, jak wybrać odpowiedni egzemplarz i z czym go jeść! Polub "Zmysłowe smaki" na

  • Zmysłowe smaki: Jak obrać pomidory ze skórki?

    Sezon na pomidory trwa! Najlepiej smakują właśnie latem, zerwane prosto z krzaka. Można je jeść w wielu wariantach: świeże, faszerowane, w postaci keczupu, sosu, ze skórką lub bez. No właśnie… Czy wiecie, jak szybko obrać pomidory ze skórki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie nasz poradnik! Jak obrać pomidory ze skórki? – dokładne wskazówki znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe