• Informacje na temat:

    czy mozna zrobić mielone w piekarniku

Przepisy na temat: czy mozna zrobić mielone w piekarniku
  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    Nie ma chyba bardziej wyjątkowej nocy w ciągu roku niż noc sylwestrowa. Nowy Rok witamy hucznie i z pompą, wybierając najlepsze kreacje, sięgając po piękną biżuterię i robiąc staranny makijaż. W tej sytuacji zwykle brakuje nam jednak czasu na inne, nie mniej ważne sprawy, jak na przykład przygotowanie sycących dań. Mając to wszystko na uwadze, podpowiadamy, jak zrobić smaczne przekąski, które...

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    Dobrze wiesz, jak ważna jest zdrowa dieta. Ale co zrobić, gdy dziecko na widok kotlecika ucieka, marchewką pluje, a mleku mówi stanowcze "nie"!

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Trwa sezon na bakłażany. Oto cztery przepisy na pyszne dania z tego warzywa

    ...kilka minut. Pozbawionego goryczki bakłażana podpiekamy w piekarniku lub grillujemy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i 500 g chudego mielonego mięsa. Następnie dodajemy pół szklanki(...) co ziemniaki, pomidory czy papryka. Początkowo był uprawiany i wykorzystywany w Egipcie, Indiach i Afryce, z czasem przyjął się również w Europie. I bardzo słusznie, bo to wartościowe i smaczne...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...kilka dodatkowych kalorii. Zobaczysz, że nikt nie zauważy różnicy. Goście będą zbyt zajęci smakowaniem soczystej wołowiny z bazylią i mozzarellą, opakowanych w chrupiącą ciabattę. Składniki na 4 porcje: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 400 g chudej mielonej polędwicy wołowej 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka pasty...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...smalcu lub maśle. Mielone mięso i cebule połączyć z jajkiem i bułką tartą, dobrze wymieszać. Kaczkę nadziać farszem, kuper spiąć wykałaczkami, piec do miękkości przez mniej więcej 40-60 minut, zależnie(...) pieczona Zrobić marynatę: włoszczyznę zagotować z korzeniami, dodać dwie łyżki soku z cytryny lub jedną kwasku cytrynowego, wystudzić. Szynkę zamarynować na dobę, wkładając do lodówki. Brytfannę...

  • Pomysły na letnie obiadki

    ...z ugotowanych i rozdrobnionych jarzyn dodasz jajko. Następnie posmarowane nadzieniem naleśniki zwiń, posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku. Nasza propozycja: Naleśniki z marchewką i pomidorem (po 2. roku) Zrób ciasto z 3 łyżek mąki pszennej, 3 łyżek tłustego mleka, 3 łyżek wody, 1 jajka, 1-2 łyżek oliwy. Usmaż cienkie naleśniki. Zrób do nich farsz z 20 dag ugotowanego i zmielonego mięsa...

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć jeszcze 100 lat temu była produktem spożywanym codziennie, zamiast ziemniaków czy makaronu. Obecnie proso, z którego powstaje kasza jaglana, młodym ludziom kojarzy się raczej z pokarmem dla ptaków. Na...

  • Kuchnia turecka

    .... Popularny jest również frnda sütlaç, czyli pudding ryżowy upieczony w piekarniku, ale podawany na zimno. Osobne miejsce zajmuje w Turcji znana chyba każdemu helva, czyli po prostu chałwa, której kraj ten(...)) oraz cebula (soan). Ponieważ Koran zabrania jedzenia wieprzowiny, jako mięsa ze zwierzęcia nieczystego, dania mięsne ograniczają się do jagnięciny (kuzu) i wołowiny (sr), które prawie zawsze są...

Artykuły na temat: czy mozna zrobić mielone w piekarniku
  • Ulubione mielone

    Koniec roku skłania do spojrzenia wstecz. Staram się uświadomić sobie, co nowego wydarzyło się w moim gastronomicznym życiu. I zdaję sobie sprawę, że obok rzeczy nowych pojawiły się także te już prawie zapomniane.

  • Ciasta bez pieczenia

    Pyszne ciasto nie musi powstawać w piekarniku! Można je wyjąć także... z lodówki!

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Ulubienica Ameryki

    Co można zrobić z dyni? Całkiem sporo. Amerykanie przyrządzają z niej desery, pasty i zapiekanki.

  • Jaki chleb jest najzdrowszy?

    Większości z nas trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako coraz bardziej świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść zdrowo?

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    Dobrze wiesz, jak ważna jest zdrowa dieta. Ale co zrobić, gdy dziecko na widok kotlecika ucieka, marchewką pluje, a mleku mówi stanowcze "nie"!

  • Jaki chleb wybrać?

    Większości z nas trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść zdrowo?

  • Sałatki z wędlinami. Zdziwisz się, co przygotujesz z ich użyciem. Pycha!

    Tradycyjna sałatka wielkanocna z wędliną i jarzynami wielu z nas zdążyła się już opatrzyć, a nawet sprzykrzyć. Nie oznacza to jednak, że nie da się jej odczarować. Przeciwnie! Wystarczy tylko, że zaserwujemy ją w odświeżonym i nieco atrakcyjniejszym wydaniu. Nasze szybkie, proste i smaczne przepisy są najlepszym przykładem, że sałatka z wędliną nie musi być nudna!