• Informacje na temat:

    czy mozna zamrozic zoltka

Przepisy na temat: czy mozna zamrozic zoltka
  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    ...- oliwę. Oba robione są  z mąki pszennej i soli bez użycia drożdży czy proszku do pieczenia albo sody. Do francuskiego dodaje się jaja, a do filo tylko wodę.     Jak kupować Zamrożone ciasto filo i francuskie kupimy w dużych sklepach spożywczych w podobnej cenie (od 5 zł za 300 g). Możemy je także zrobić w domu, jest to jednak czasochłonne i wymaga długiego wałkowania.   Jak zrobić ciasto...

  • Jajeczne triki i patenty

    Idealne sadzone Zanim zaczniemy przyrządzać jakąkolwiek potrawę z jajek, wbijmy je do miski, by sprawdzić, czy są świeże. Do pracy zabieramy się dopiero po takim upewnieniu się. Wielu szefów kuchni(...) nie trzeba dodawać dużo - wystarczy łyżeczka. Wbijajmy jajka dopiero wtedy, gdy tłuszcz mocno się już rozgrzeje i zacznie pienić. Zdarza się, że jajka przywierają do patelni i trudno jest je przełożyć...

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    .... Przed zamrożenie świeżej ryby należy ją odpowiednio przygotować - wypatroszyć oraz dokładnie oczyścić z łusek. W celu zamrożenia kilku filetów rybnych, przed włożeniem do torebek dobrze jest przełożyć je pergaminem, aby nie zbiły się w jedną całość.  Jak mrozić gotowe dania? Gotowe dania, które kupujemy w supermarketach nadają się do mrożenia - oczywiście, pod warunkiem, że nie były wcześniej...

  • Lody śmietankowe z jagodami

    ...owoców). Następnie wszystko razem połącz (pamiętaj o odłożeniu części jagód do dekoracji). Przygotowaną masę nałóż do niedużych naczyń, np. salaterek lub foremek o dekoracyjnej fakturze i wstaw je do...

  • Wielkanocne przysmaki

    W każdym domu świąteczne menu wygląda nieco inaczej, jednak faszerowane jajka, żurek czy pasztet pojawią się na większości stołów. Aby brzdąc mógł poznać ich smak - wystarczy je dostosować do wymagań małego brzuszka, np. ograniczyć ilość ostrych przypraw czy wybrać chudszy gatunek mięsa. Jajo z majonezem lub faszerowane To symbol i główny bohater wielkanocnego menu. Samego żółtka ugotowanego...

  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    Rozpadające się kluski Aby nie zaczęły się rozpadać, wystarczy do wody, w której będą gotowane, dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie i pierogi sklejające się po zamrożeniu Jak zamrozić kluski, by po odmrożeniu nie były sklejone? Wystarczy lekko je obgotować, wystudzić, umieścić w zamrażalniku (na ok. 30 min.), a gdy stwardnieją należy zapakować je do woreczków...

  • Gotujemy pierwszą zupkę

    Chciałabyś ją sama przygotować, ale nie jesteś pewna, czy potrafisz? Podpowiemy ci, jak to zrobić. Taki ciepły i zdrowy posiłek na pewno posmakuje twojemu maleństwu.

  • Piwne lody

    .... C. Mieszanina powinna być nadal ciekła, ale ma przywierać do drewnianej łyżki" - tłumaczy w książce "Wszystkie smaki Skandynawii" Claus Meyer, współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma. Jak(...) inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę...

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    Gotowanie wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy wyrobić w sobie parę nawyków i wykorzystać najnowsze technologie, które w dużym stopniu wyręczają nas w kuchni.

  • Pierwsza zupka krok po kroku

    ..., żeby dostarczyła mu maksymalnej ilości witamin, soli mineralnych i innych składników niezbędnych, by brzdąc zdrowo rósł. Podpowiadamy, jak gotować, by każda porcja nowego dania jak najlepiej(...) pobliskim bazarku czy w sklepie ze zdrową żywnością. Na zupkę dla niemowlęcia w wieku 5-6 miesięcy najlepiej nadają się ziemniaki, marchewka, dynia, korzeń pietruszki. Jednak już w 7.-8. miesiącu możesz...

Artykuły na temat: czy mozna zamrozic zoltka
  • Mrożonki - tak czy nie?

    Oczywiście w procesie mrożenie dochodzi do pewnych strat - produkty poddane temu procesowi zawierają ok. 10-20 proc. mniej witaminy C w porównaniu ze świeżymi odpowiednikami. Mięso i ryby po odmrożeniu na szczęście tracą niewiele wartości odżywczych. Owoce, zwłaszcza maliny należy mrozić bezpośrednio po zbiorze i dokładnie je obejrzeć - w przeciwnym razie może się okazać, że zamrozimy owoce na...

  • Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić. Fot. 123RF/Picsel Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie...

  • Letnie zatrucie czy rotawirus?

    Zarówno bakterie, jak i wirusy towarzyszą nam przez cały rok. Podczas upałów bardziej jesteśmy narażeni na atak chorobotwórczych bakterii, które w wysokiej temperaturze zaczynają być aktywne(...) stajemy na nogi. Przyczyną najgroźniejszych zatruć są bakterie shigella wywołujące czerwonkę, nazywaną również chorobą brudnych rąk oraz pałeczki jadu kiełbasianego (botoks, botulina). Na szczęście...

  • W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić. Fot. 123RF O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto, rewelacyjnie...

  • Ewa Wachowicz: To sekretny przepis mojej babci

    Co robi Ewa Wachowicz, kiedy zapomni kupić pieczywa? Sięga po sprawdzony przepis swojej babci, czyli popularne na Podkarpaciu proziaki. Te pyszne bułeczki można w kilka minut zrobić nawet na zwykłej patelni, o czym mogli się przekonać widzowie programu "Ewa gotuje" na antenie Polsatu.

  • W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić. Fot. 123RF/Picsel O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto,...

  • Produkty spożywcze. Jak sprawdzić świeżość

    ...​Odcięłaś termin ważności z opakowania sody oczyszczonej? Nie masz pewności, czy drożdże lub jajka są jeszcze świeże? Na wszystkie te dylematy, mamy sprytne rozwiązania.

  • Jeśli chociaż raz podejmowaliście próbę zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, z pewnością usłyszeliście poradę, aby nie jeść po godzinie 18. Ile w tym prawdy? Fot. 123RF/PicselWalka ze zbędnymi kilogramami nie jest łatwa i czasem może przypominać błądzenie w labiryncie. Niemal z każdej strony bombardują nas „dobre rady" i „magiczne triki", dzięki którym dieta ma stać się nie tylko prostsza, ale również zdecydowanie bardziej skuteczna. Z pewnością każdy z was nie tylko słyszał, ale również...

  • Lody: kiedy i jak bardzo mogą nam zaszkodzić?

    ..., zaburzenia trawienia, nudności, wymioty i bóle brzucha.  Uwaga! Lody to najczęstsza przyczyna zatruć latem! Nie wolno jeść tych, które zostały rozmrożone, a następnie zamrożone.  Po czym to poznać(...) różnymi nazwami, np. cukier, karmel, syrop glukozowy czy glukozowo-fruktozowy. Syrop glukozowy jest wyjątkowo szkodliwy, ponieważ bardzo łatwo się przyswaja i dlatego sprzyja otyłości...

  • "Obierz pomidora ze skórki, bo inaczej przyklei się do żołądka" - któż z nas nie słyszał podobnego zdania? Czy coś takiego naprawdę jest możliwe? Fot. 123RF/Picsel Sezon na pomidory trwa w najlepsze, dlatego warto zweryfikować jeden z najpopularniejszych mitów dotyczących tego warzywa.Z pewnością każdy z nas chociaż raz w życiu usłyszał historię o tym, że skórki z pomidorów (a także z papryk, winogron lub brzoskwiń) mogą przykleić się do ściany żołądka, stając się przyczyną niestrawności,...