• Informacje na temat:

    czy można zamrozić upieczone mięso

Przepisy na temat: czy można zamrozić upieczone mięso
  • Wielkanocne przysmaki

    Nawet roczny brzdąc może cieszyć się rodzinną atmosferą przy świątecznym stole. Wśród tradycyjnych dań znajdą się takie, którymi można malca poczęstować bez obaw.

  • Łosoś w drodze na stół

    Gotowany, przygotowywany na ruszcie, smażony, pieczony, marynowany albo spożywany na surowo - łososia norweskiego można podawać zarówno na eleganckich koktajlach, jak i na rodzinnych lub świątecznych obiadach, w restauracjach czy na piknikach.

  • Gotowanie bez wpadek

    Nie jesteś pewna, czy warzywa lepiej przyrządzać w dużej, czy w małej ilości wody i dlaczego powinno się rozmrażać produkty w lodówce? Rozwiewamy tajemnice zdrowej kuchni dla dzieci.

  • Grillowanie: Warto znać zasady

    Chude mięso w trakcie opiekania trzeba co jakiś czas smarować tłuszczem, by nadać mu smak i soczystość, a wołowinę grillować tak, by w zależności od upodobań uzyskać krwisty stek albo mocno wysmażoną sztukę mięsa.  Wysoka i niska - Ważne, żeby na grillu były dwie strefy temperatury. Najpierw dajemy na wysokiej temperaturze po to, żeby zamknąć mięso i żeby ono zostało soczyste w środku...

Artykuły na temat: czy można zamrozić upieczone mięso
  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    Do zamrażarki spokojnie mogą trafić pierogi i uszka. Ale oczywiście pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. Pierogi można zamrozić zarówno surowe, jak i po ugotowaniu. Także niewykorzystany(...). Filety warto przełożyć pergaminem - nie będą się sklejać" - tak w książce "Wykorzystuję, nie marnuje" radzi Sylwia Majcher. Autorka podpowiada też, że upieczone lub ugotowane ryby można zamarynować...

  • Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić. Fot. 123RF/Picsel Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie...

  • W czym ci się upiecze

    Blacha aluminiowa. Najwygodniejsza i najczęściej używana jest tortownica z wyjmowanym dnem. Można w niej upiec zarówno biszkopt, jabłecznik czy sernik, jak i ciasto drożdżowe czy piernik. Doskonale(...) się na nim rozprowadza masło lub margarynę przed wylaniem czy wyłożeniem ciasta. Ceramiczna forma . Najczęściej służy do pieczenia tarty, ale można jej również używać do robienia ciast, które nie...

  • Dobre mięso mielone powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Co jednak w przypadku, gdy po kilku dniach zszarzeje? Czy nadal nadaje się do zjedzenia? Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Możecie wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, w tym gołąbków, aromatycznego sosu bolońskiego lub tradycyjnych kotletów. Co oczywiste, w czasie zakupów staramy się wybierać mięso najwyższej jakości. Często zdarza się, iż starannie wybrany...

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Rośliny strączkowe są jednym z zamienników mięsa. Czy można jednak wykluczyć mięso i zastąpić je tymi warzywami? Nie do końca… Czy bób, fasolka szparagowa, groch czy cieciorka zastąpią mięso?  Fot. 123RF.COM/PICSEL Rośliny strączkowe mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Bez pomocy innych produktów, nie są w stanie jednak całkowicie zastąpić mięsa w diecie. Dlaczego wartro zastanowić się nad wykreśleniem mięsa z diety? Sprawdź! >> Co takiego mają w sobie rośliny strączkowe?...

  • Letnim zatruciom można zapobiec

    ...na środkowych półkach, ale nie dłużej niż cztery dni. - Surowe mięso i ryby należy umieścić najniżej i tak zabezpieczyć, żeby nie stykały się z innymi produktami - radzi pediatra. Dolne kosze to(...) podatny na zatrucia - mówi dr Barbara Gierowska-Bogusz, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka. Biegunkom i niestrawności można jednak skutecznie zapobiegać. Sprawdź, co możesz zrobić, żeby oszczędzić...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Zatruciom można zapobiec

    ...to znak, że zawartość nie nadaje się do jedzenia. Wędlinę i mięso dyskwalifikują natomiast szarawy kolor, obeschnięte fragmenty, śliska powierzchnia czy zapaszek zjełczałego tłuszczu. - W takich(...) też miejsce na jarzyny i owoce. Soczki w kartonie, wodę butelkowaną czy jedzenie dla niemowląt można trzymać w szafce. Po otwarciu trzeba jednak wstawić je do lodówki (i przechowywać do 48 godzin...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...