• Informacje na temat:

    czy można mrozić żółtka

Przepisy na temat: czy można mrozić żółtka
  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    Mrożenie to popularny sposób na konserwację żywności. Panuje przekonanie, że mrozić "na później" można wszystko. Nie każdy jednak wie, że po rozmrożeniu niektóre produkty tracą wartości odżywcze. Część z nich może też zyskać mało apetyczny wygląd i konsystencję. Warto zatem wiedzieć, co zamrażać, a co przechowywać w inny sposób.

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia(...) składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

  • Panierowane żółtka to coś czym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Chrupiąca skorupka kryje w sobie delikatne lekko płynne żółtko. Żółtka podałam z kawiorem i gorącą sałatką z fasolki szparagowej, ale można je podać z zielonymi szparagami, na sałacie lub z czym macie ochotę.

  • Kruche ciasteczka

    Takie ciasteczka będą smakowały jeszcze bardziej gdy zrobisz je razem z dzieckiem. Kruche ciasteczka możecie ozdabiać na wiele sposobów: lukrem, cukrem pudrem, czy też polewą czekoladową lub tak jak w przepisie - jagodami.

  • Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cytrynowe desery. Jeśli również lubicie te klimaty to zapraszam na moje dzisiejsze ciasto. Jest bardzo orzeźwiające, idealne na ostatnie upały. W smaku przypomina trochę sernik na zimno, chociaż nie ma w nim ani odrobiny sera. Jeśli chcecie być bardziej ambitni można je przygotować na upieczonym własnoręcznie cienkim biszkopcie, a jeśli zwyczajnie nie macie na to czasu, można go spokojnie zastąpić gotowymi biszkoptami,...

  • Składniki: 1/2 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli (jeśli zagniatane kruche ciasto jest zbyt twarde można dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany), 1/2 kg mrożonego lub świeżego szpinaku (odgotować, jeśli świeży), 25 dkg białego sera lub ricotty, Grana Padano utarta do smaku, sól, pieprz do smaku ,2-3 ząbki czosnku.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Jajecznica w pomidorach czy pomidory z jajami do teraz mam dylemat jak nazwać to śniadanie. W tygodniu nie ma czasu na takie śniadanie ale w niedzielę przecież można sobie powymyślać i urozmaicić najzwyklejszą jajecznicę.

Artykuły na temat: czy można mrozić żółtka
  • Mrożonki - tak czy nie?

    ...tygodni. Najdłużej można mrozić mięsa - około pół roku, a drób w całości nawet do roku, podobnie margaryny, zioła (np. nać pietruszki), czy soki z koncentratu. Do mrożenia nie nadają się kefiry(...) odmrożeniu na szczęście tracą niewiele wartości odżywczych. Owoce, zwłaszcza maliny należy mrozić bezpośrednio po zbiorze i dokładnie je obejrzeć - w przeciwnym razie może się okazać, że zamrozimy owoce na...

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Pierogi z różnych stron świata

    Można je piec, smażyć lub faszerować na wiele sposobów. W każdej wersji są wyborne.

  • Naleśniki na słodko

    Drożdżowe, zapiekane czy tradycyjne? Albo z bakaliami i owocami?

  • Choroby układu krążenia: Sposób na zdrowe jedzenie

    Choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze, są związane z trybem życia i sposobem odżywiania się. To on jest głównym czynnikiem ich rozwoju. Co jeść, aby uniknąć komplikacji zdrowotnych, radzi Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Owoce, samo zdrowie, ale czy można się bezkarnie objadać owocami sezonowymi, nie myśląc o kaloriach?

  • Galaretki wracają do łask

    Zobacz, jak wiele pomysłowych dań można zalać galaretką. Wyglądają efektownie, smakują wyśmienicie.

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • Zdrowe słodkości

    ...​Za przyjemność jedzenia słodyczy przychodzi nam często słono zapłacić. Bo słodycze to puste kalorie. Na dodatek jeszcze uzależniają jak narkotyk - im więcej jemy, tym większy czujemy do nich pociąg. Nie zawierają żadnych korzystnych dla zdrowia składników, za to są źródłem tłuszczów i cukrów. Te zaś po zjedzeniu są błyskawicznie przyswajane. A jeśli zjemy ich za dużo, są odkładane w tkance...

  • Gdy zawodzi wzrok

    Najważniejsza jest profilaktyka. Nie wszystkich chorób oczu uda się uniknąć, ale przebieg wielu można złagodzić. Warunek? Dostarczać organizmowi odpowiednich składników odżywczych.  Wykorzystaj dar pszczół Pyłek pszczeli ma w swoim składzie to, co dla oczu najważniejsze. Czyli rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne, witaminy: A  zapobiegającą kłopotom z widzeniem po zmierzchu i B2, której...