• Informacje na temat:

    czy można mrozić kalafior

Przepisy na temat: czy można mrozić kalafior
  • Dominika Wójciak poleca pizzę na spodzie z... kalafiora

    Jeśli "boisz" się ciasta drożdżowego i wolisz dietetyczną wersję pizzy, ten przepis jest właśnie dla ciebie - kalafiorowa pizza z sosem z pieczonych pomidorów oraz ricottą. "Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie" - zachęca PAP Life Dominika Wójciak, autorka przepisu.

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Co dobrego w brokułach?

    ...urozmaicą każdy posiłek. Co najważniejsze - potwierdzono ich korzystne dla naszego zdrowia działanie przeciwnowotworowe. Brokuł, nazywany czasem zielonym kalafiorem, jest od swojego białego kuzyna znacznie(...) schorzeń. Oto dlaczego warto je włączyć do codziennej diety. Po pierwsze - brokuły są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, chrom i żelazo. Warto szczególnie zwrócić uwagę na chrom, który jest...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Zachowaj świeżość

    Na górze czy na dole? Tylko kilka dni czy kilka tygodni? Sprawdź, na których półkach lodówki i jak długo możesz trzymać przysmaki dla smyka, by nadal były pyszne i zdrowe.

  • Gotowanie bez wpadek

    Nie jesteś pewna, czy warzywa lepiej przyrządzać w dużej, czy w małej ilości wody i dlaczego powinno się rozmrażać produkty w lodówce? Rozwiewamy tajemnice zdrowej kuchni dla dzieci.

  • Grillujemy!

    Szaszłyki Marbella Składniki: 12 małych ośmiorniczek mrożonych,  2 filety z dobrej jakości dorsza (w wersji lux: z diabła morskiego),  1 papryka pomarańczowa,  1/3 kalafiora,  2 łyżki papryki w proszku,  skórka z 1 cytryny,  40 ml wina białego,  2 ząbki czosnku,  50 ml oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki soli morskiej,  szczypta cukru,  mieszane sałaty,  czerwona cebula,  1 łyżka masła,  1 łyżka mąki...

  • Przykazania zdrowego gotowania

    ..., wstaw go do lodówki. Zamrożone produkty zachowują większość składników odżywczych. Mrozić można prawie wszystko, również przyrządzone już potrawy. Po ugotowaniu należy je podzielić na porcje, ostudzić(...) składniki znajdujące się w marchewce czy kalafiorze rozpuszczają się w wywarze, który zazwyczaj się wylewa (wyjątkiem są zupy). Tymczasem gotowanie na parze pozwala zachować zarówno smak, jak...

  • Jak gotować dla smyka?

    ...składniki rozpuszczają się w wodzie, którą zazwyczaj się wylewa. Aby tego uniknąć, należy zalać fasolkę, brokuły czy kalafiora jak najmniejszą ilością wrzątku (ma tylko przykryć produkty) i gotować nie(...) podaniem dziecku kotleta), bo mąka i bułka chłoną tłuszcz. Czy można bez obaw korzystać z mrożonek Tak. Są zdrowe, bo proces mrożenia nie powoduje utraty wartości odżywczych (np. owoce tracą...

Artykuły na temat: czy można mrozić kalafior
  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    Najczęściej mrozimy owoce, warzywa, mięso i ryby. Ale tak naprawdę mrozić można niemal wszystko, zwłaszcza gotowe potrawy. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby produkty były jak najdłużej(...) do zamrażalnika. A dopiero potem, po kilku godzinach, zsyp je do pudełka lub torebki. Pierogi i kluski można też przemrozić najpierw na tacy albo wysmarować olejem lub wrzucić od razu do pojemnika...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Nie tylko z bułką tartą. Kalafior na pięć sposobów

    W Polsce kalafior dostępny jest przez cały rok i jest przez nas niedoceniany. Jest smaczny i zdrowy. Najczęściej na naszych stołach pojawia się w formie gotowanej podawanej z bułką tartą z masłem. Zobacz, w jaki sposób możesz go jeszcze przygotować.

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...

  • Nowalijki mogą być groźne. Sprawdź, co zawierają!

    Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior, szpinak, marchew i sałata. Lekarze radzą jednak, by nowalijki wprowadzać stopniowo, nie rezygnując zbyt szybko z warzyw...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Słoneczna dieta

    ...​Wybierasz się na urlop? Jak najszybciej zmień dietę i zafunduj sobie ochronę przeciwsłoneczną, która zwiększy twoją odporność przed promieniami UV i poparzeniem skóry. Choć opalanie daje nam witaminę D i piękny, czekoladowy odcień, znacznie przyspiesza starzenie się skóry. Można jednak zminimalizować ten proces.

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...