• Informacje na temat:

    czy leczo mozna zamrozić

Przepisy na temat: czy leczo mozna zamrozić
  • Zachowaj dobry smak

    Dlaczego nie należy trzymać pomidorów razem z sałatą? Do jakiego naczynia trzeba przesypać kaszkę? Na której półce w lodówce powinno się kłaść żółty ser? Jak długo można przechować soczek dla(...) pomożemy. Oto nasz krótki przewodnik po sposobach przechowywania rożnego rodzaju produktów spożywczych. Pyszności ze słoiczka Zawsze staraj się kupować produkty z odległą datą ważności - to gwarantuje...

  • Łakocie pod lupą

    ...słodkiego smaku odziedziczyliśmy po przodkach. Dlatego już niemowlak z chęcią spożywa owoce, soczki, dosładzane kaszki. Nie ma w tym nic złego, byle zachować umiar. Dlatego nie dawaj noworodkowi posłodzonej(...) prawda malec zje tego dnia mniej słodyczy niż w całym tygodniu, ale za to od razu. Jest to zbyt duże obciążenie dla małego brzuszka. Najlepszy sposób, to odnieść się do wyliczonego przez dietetyków...

  • Melba i Uśmiech Wenecji

    ...liczniejszych kawiarni i cukierni. Na lody w Warszawie chodzono do Ogrodu Saskiego, do cukierni Lessla czy Lourse'a. Kawiarnia u Loursa cieszyła się ogromną renomą. Była tam przepyszna kawa, znakomite lody(...). W. Herbaczyński - autor sentymentalnych wspomnień "W dawnych cukierenkach i kawiarniach warszawskich" pisał z nostalgią o dawnych przysmakach serwowanych u Lourse'a. Były to na przykład muszelki...

Artykuły na temat: czy leczo mozna zamrozić
  • Łapy, które leczą

    ..., prof. weterynarii Leslie A. Lyons z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Rzeczywiście, te zwierzęta rzadko mają artretyzm, nie zdarzają się im skręcenia czy zwichnięcia stawów. Nawet w podeszłym wieku(...), lekarze zalecają wyczynowcom ćwiczenia na specjalnych platformach wibrujących (typu Power Plate) lub z hantlami wytwarzającymi drgania. Jeszcze jeden argument na korzyść kota? Dziesięcioletnie...

  • Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić. Fot. 123RF/Picsel Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie...

  • Grzyby. Zdrowe czy nie? Na co uważać?

    Jeśli zamierzasz iść do lasu na grzyby, wkładaj do koszyka tylko te, które dobrze znasz. Nie zbieraj ich na terenach o dużym zanieczyszczeniu poprzemysłowym. Nie ryzykuj zdrowiem!

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Letnie zatrucie czy rotawirus?

    Zarówno bakterie, jak i wirusy towarzyszą nam przez cały rok. Podczas upałów bardziej jesteśmy narażeni na atak chorobotwórczych bakterii, które w wysokiej temperaturze zaczynają być aktywne(...) stajemy na nogi. Przyczyną najgroźniejszych zatruć są bakterie shigella wywołujące czerwonkę, nazywaną również chorobą brudnych rąk oraz pałeczki jadu kiełbasianego (botoks, botulina). Na szczęście...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Kryształ górski lśniący, jak diament

    Uznawany jest za mistrza wśród kamieni uzdrawiających, ponieważ wzmaga działanie innych kamieni. Nazywa się go światłem życia. Ten naturalny kamień kryształem nazwali Grecy, uważając początkowo lśniące, przezroczyste bryły za nadnaturalnie zamrożony lód, podarowany ludziom przez bogów.

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Lśni jak diament, ale jest dużo tańszy

    Uznawany jest za mistrza wśród kamieni uzdrawiających, ponieważ wzmaga działanie innych kamieni. Nazywa się go światłem życia. Ten naturalny kamień kryształem nazwali Grecy, uważając początkowo lśniące, przezroczyste bryły za nadnaturalnie zamrożony lód podarowany ludziom przez bogów.

  • Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i...