• Informacje na temat:

    czy konfitury trzeba pasteryzować

Przepisy na temat: czy konfitury trzeba pasteryzować
  • Gruszki domowym sposobem

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!

  • Czas na leśne owoce

    Te miękkie, soczyste owoce trzeba zrywać bardzo ostrożnie (nigdy do foliowych torebek) i pieczołowicie transportować, by ich nie pognieść, nie uszkodzić. Poziomki. Można je zbierać w czerwcu(...) pokarmowego: świeże są przeczyszczające, suszone działają zapierająco. Można je wykorzystać jako składnik sałatek owocowych, koktajli, zup. Robić z nich dżemy, konfitury, kompoty, soki albo wysuszyć na...

  • Zdrowy posiłek na szybko

    Po 4.-6. miesiącu życia do menu smyka powinny trafiłć inne pokarmy niż twoje mleko czy mieszanka mleczna. Brzdąc na tym etapie potrzebuje więcej kalorii i substancji odżywczych niż dotychczas(...) ograniczyć spędzany tam czas... Sposób 1 Obiadki dla smyka gotuj przynajmniej na dwa dni Gdy zabierasz się do przygotowywania zupki czy papki, rób taką ilość, żeby starczyła przynajmniej na...

Artykuły na temat: czy konfitury trzeba pasteryzować
  • Pigwa. Cierpkie źródło zdrowia

    ...z najpopularniejszych przetworów z pigwy są dżemy i soki. Do dżemów czy konfitur trzeba zwykle zastosować spore ilości cukru - zazwyczaj około 1 kg na każdy kilogram owoców. Można tę ilość odrobinę(...) naturalnej cierpkości. Nie znaczy to, że będą się nadawać do jedzenia na surowo, ale robione z nich przetwory będą wymagały zdecydowanie mniej cukru. Co zawiera pigwa? Pigwa ma wiele cennych...

  • Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy to dyniowymi czy śliwkowymi z pomarańczą, znajduje się troska i miłość, najzdrowszy składnik każdego dania przygotowanego w domu. W książce przedstawiono ponad 80 oryginalnych pomysłów na...

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    Jeśli zależy ci na młodym wyglądzie i doskonałym samopoczuciu, sięgnij po to, co najzdrowsze! Włącz do swojej diety nowe, choć dobrze ci znane, produkty. Na rewelacyjne efekty ich działania nie trzeba długo czekać.

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Przetwory w domu

    ...- w temperaturze do 8ºC. Jeśli nie mamy takich warunków, po zakwaszeniu przetworów trzeba je pasteryzować. Umieszczamy je w garnku z ciepłą wodą, doprowadzając ją do wrzenia i gotując przez pół godziny. Można(...)Szafki w kuchni czy... Nie zawsze mamy do dyspozycji chłodną piwniczkę, by w niej umieścić przetwory. Skorzystajmy z szafek w domu, umiejscowionych tam, gdzie temperatura bywa zazwyczaj niższa (pod...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...trzeba się zastanowić, jakie przetwory chcemy przygotować. A później zakupić odpowiednie pomoce. Na konfitury czy dżemy szykujemy słoiki. Jeśli mieszkamy sami, albo tylko we dwoje, wystarczą małe(...) pojawiać się puste słoiki, szatkownice, gąsiorki i butelki. Moda, która obecnie trwa, to nie chwilowy trend na bycie retro. Przetwory raczej nie znikną jak subkultura emo czy hipsterskie rogowe oprawki...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • Gotuję, nie marnuję!

    Dlaczego wyrzucamy? Po pierwsze, robimy zbyt duże zakupy, bez listy i bez planu. Po drugie, nie wiemy, co zrobić z resztką twarożku, pianą z białek czy zwiędniętą sałatą. Czyli tym, co zostało nam z obiadu czy ze śniadania. Po trzecie, zapominamy o terminach przydatności do spożycia i źle przechowujemy żywność. Czas to zmienić! Zaplanuj menu i zakupy, żeby nie robić zapasów Planuj menu...

  • Dla wielu z nas umycie mięsa przed jego wykorzystaniem to rutynowa czynność. Warto jednak wiedzieć, że może nam to nie wyjść na zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Bakterie rodzaju Campylobacter (głównie Campylobacter jejuni i Campylobacter coli) to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych - wywołuje więcej infekcji niż salmonella, E. coli i listeria razem wzięte. Szacuje się, że na świecie pojawia się nawet pół miliarda tego typu zakażeń rocznie. Jak objawia się kampylobakterioza? Chory ma...