• Informacje na temat:

    czy groch trzeba moczyć

Przepisy na temat: czy groch trzeba moczyć
  • Zupy dobre na wszystko

    Smaczne, zdrowe, kolorowe. Ale to nie koniec ich zalet. Dlaczego jeszcze warto skusić się na szczawiową czy jarzynową? Oto powody.

Artykuły na temat: czy groch trzeba moczyć
  • Jak uniknąć wzdęć po strączkowych?

    ...​Wywołują je zawarte w grochu czy fasoli węglowodany. Pozbędziesz się ich, odpowiednio przygotowując warzywa. Wypróbuj jeden z poniższych sposobów.

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Więcej warzyw, mniej mięsa – dlaczego warto przejść na fleksitarianizm?

    ...żyjących istot - jeśli zostały zabite dla pożywienia, niech nic z ich ciała się nie zmarnuje. ***Zobacz także*** Kolejny powód, dla którego już nawet nie można, ale trzeba ograniczyć jedzenie(...) zapobiegają anemii, wzmacniają naczynia krwionośne i mogą chronić przed nowotworami. Trzeba zaznaczyć, że białko roślinne jest niepełnowartościowe, tzn. nie zawiera wszystkich niezbędnych dla...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • ...  Zagladam do lowdowki-pusto (prawie...)     Do szafek.   Fasola jest, groch jest.     Bede zupe robil, bo cos trzeba bedzie zjesc kiedys tam.....

  • Rośliny strączkowe są jednym z zamienników mięsa. Czy można jednak wykluczyć mięso i zastąpić je tymi warzywami? Nie do końca… Czy bób, fasolka szparagowa, groch czy cieciorka zastąpią mięso?  Fot. 123RF.COM/PICSEL Rośliny strączkowe mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Bez pomocy innych produktów, nie są w stanie jednak całkowicie zastąpić mięsa w diecie. Dlaczego wartro zastanowić się nad wykreśleniem mięsa z diety? Sprawdź! >> Co takiego mają w sobie rośliny strączkowe?...

  • Smaki spiżarni: Ciecierzyca

    ...nasiona. Zanim je ugotujemy, trzeba je moczyć przez ok. 12 godzin w wodzie (najlepiej zostawić na noc). Gotujemy przez około godzinę - na szklankę ciecierzycy bierzemy 3 szklanki wody. W czasie(...)Ciecierzyca, cieciorka albo groch włoski - to określenia tej samej rośliny. Zwłaszcza ostatnia nazwa pasuje do niej najbardziej. Bo ciecierzyca kształtem i słodkim smakiem przypomina groch. Stanowi...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Skarby ukryte w strączkach

    ...o wzdęcia), przed gotowaniem nasiona trzeba moczyć w zimnej wodzie. Soję 10 godzin, ciecierzycę 6, fasolę i groch 12, a suszony bób 8. Wodę po moczeniu odlać, nasiona ugotować do miękkości w świeżej wodzie(...)Większości z nas strączki kojarzą się głównie z kłopotami trawiennymi. Nic dziwnego. Soja, groch czy fasola mają sporo substancji, które wywołują wzdęcia, gniecenia, a nawet bóle brzucha. Dlatego...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....