• Informacje na temat:

    czy ciasto trzeba przechowywac w lodówce

Przepisy na temat: czy ciasto trzeba przechowywac w lodówce
  • Gotowanie na zapas pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze

    Kupowanie i gotowanie większych ilości jedzenia jest ekonomiczne. Istotne jednak, aby właściwie je przechowywać, żeby się nie psuło i nie straciło wartości odżywczych. Najpopularniejsze są pojemniki wykonane z plastiku, bo można w nich trzymać większość potraw oraz produktów.

  • Domowy ocet jabłkowy - jak go przygotować?

    Znajdziemy dla niego zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w przed łazienkowym lustrem. Leczy bądź łagodzi wiele męczących dolegliwości, wspomaga odchudzanie, a nawet upiększa. Można kupić gotowy ocet jabłkowy, ale lepiej zrobić własny, domowy.

  • Jak zrobić domowy ketchup?

    ..., zakręcić i wystudzić. Przechowywać w lodówce. Aby przedłużyć trwałość sosu, słoiczek trzeba wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i w ten sposób zapasteryzować" - czytamy w książce(...) przemycam też nuty indyjskie, tajskie czy chińskie. Są propozycje dla mięsożerców i wegetarian, ponieważ moi czytelnicy i widzowie są różnorodni" - Wachowicz mówi PAP Life o książce, z której pochodzi...

  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    Jogurt jest zdrowy i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jedna szklanka jogurtu dziennie zaspokaja niemal 60 procent normy zalecanego dziennego spożycia jodu blisko 50 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, a przy tym dostarcza organizmowi sporych ilości (co najmniej 25 procent niezbędnego każdego dnia) fosforu, witaminy B2, białka i witaminy B 12. Zarówno kanadyjskie, jak...

  • 10 zasad gotowania dla alergika

    ...jaja kurze, spróbuj zastąpić je jajkami przepiórczymi lub w ogóle zrezygnować z dodawania ich do potraw (bez nich też możesz przygotować m.in. ciasto owocowe z kruszonką czy naleśniki). Mleko(...)Czy wiesz, na czym polega alergia pokarmowa? To niewłaściwa reakcja organizmu na kontakt z alergenem, czyli uczulającym białkiem w produkcie zjedzonym przez dziecko. A najlepszym sposobem, by uniknąć...

Artykuły na temat: czy ciasto trzeba przechowywac w lodówce
  • ...słodką chwilą w towarzystwie aromatycznej kawy. Chałwa domowa brzmi również kusząco. Trzeba tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i zostawić gotową masę do zastygnięcia w lodówce. Mleko w proszku(...) cynamon, kardamon czy imbir. Mleka w proszku używamy również do przygotowania mas i kremów wielu ciast lub lodów. Można z niego zrobić również słynną nutellę. Masę czekoladową uzyskujemy przez połączenie...

  • Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować… Co powinniśmy wyrzucić z lodówki raz na zawsze? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pomidor Zobacz też: 10 zaskakujących faktów o pomidorach >> Pomidory same w sobie uwielbiają ciepło. Im cieplej, tym dla nich lepiej, rosną wtedy bujnie i stają się intensywnie czerwone. Po zerwaniu zmienia się to tylko trochę. Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie bezpośrednio na słońcu....

  • Letnie zatrucie czy rotawirus?

    Najczęściej powodują zatrucia Zepsute konserwy: Konserwy mięsne lub rybne chętnie zabieramy ze sobą na kemping czy wycieczkę, bo są smaczne i wygodne. Trzeba jednak uważnie je kupować, sprawdzając, czy(...)Zarówno bakterie, jak i wirusy towarzyszą nam przez cały rok. Podczas upałów bardziej jesteśmy narażeni na atak chorobotwórczych bakterii, które w wysokiej temperaturze zaczynają być aktywne...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Choroby z lodówki

    Wcale nie trzeba jadać w barze, gdzie niezbyt przejmują się higieną, by zetknąć się z zarazkami kryjącymi się w pożywieniu. Wystarczy własna lodówka. Wkładamy do niej jedzenie, wierząc, że(...) utrzymujących się ponad 2-3 dni trzeba zgłosić się do lekarza, który zaordynuje środki przeciwbakteryjne. Podstępna Listeria Surowego mięsa nie wolno trzymać zbyt długo w lodówce nie tylko z powodu...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Czekolada, karmel i banany czyli niezwykle ciasto

    .... Ubijamy 125 ml smietanki na dosc sztywna bita smietane. Laczymy calosc i wykladamy na podpieczone ciasto. Chlodzimy dalej.   Na krem czekoladowym gdy zrobi sie dosc twardy wykladamy przestudzony(...). Na krem karmelowy wystarczy wygotowac te 2 puszki przez 2 h, trzeba jednak dolewac wody by wciaz byly pokryte woda, wtedy dopiero mleko gestnieje i robi sie karmel. Dobrze wystudz przed otworzeniem...

  • Jak powinniśmy przechowywać niektóre produkty spożywcze - w lodówce, czy poza nią? Opowiedz nam o swoich zwyczajach i sprawdź, czy większość naszych czytelników uważa podobnie.

  • Piernik z myślą o świętach

    Piernik im starszy, tym lepszy. Dlatego zawsze przypomnimy sobie o tej recepturze na długo przed świętami... Gotowe ciasto doskonale przechowuje się w lodówce - piernik trzeba jedynie szczenie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja. Fot. 123RF/ Picsel Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi. Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie...