• Informacje na temat:

    czosnkowe brokuły

Przepisy na temat: czosnkowe brokuły
  • Brokuły w cieście

    Składniki: - 1 duży brokuł, - 2 jajka, - 150 g mąki pszennej, - piwo, - sosy majonezowe: czosnkowy, ziołowy, 1000 wysp, - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć we wrzątku i ochłodzić w zimnej wodzie. Jajka wymieszać z mąką i 0,5 szklanki piwa. Dobrze wymieszać i dolać piwa do konsystencji gęstej śmietany. Maczać brokuły w cieście i smażyć na głębokim...

  • Warzywne kąski w cieście

    Brokuły w winnej tempurze Sposób przygotowania Brokuł oczyść, opłucz, podziel na niewielkie różyczki. Włóż je do wrzącej wody, lekko posól i gotuj przez 4-5 minut, aż będą miękkie, ale pozostaną(...) będzie już bardzo gorący, wkładaj po kilka różyczek. Smaż je, aż ładnie się zrumienią (w sumie około 10 minut). Usmażone brokuły w cieście wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku...

  • Smaczna porcja warzyw

  • To warzywo odmładza!

    Pomidorowa: Po kilka białych i zielonych szparagów ugotuj, potnij. Dodaj pokrojony pomidor i jajko na twardo. Skrop oliwą, przypraw. Brokułowa: Ugotowane szparagi i brokuły wymieszaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.

  • Smaczny pomysł na "Zapiekane brokuły"

  • Pyszny obiad dla całej rodziny

    Krem z zielonych warzyw Sposób przygotowania Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cukinie oczyść, odetnij końce, resztę potnij w grubszą kostkę. Olej wlej do garnka, mocno rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek, duś, aż będą szkliste. Dodaj rozdrobnione brokuły, cukinie oraz ziemniaki. Smaż przez chwilę, ciągle...

  • Następna sałatka z gatunku "prosta i szybka". Tym razem dla miłośników brokułów.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    .... Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem. Brokuły pod beszamelem Sposób...

  • brokuła w panierce, bardzo smaczna polecam.

Artykuły na temat: czosnkowe brokuły
  • Brokuły w cieście

    Przygotowanie: 1. Brokuł umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Do miseczki wsyp obie mąki, dodaj...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Księga smaków: Brokuły

    Brokuły ceniono już w starożytności. U nas najbardziej popularna jest odmiana zielona, ale znaleźć też można brokuły w kolorze fioletowym i białym. Pod beszamelem Podzielone brokuły ugotuj al(...) smaku, wbij 2 żółtka i wymieszaj. Brokuły skrop sokiem z cytryny i zalej sosem. Posyp startym żółtym serem i zapiecz przez kwadrans. W cieście piwnym Ciasto zrób jak naleśnikowe, z połową szklanki...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Makaron i tuńczyk w sosie czosnkowym

    ...  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Wsyp makaron i ugotuj go al dente (tak przygotowany jest mniej tuczący i zachowuje lepszy smak w połączeniu z sosami). Brokuły umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel cytryny. Po ok. 5 min wyjmij je z wody i odcedź. 2. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i przekrój na pół. 3. W rondlu...

  • W poniedziałek, 30.07.2012 zakończyła się kolejna edycja konkursu Puzzle. Przepis, który został umieszczony na Puzllu to Bułeczki czosnkowe z tymiankiem autorstwa trele-morele . Po raz kolejny otrzymaliśmy mnóstwo fantastycznych zgłoszeń, za które ogromnie dziękujemy! Wszystkie osoby nagrodzone w konkursie otrzymają jedną z 10 książek z serii Smaki Świata oraz smycz Smaker.pl. Zwycięzcami zostali: -> pysiek30 ->malina8902 ->aniolek0510 ->Ewelina9303 ->AnKaMa ->kaska333 ->ani1934...

  • Sałatka z brokułami

    Sposób przygotowania: 1. Umyte brokuły dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy około 7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Odcedzamy i studzimy. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Żurawinę namaczamy w wodzie, a następnie osączamy.  2. Do majonezu dodajemy ocet jabłkowy, syrop klonowy, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy. Sos odstawiamy w chłodne miejsce. Orzechy nerkowca...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Zapiekanka z warzywami

    Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 6-8 minut, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w niezbyt grube plastry. Umyte pomidory przekrawamy na pół i kroimy w półplastry(...) i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy sokiem z marchwi, doprawiamy pieprzem, solą, wędzoną papryką i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.  Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy brokuły...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...