• Informacje na temat:

    czosnek marnowany

Przepisy na temat: czosnek marnowany
  • Nie marnujmy chleba

    Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo - około 62 proc. Dlaczego tak się dzieje, zapytaliśmy ekspertów prowadzących panele podczas(...) pieczywa, do którego możemy dodawać takie dodatki jak czosnek, zioła, sardele, oliwę lub ser - dodaje Korczak. Okruchy podpieczonego pieczywa przyjmują smak dodatków i doskonale podnoszą smak makaronów...

  • Nie marnuję - kombinuję!

    Pieczone warzywa w miodowej glazurze Sposób przygotowania Warzywa obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw. Olej wymieszać z miodem oraz solą, pieprzem(...) maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, przelać wodę z suszoną włoszczyzną i zagotować. Dodać passatę pomidorową i gotować 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje...

  • Nowe plastry wegańskie Z Gruntu Dobre

    W linii produktów roślinnych Z Gruntu Dobre firmy Sokołów pojawiły się dwie nowe propozycje. To plastry wegańskie, które są dostępne w dwóch rodzajach – z czosnkiem niedźwiedzim oraz z oliwkami. Smakowite i wygodne w użyciu, są świetnym dodatkiem do kanapek. Stanowią idealną propozycję dla fleksitarian oraz wszystkich, którzy chcą urozmaicać codzienną dietę. Są również odpowiednie dla wegetarian i wegan.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...placki lub robimy sałatkę. - W książce też jest przepis na zwiędłe rzodkiewki. Kroimy je na pół i dajemy na patelnię. Podsmażamy, dorzucamy czosnek, płatki migdałowe czy zioła. Są przepyszne! Żeby...

  • Wiosenna zupa z rzodkiewek? Dlaczego nie?

    ...pełen potencjał tego warzywa. Pęczek rzodkiewek, cebula, czosnek, ziemniaki, masło lub oliwa, sok z cytryny, śmietana 30-procentowa, a także sól i pieprz - z tych oto składników skomponujemy zupę proponowaną przez Sylwię Majcher w książce "Wykorzystuję, nie marnuję". - Czosnek i cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej 30 gramów masła lub trzy łyżki oliwy. Na tłuszczu przesmaż czosnek i cebulę do...

  • Nie wylewaj wody po pyzach...

    Wody po gotowaniu pyz, wraz z pływającymi w niej "farfoclami", lepiej nie wylewać, bowiem - jak przekonuje PAP Life blogerka Iza Kulińska - można zrobić z niej... kluszczankę. - W wywarze z ziemniaków jest sporo smaku, wystarczy go doprawić i zupa gotowa - mówi.

  • Zupa z pomidorów i chleba - orzeźwienie na talerzu, ratunek dla skóry

    ...bazylii. W garnku rozgrzewamy oliwę i przez kilka sekund podsmażamy na niej czosnek, następnie dodajemy pokrojone pomidory, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy wodę...

  • Mussaka według przepisu Moniki Zamachowskiej

    ...z oliwek i smażyć plastry bakłażanów na chrupko. Odkładać na ręcznik papierowy, aby dobrze odsączyły się z tłuszczu" - wyjaśnia. Później, pokrojone w kostkę cebule i posiekany czosnek podsmażyć na...

  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    ...w plasterki. Czosnek obrać, rozgnieść. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć kromki wraz ząbkiem czosnku, posolić, zdjąć. Cukinie lekko obsmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Pomidora i mozzarellę(...) poprzekrawać. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać pora i pieczarki. Czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Masło (15 g ) rozgrzać na patelni...

Artykuły na temat: czosnek marnowany
  • Żeby nie marnować jedzenia

    Jak wykorzystać produkty albo je skutecznie przechować? Sprawdź koniecznie!

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Gotuję, nie marnuję!

    Polacy wyrzucają rocznie 9 mln ton żywności... Miesięcznie rodzina pozbywa się jedzenia za 200 zł*! Można jednak to zmienić, stosując się do kilku ważnych zasad gospodarności.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Zupa kalafiorowa z fasolą żurawinową i pancettą

    ...  Rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu na dużej patelni. Dodaj połowę pancetty i smaż, często mieszając, przez 8-10 minut lub do kruchości. Przełóż na wyłożony ręcznikami papierowymi talerz i odstaw.  Rozgrzej resztę oliwy na średnim ogniu na dużej patelni, dodaj pozostały boczek, czosnek, cebulę oraz gałązki rozmarynu i smaż przez 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dorzuć...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    .... Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj bulion i podgotuj. Zmiksuj oraz dopraw kilka pomidorów, tak by powstał gęsty sos. Mięsne gołąbki podsmaż na rumiano, z każdej strony. Na koniec wymieszaj ze sobą...

  • Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych produktów spożywczych. Hipermarkety i małe osiedlowe sklepiki kuszą przeróżnymi promocjami, a producenci żywności prześcigają się w uatrakcyjnianiu swojej oferty. Wszystko po to, abyśmy chcieli kupować jeszcze więcej. Fot. 123RF/Picsel Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania Federacji Polskich Banków Żywności wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton...

  • Pomidorowa sałatka z pianką z koziego sera

    Nie lubię za bardzo kombinować z pomidorami. Wiem, że doskonale smakują z ziołami, z czosnkiem, z cebulką i jako zupa krem. Wiem, że pasuje do nich kumin, imbir, limonka, chrzan i wódka (to połączenie bardzo doceniłby mój mąż) - pisze Deb Perelman, autorka książki "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu!".

  • Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i w pełni wykorzystać zakupione produkty? Na te pytania pomoże ci odpowiedzieć książka, którą możesz wygrać w naszym konkursie. "Gotuję, nie marnuję" to książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy...