• Informacje na temat:

    czosnek a peklowanie

Przepisy na temat: czosnek a peklowanie
  • Szynka peklowana

    Sposób przygotowania 1. Szynkę opłucz. Skórę ponacinaj. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę potnij na połówki, a czosnek rozetrzyj i posmaruj nim mięso. Do 2 litrów wody wrzuć przyprawy. Zagotuj, wystudź, wsyp sól peklową, dobrze wymieszaj. Mięso włóż do kamionkowego albo szklanego naczynia. Obłóż cebulą. Zalej zalewą.Przykryj talerzykiem i postaw w chłodnym miejscu. Pekluj szynkę 10-14 dni...

  • Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem. Przepis mistrzów kuchni...

  • Przygotowanie Pokrojony karczek posolić, popieprzyć, oprószyć papryką, rozmarynem, jałowcem zalać czerwonym winem i marynować od 6 do 8 godzin. W rondlu rozgrzać oliwę zesmażyć boczek, włożyć pokrojoną wieprzowinę i przysmażyć. Dodać czosnek cebulę, pieczarki, paprykę smażyć 10 min. zalać bulionem i czerwonym winem pozostałym z marynowania. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do...

  • Żeberka wieprzowe a la Sowa

    ...razem z żeberkami i przyprawami włożyć do bulionu i poddusić. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek oraz włoszczyznę i dodać do kapusty. Całość dusić, aż wszystkie składniki...

  • Grillowanie: Warto znać zasady

    ...- Dobrze sprawdzają się świeże zioła, czosnek, rozmaryn, tymianek i szałwia. Ciekawymi smak nadają też kozieradka, czarnuszka i inne tego typu rzeczy, które fajnie wiążą się z wołowiną, baraniną...

  • ...i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami, boczkiem oraz przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż...

  • Szynka pieczona

    Składniki: - 5 kg surowej szynki z kością Zalewa do peklowania: - 10 łyżek soli, - 1 łyżka saletry, - 2 łyżki cukru, - liście laurowe, ziele, - angielskie, goździki, - różne zioła, czosnek Oraz: - 10 pomarańczy, - 3/4 szklanki musztardy, - 3/4 szklanki miodu płynnego, - 4 łyżki brandy, - mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować...

  • ...czosnek cebulę, pieczarki, paprykę smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Pamiętajmy, aby mięso miało bardziej...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...francuskiego (mrożonego). Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek(...), szczypta pieprzu, - tymianek, sok z 1 cytryny, - 2 łyżki oleju, 5 łyżek masła, - 1 cebula, 25 dag metki wieprzowej, - 1 łyżka natki, 1 jajko, - 25 dag mrożonego szpinaku, - czosnek...

Artykuły na temat: czosnek a peklowanie
  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...z nich toksyny. Warzywa i owoce grilluje się krótko, są zdrowe i lekkostrawne.  Zawierają błonnik ułatwiający trawienie. Najlepsze są cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka, cebula, czosnek, kukurydza...

  • Sezon na grillowanie

    Przypieczona fest karkówka, kiełbasa, kaszanka… Mniam mniam! Letni grill na biwaku czy na działce to jedna z największych przyjemności. Ale coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno to dla nas takie dobre.

  • Pomysł na obiad

    ..., boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w paski. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 6 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso i gnocchi przez 5 minut, zdjąć. Cebulę, czosnek(...) w brytfannie, dodać czosnek piec w 200 st. C przez 1,5-2 godziny. Po 45 minutach dodać białe wino. Cebulę umyć poprzekrawać wzdłuż. Po godzinie wyjąć pieczeń z brytfanny, nałożyć cebulę, ponownie...

  • Rewolucja na talerzu

    ...mielone, trzeba najpierw przyjrzeć się mięsnym klasykom. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swoich przepisach na mielone klopsy sprzed stu lat pisze, że będą wyborne, jeśli do masy doda się starty czosnek...

  • Kamica żółciowa - laparoskopia czy zwykła operacja

    ...konserwowanych potraw. Podobnie jak wzdymających: fasola, groch, kapusta, cebula i czosnek. Alkohole W każdej postaci - wódki, wina, piwa czy likieru - są wykluczone. Karczochy Warto je...

  • Nietolerancja pokarmowa: Jak ją leczyć

    ...warzywa: czosnek, cebula, por, cykoria; produkty z pełnego ziarna oraz pszenicy i jęczmienia; jogurty owocowe; skoncentrowane soki owocowe; napoje słodzone fruktozą (soft drinki). Wino i ser na...

  • Wykwintne pieczyste

    ...gorąco polaną sosem i udekorowaną rukolą. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 380 kilokalorii Szynka w pomarańczach Składniki na 20 porcji: ,5 kg surowej szynki z kością, czosnek, 10 pomarańczy...

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...wzdłuż na połowy i ułóż na talerzach. Dowolnie udekoruj, najlepiej świeżą zieleniną. Szynka po kujawsku Składniki: 6 kg szynki z kością, łyżeczka kminku, 2 cebule, czosnek, 1/2 szkl. goździków; do...

  • Co jeść, by obniżyć ciśnienie

    W twoim jadłospisie nie może zabraknąć produktów, które regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę serca. Są to: oliwa z oliwek, czosnek i cebula. Wzbogać też swoje posiłki o pokarmy zawierające duże ilości potasu (suszone morele, figi, banany, ziemniaki, seler, pomidory). Usuwa on nadmiar wody i soli z organizmu, co zmniejsza ciśnienie. To jest zabronione...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    .... Czosnek przecisnąć przez praskę. Wątróbki drobiowe oczyścić, umyć. Dość drobno zemleć. 2. Zmieloną wątróbkę przełożyć do miski, wsypać bułkę tartą, dodać czosnek, sól i pieprz. Wymieszać na jednolitą(...), odciąć końcówki. Wrzucić na osolony wrzątek, krótko podgotować. 2. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż, oczyścić z nasion, posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę...