• Informacje na temat:

    czerwonych buraków papryki

Przepisy na temat: czerwonych buraków papryki
  • Krem z czerwonych warzyw z aioli

    Czerwień to ognisty kolor, który dodaje energii i pobudza do działania. Ta zasada sprawdza się również na talerzu. Nowość marki PROSTE HISTORIE, czyli Zupa Krem z czerwonych warzyw, to rozgrzewająca i pyszna propozycja na smaczny, domowy obiad.

  • Karnawałowe potrawy

    Sałatka z buraków i śledzi Sposób przygotowania 1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę(...). Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki.  3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków...

  • Hummus – nie tylko dla wegetarian

    ...wstawić ją na chwilę do zamrażarki. Kiedy opanujemy wersję podstawową, śmiało eksperymentujmy. Świetnie smakuje hummus z dodatkiem czerwonych buraków, natki pietruszki czy pieczonej papryki. Szukajmy...

  • Wegetariańskie kotlety

    Pyszne i zdrowe. Zastąpią tradycyjne mięsne kotlety!

  • Dyniowe kule

    ...z buraka ćwikłowego szczypta ostrej czerwonej papryki pół łyżeczki rozmarynu sól pieprz 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki(...) 10 minut. Dodaj pokrojony serek, śmietanę, szczypiorek, pokrojoną upieczoną dynię, kukurydzę, sól i pieprz. Duś kilka minut. Wydrążone połówki dyń wypełnij sałatką, udekoruj kiełkami buraków. Podawaj...

  • Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

    Orzechy, pestki oraz kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, kipią wręcz od cennych dla zdrowia składników. Łącz je z ulubionymi warzywami i jedz jak najczęściej, zamiast łykać suplementy.

  • Modne kiszonki

    Robią je nie tylko babcie, ale również młode gospodynie. Barszcz z własnych buraczków, kiszone cytryny czy solone grzyby to smakołyki, którymi warto się popisać przed gośćmi.

  • Warzywne pasty do kanapek

    ...z cytryny. Podawaj z pszennym pieczywem. Paprykowa z białej fasoli 1. Czerwone papryki oraz chili oczyść z pestek, opłucz, osusz. Strąki pokrój na kawałki. Cebule oraz ząbki czosnku obierz, pokrój. Wszystkie przygotowane warzywa skrop oliwą, przemieszaj. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. Piecz 20-30 minut.  2. Upieczone kawałki papryki przełóż do foliowej...

  • Warzywa faszerowane

    ...szczypiorku olej 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego szczypta ostrej czerwonej papryki pół łyżeczki rozmarynu sól pieprz Przygotowanie: 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki i rozmarynem, odstaw do lodówki. Dynie przekrój na pół, wydrąż. Wszystko piecz 20 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. 2. Na rozgrzanym oleju zeszklij...

  • Potrawy na cały tydzień

    Te danie posmakują całej rodzinie!

Artykuły na temat: czerwonych buraków papryki
  • Burak w wielu wariantach

    .... Doskonałą wersją dla wzmocnienia systemu immunologicznego i pracy układu pokarmowego jest też korzystanie z kiszonych buraków. Co w nich najcenniejszego? Trzeba wiedzieć, że buraki mają kilka odmian...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    ...wnętrza bakterii, gdzie powoduje zahamowanie rozwoju i rozmnażania. Z tego względu mówi się o bakteriostatycznym działaniu buraków czerwonych. Chrzan, który stanowi do proponowanej potrawy dodatek, jest(...) włoskich przeciwutleniacze działają znacznie mocniej niż witamina E. Obniżają ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej i cukrzycy typu 2. Gruzińska sałatka z buraków (1 porcja...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Buraki w roli głównej

    Pozornie zwyczajne warzywo to esencja zdrowia. Zawiera witaminy C i B, oraz wiele mikroelementów.

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    ...albo budyń z sokiem malinowym. Szklanka ciepłej wody z cytryną.  Kolacja  Ryż z jabłkiem i cynamonem, herbata. Albo: zapiekanka z ziemniaków, piersi kurczaka, brokułów, papryki i czosnku, woda...

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • Anemia u dziecka

    Twój brzdąc jest blady, apatyczny i szybko się męczy? Sprawdź, czy przypadkiem nie ma anemii. Choroba ta charakteryzuje się niedoborem czerwonych ciałek krwi i zawartej w nich hemoglobiny, która jest głównym nośnikiem tlenu w organizmie.

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...