• Informacje na temat:

    czerwone pomidory w słoikach

Przepisy na temat: czerwone pomidory w słoikach
  • Pomidory domowym sposobem

    Nasz klimat nie pozwala mu być krzewem rosnącym i owocującym bez przerwy przez wiele lat. Pomidory są dostępne jednak w handlu prawie przez cały rok, warto więc zrobić z nich - gdy cena jest(...): Malutkie, niedojrzałe pomidory blanszujemy przez 2-3 minuty i odcedzamy. Kroimy na połówki, z których usuwamy pestkowy miąższ. W rondlu zagotujemy pół szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy aż się...

  • Swietny dodatek do dan z drobiu i ryby, samodzielnie wysmienite ze swieza, jeszcze ciepla bagietka

  • ...1. Pomidory myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Czosnek obieramy, siekamy. Papryczki chili rozcinamy wzdłuż, usuwamy nasionka, a strączki drobno siekamy. Czerwone pomidory mieszamy z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki można zmieniać według własnych upodobań smakowych). 2. Na dno słoiczka wlewamy dwie łyżki oleju, układamy warstwami pomidory z czosnkiem i pomidory z papryką...

  • Aromatyczne dzięki świeżym listkom bazylii i pomidorom suszonym na słońcu. Lekko kwaśne, trochę słodkie i czosnkowe. Lubię dodawać do pesto migdały zamiast orzeszków pinii. Z jednej strony są to względy ekonomiczne, z drugiej naprawdę lubię ich delikatny smak, nie taki ostry jak orzeszków. Zachęcam do przetestowania tej wersji, może komuś też bardziej niż oryginał przypadnie do gustu. Inną zaletą makaronu z pesto jest szybkość jego zrobienia. Jeśli pesto jest w lodówce, zrobienie potrawy...

  • Pomidory w ostrej zalewie

    .... ( 1 część octu na 2 lub 3 części wody), - olej roślinny, - cukier, sól Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Czosnek obierz, posiekaj. Papryczki chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a strączek drobno pokrój. Czerwone pomidory wymieszaj z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki możesz zmieniać wg własnych upodobań smakowych). 2. Na dno słoja wlej dwie...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • ZAWSZE SMACZNA A SZCZEGÓLNIE W ZIMIE.PRZEPIS NA ZALEWĘ DOSTAŁAM OD ZNAJOMEJ,MOŻNA PROPORCJONALNIE ZMNIEJSZYĆ.

  • Włoski sos do makaronu

    Składniki: 8 pomidorów 3-4 marchewki 1/2 pora 1 cebula 1 czerwona papryka 35 dag makaronu 1 łyżka oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chili w proszku 3 gałązki bazylii 6 łyżek grubo startego parmezanu Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój na cząstki. Marchewki obierz, umyj, potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Por oczyść, opłucz...

  • Sałatka sprawdzona ,nie tylko do obiadu. Łatwa bo bez pasteryzacji:)

Artykuły na temat: czerwone pomidory w słoikach
  • Pomidory na zimę - jak je przechować

    ...), bawole serca. Możesz je mieszać z żółtymi o delikatnym i słodkim miąższu. Na suszenie wybierz pomidory podłużne (rzymskie) albo paprykowe. Są mięsiste, intensywnie czerwone i prawie bez pestek(...)Zamknij w słoikach Jeśli nie masz czasu na robienie przetworów, ta metoda jest dla ciebie. Zajmie najwyżej jeden wieczór. Wyparz słoiki. Możesz umyć je w zmywarce w wysokiej temperaturze. Czyste...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    Mnogość odmian pomidorów, jaką można znaleźć na straganach o tej porze roku, jest naprawdę imponująca. Od pomidorków koktajlowych przez "zwykłe", malinowe aż po "bawole serca". Żółte, pomarańczowe, jasnoróżowe, czerwone i... prawie czarne. Jest w czym wybierać, a pełnia lata to świetna okazja do tego, by cieszyć się ich intensywnym aromatem. Tylko wtedy tak smakują.

  • Czerwona, żółta, zielona

    Papryka faszerowana z ajvarem Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Pastę przełóż do słoików, na wierzch wlej łyżeczkę oleju i zapasteryzuj. Składniki na 4 porcje: 4 duże dojrzałe czerwone...

  • " Wszystko Czerwone " - zwlaszcza pomidory

    Juz teraz rozumiem czemu V nalegal na czerwone kafelki w kuchni. Podejrzewalam a teraz mam pewnosc. Pomidory sa czerwone, sok z pomidorow tez, to tak na...

  • Przecier pomidorowy z 3 prostych składników

    Przygotowanie: 1. Przygotuj przecier: dojrzałe czerwone pomidory (w dowolnej ilości) umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...wodę (powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek). Pasteryzuj ok. 20 min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Pomidory z papryczką chili Składniki na 2 słoiki (po ok. 300 ml): 50 dag(...). Pomidory i papryczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Czosnek obierz z łupin i przekrój na pół lub pokrój w cienkie talarki. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, papryczkę...

  • ...  Tzw. Zielone Świątki były dla mnie czerwone w tym roku. Sąsiad nakazał mi zebranie porzeczek w tajemniczym ogrodzie żeby się nie zmarnowały. Marnotrawstwa...

  • Alergia - jak z nią żyć?

    Nie jesteś przeziębiona, ale ciągle cieknie ci z nosa i oczy masz czerwone jak królik. To mogą być właśnie objawy alergii. Uczulić można się na wiele rzeczy i to w każdym wieku.

  • Zapasy na zimę

    ...czosnku i zioła. Do rondla wlej olej, podgrzej (nie może być wrzący). Gorącym zalej pomidory w słoikach, mocno zakręć i postaw do góry dnem na ok. 30 min. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu(...)Suszone pomidory w oleju Składniki na 3-4 słoiki: 5 kg pomidorów, 1 łyżka octu winnego, 3/4 łyżki soli, 1 l oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego, 3-4 ząbki czosnku, świeże zioła np. bazylia...

  • Dobre bo domowe

    ..., potem wrzesień - gruszki, śliwki i czego dusza zapragnie.  Przyznam się, że moim ulubionym dżemem jest malinowy, uwielbiam też konfiturę z wiśni i galaretkę z czerwonej porzeczki. Natomiast od lat(...) i kwitnie. Zbierajmy więc siły i pomysły na letnią i jesienną "kampanię", pamiętając o tym, że ile lata zamkniemy w słoikach, tyle ciepła ogrzeje nas zimą.  Tessa Capponi-Borawska  Historyczka...