• Informacje na temat:

    czerwone kartofle

Przepisy na temat: czerwone kartofle
  • Pieczone ziemniaki z łososiem

    Przepis Audrey Hepburn.

  • Ziemniak czyni cuda: Zdrowe dziecko, piękna mama

    Ziemniaki są tanie, łatwo dostępne i można je przyrządzać na wiele sposobów. Taka mała bulwa, a tyle pożytku. Do diety dziecka kartofle można wprowadzać już od 7 miesiąca życia - a nawet trzeba, bo to pokarm lekkostrawny, za to kaloryczny, więc może być doskonałym źródłem energii dla aktywnego malucha. Ziemniak jest bogaty w minerały, witaminę B (niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

Artykuły na temat: czerwone kartofle
  • Ziemniaki mogą chronić przed rakotwórczym mięsem

    Takich rewelacji dostarcza nam pismo "Cancer Prevention Research". Skrobia oporna chroni przed nowotworami Osoby spożywające duże ilości czerwonego mięsa są bardziej narażone na występowanie raka jelita grubego. Jednak wyniki niektórych prac naukowych sugerowały, że pewien rodzaj nieulegającej strawieniu skrobi - tak zwana skrobia oporna - może chronić przed rakotwórczym wpływem czerwonego...

  • Ziemniaki dla całej rodziny

    ...potrzebuje do codziennego funkcjonowania. Do diety dziecka kartofle można wprowadzać już od 7 miesiąca życia - a nawet trzeba, bo to pokarm lekkostrawny, za to kaloryczny, więc może być...

  • Ziemniaki dla każdego

    Ziemniaki są tanie, łatwo dostępne i można je przyrządzać na wiele sposobów. Taka mała bulwa, a tyle pożytku. Do diety dziecka kartofle można wprowadzać już od 7 miesiąca życia - a nawet trzeba, bo(...) kartofle na parze, albo w małej ilości wody. Zapiekane i serwowane z innymi warzywami, rybami czy chudym mięsem są zarówno produktem dietetycznym, jak i wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze...

  • Jabłko – poznaj jego mocne strony

    ...są oczywiście te, które najbardziej ci smakują. Kupując jabłka warto jednak zwrócić uwagę na: kolor owocu, pochodzenie i wygląd. Jeśli wybierasz czerwone jabłka, zdecyduj się na najciemniejszy odcień...

  • Zdrowy ziemniak

    Ziemniaki są tanie, łatwo dostępne i można je przyrządzać na wiele sposobów. Taka mała bulwa, a tyle pożytku. Do diety dziecka kartofle można wprowadzać już od 7 miesiąca życia - a nawet trzeba, bo to pokarm lekkostrawny, za to kaloryczny, więc może być doskonałym źródłem energii dla aktywnego malucha. Ziemniak jest bogaty w minerały, witaminę B (niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania...

  • Skrzyp polny – piękne włosy i dużo więcej

    Francuska klasyfikacja ziół najwyższej mocy leczniczej stawia skrzyp na pierwszym miejscu wśród dwudziestu roślin obdarzonych nadzwyczajnymi właściwościami. Jakie atuty ma ten powszechnie siejący się chwast? Kiedy warto sięgnąć po skrzyp polny?

  • Ziemniak. Trufla północy

    ...najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle(...) pyrze pomnik.  Tymczasem profesor Jan Miodek z Wrocławia twierdzi, że najlepszą nazwą na tak popularne w Polsce podziemne bulwy nie są ani pyry, ani ziemniaki, tylko jednak kartofle, bo przecież jest zupa...

  • Naturalne sposoby na wrzody

    ...-60 minut przed jedzeniem. Dla poprawy smaku możesz dodać do niego trochę miodu, soku z marchwi lub z cytryny. Dlaczego najlepsze na wrzody są kartofle z czerwoną (lub fioletową) skórką? Zawierają(...) je na 7-10 dni do lodówki. Umyj, odetnij kolce, skórkę i zmiażdż. Do miazgi dodaj 0,5 l czerwonego wina i 500 g miodu. Wymieszaj, odstaw na 2-3 dni. Odcedź, rozlej do butelek, wstaw do lodówki...

  • Jak nakarmić dyktatora, Witold Szabłowski

    ​"Jedzenie to władza, nauczyłem się tego, gotując dla prezydentów". Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia.

  • Magda Gessler w Peru

    ...charakterystyczne dla wybrzeży Pacyfiku. To właśnie tu kartofle szykują się do misji na Marsa. Niewiarygodne? Prowadząca odwiedziła Instytut Ziemniaka, gdzie we współpracy z NASA naukowcy opracowują plan hodowli tego warzywa na Czerwonej Planecie. Magda Gessler nie byłaby sobą, gdyby nie spędziła trochę czasu w kuchni, gdzie przygotowała tradycyjne indiańskie danie "pachamanca". Poznała recepturę...