• Informacje na temat:

    czerwona kapustą z gruszki

Przepisy na temat: czerwona kapustą z gruszki
  • Cebula z kapustą

    Cebula wzmacnia odporność, podnosi poziom "dobrego" cholesterolu i obniża ciśnienie krwi, dlatego warto spożywać ją regularnie.

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Zamknij lato w słoiku

    ...to klasyk, czyli gruszki i jabłka w zalewie octowej z gwiazdką anyżu, goździkami, zielem i liściem laurowym. Do tego odrobina cukru. "Dodanie cynamonu też jest dobrym pomysłem" - przyznaje kucharz...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski.  2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem...

  • Pomysły na obiad

    Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny (a także np. jabłka, gruszki czy banany) wydzielają bowiem etylen, który przyspiesza dojrzewanie, ale niestety także psucie się innych warzyw czy owoców. 2. Placki będą chrupiące, jeśli zetrzesz ziemniaki na...

  • Czas jesienno-zimowego spadku odporności

    Początek babiego lata to okres, kiedy na naszych stołach wciąż goszczą świeże warzywa i owoce. Słodkie truskawki i czereśnie zostały zastąpione przez soczyste śliwki, jabłka, gruszki oraz maliny(...) składników podawanych w czasie przeziębień. Czerwona papryka, morele, dynia czy marchew, to z kolei źródło prowitaminy A (beta-karotenu), mającej niebagatelne znaczenie dla naszego narządu wzroku...

  • Różowe gołąbki z kaszą i orzechami

    Składniki: - 2 główki czerwonej kapusty (po ok. 1,5 kg), - 2 czerstwe bułeczki, - 2 cebule D2 twarde gruszki, - 2-3 łyżki soku z cytryny, - pęczek świeżego tymianku, - 70 dag ugotowanego pęczaku(...)). 2. Przygotuj farsz: bułki namocz, cebule obierz, posiekaj. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz, grubo posiekaj. Kaszę połącz...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Przygotowanie: 4 gruszki i 5 cebul pokroić na średniej wielkości kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody(...) tłuszcz. Blachę przelać bulionem i wlać do sosu. Sos przecedzić i zagotować. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w zimnej wodzie. Dodać...

  • Pomysłowe napoje bezalkoholowe

    Zaskakujące połączenia smaków i same zdrowe składniki! Wypróbuj nowe koktajle bezalkoholowe.

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    ...kapusta, pierogi (z chlebem i speckiem lub ze szpinakiem z masłem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (typową włoską przyprawą z mąki kukurydzianej), czerwona kapusta, gulasz, mięsa wędzone...

Artykuły na temat: czerwona kapustą z gruszki
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    ...jodu. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do chorób tarczycy.  ✖ Źródła goitrogenów: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, olej rzepakowy, chrzan, brzoskwinie, gruszki, rzodkiewka, szpinak, truskawki(...).  ✖ Źródła witaminy C: pomidor, papryka czerwona, natka pietruszki, kapusta i ogórki kiszone.  ✖ Askorbinazę zneutralizujesz sokiem z cytryny, octem jabłkowym, śmietaną, jogurtem.  4. Na mocne kości...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Hiperurykemia zwiększa ryzyko chorób serca

    ...; warzywach - dynia, fasolka szparagowa, kapusta czerwona i włoska; owocach - banan, melon. Należy je ograniczyć. Ubogie w puryny są: mleko, kefiry, serki ziarniste; tłuszcze roślinne; jajka; pszenny chleb i makarony; kasze i ryż; warzywa: buraki, cebula, cukinia, marchew, ogórki, pomidory, sałata, ziemniaki; owoce: gruszki, jabłka, wiśnie, maliny; orzechy. Powinny dominować w diecie. Zasady...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Zimowy talerz witamin

    ..., jak najczęściej sięgajmy po jabłka i gruszki. Bez obaw możemy je jeść przez całą zimę. Jeśli kuszą cię smaki lata - wybierz owoce mrożone. Przechowywane w ten sposób będą bez wątpienia lepszym(...)  i porach. Dobrym rozwiązaniem na zimę są warzywa strączkowe: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, a także warzywa kapustne: kapusta biała i czerwona oraz brukselka. Jak najczęściej sięgajmy po...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Drażliwe jelito da się ułagodzić!

    ..., orzechy i mięso (zwłaszcza czerwone). Włącz do diety morele, brzoskwinie, gruszki, suszone śliwki. Pij dużo wody, herbaty ziołowe i rozcieńczone soki, zwłaszcza śliwkowy. Wspomagająco działa też...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty...