• Informacje na temat:

    czerwona kapusta kiszona

Przepisy na temat: czerwona kapusta kiszona
  • Kapusta - warzywo doskonałe w każdym calu

    Kapusta biała, włoska i czerwona ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą. Najwięcej zyskamy włączając do menu kapustę kiszoną oraz surową. Kiszona ma szerokie grono wiernych fanów, a przed surową(...) z kapusty, koniecznie dodajmy do niej kminek. Białą kapustę wystarczy zszatkować i połączyć ze stratą marchwią, a całość skropić sokiem z cytryny. Czerwona kapusta dobrze łączy się z jabłkiem...

  • Doskonała do sałatek i bigosu.

  • Gotowana kiszona kapusta

    Żeby oczyścić organizm należy sięgnąć po kiszoną kapustę. Nie tylko zawiera wiele witamin, lecz również poprawia przemianę materii i łagodzi stres. Nie zapominajmy o niej w codziennej diecie.

  • Pyszna kapustka najlepiej smakuje na goraco.

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ..., kiszona kapusta i kiszone buraki to były kolejne kroki, które rozbudziły we mnie odwagę, aby spróbować kisić niemalże wszystko - tak w książce "Kiszonki i fermentacje", która właśnie trafiła do(...) na kolor. Kapusta powinna być żółtawa (im lepiej ukiszona, tym ma intensywniejszą barwę), a nie białą. Ta pierwsza cały czas żyje i dojrzewa, druga będzie mieć niezmienny smak. Różni je też zapach...

  • czerwona kapusta na ciepło

  • Soczewica z kapustą

    Wypróbuj nowy przepis.

  • jak nam zostanie tej kapusty z obiadu to można ją włożyc do słoika, zakręcic i pasteryzowac ok 15 minut. W sam raz na kiedyś tam :)))

  • Zupa z kapusty czerwonej

    Witaminy, sód, potas, magnez - to tylko niektóre ze składników czerwonej kapusty. Jedzmy ją więc, a będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Oto przepis na wzmacniającą zupę.

  • Bo my lubimy nieoczywiste połączenia ;)

Artykuły na temat: czerwona kapusta kiszona
  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Wykorzystuje się ją do surówek, może być gotowana, duszona albo kiszona. Podaje się jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym sosem. Po wiedeńsku: Kapustę poszatkuj i przełóż do miski ze startym jabłkiem, kminkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugnieć wszystko, przykryj i odstaw na 2 godziny. Masło rozgrzej na patelni, wsyp cukier (skarmelizuj), dodaj piórka cebuli (zeszklij ją) i podlej...

  • 2 dania z kapusty

    Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.

  • Gdzie te czerwone

    ​Brak sił, ciągłe uczucie zimna i osłabienie odporności zrzucasz na karb wiosennego przesilenia? Prawdziwą przyczyną może być częsta u kobiet niedokrwistość.

  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Kapusta zadba o zdrowie i urodę

    Biała, czerwona, włoska... Każda odmiana kapusty to cenne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, źródło witamin i minerałów. Ale oprócz wartości dietetycznych kapuściane liście mają też inne zalety. Można z nich zrobić leki na różne dolegliwości wewnętrzne i skórne. Takie sposoby od wieków poleca medycyna ludowa ze względu na ich skuteczność i łatwość zastosowania. W długie wieczory z pewnością...

  • Trzy warzywa rządzą na talerzu

    ...: - pół główki kapusty pekińskiej; - czerwona papryka; - trzy małe ogórki kiszone; - sok z połówki cytryny; - trzy łyżki tłoczonej na zimno oliwy; - łyżka czarnuszki.  ***Zobacz także...

  • Przepis na bigos idealny

    ...– kapusta bardziej zmięknie. W bigosie lepiej smakują zioła suszone niż świeże. Mielonym pieprzem przypraw bigos na samym końcu, inaczej zgorzknieje. Uważaj z dodawaniem soli, kapusta kiszona często jest...

  • Zgaga! Oto koło ratunkowe

    Istnieją kuracje na pozbycie się zgagi. W walce z tą przypadłością pomocne są zioła. Sok z kiszonych warzyw także możne być ratunkiem w sytuacji awaryjnej. Ważne, aby przestrzegać kilku zasad. Wówczas o zgadze możemy zapomnieć na zawsze.

  • Zgaga? Oto koło ratunkowe

    Istnieją kuracje na pozbycie się zgagi. W walce z tą przypadłością pomocne są zioła. Sok z kiszonych warzyw także możne być ratunkiem w sytuacji awaryjnej. Ważne, aby przestrzegać kilku zasad. Wówczas o zgadze możemy zapomnieć na zawsze.

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    ...warto Podczas kiszenia rośnie liczba szczepów probiotycznych, bakterii octowych, które poprawiają odporność, i polifenoli, a te z kolei walczą z otyłością, cukrzycą i nowotworami. Ukiszona kapusta ma...