• Informacje na temat:

    czerstwy chleb pudding

Przepisy na temat: czerstwy chleb pudding
  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?

  • Panzanella to idealne danie na lato oraz najlepszy znany mi sposób na zużycie czerstwego chleba, którego bardzo nie lubię wyrzucać. Każdy kucharz ma swój sposób na panzanellę. Mój nie jest zbyt skomplikowany. Oprócz dobrego chleba w sałatce powinny się znaleźć dojrzałe w słońcu, bardzo słodkie i miękkie pomidory, niezbyt ostra cebula (najlepiej sprawdzi się tu cebula czerwona), najlepsza oliwa, ząbek czosnku, świeże zioła (zwłaszcza bazylia lub oregano) i dobry ocet. Oprócz podstawowych...

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    .... Jednak weekend to czas na szwajcarski brunch. Obok roesti (placki ziemniaczane), serów i wędlin, centralnym punktem stołu jest zopf. Ten pleciony chleb jest podobny do chałki i podawany jest z miodem(...) podaną z jajkiem w koszulce i marynowanymi warzywami lub pudding ryżowy z jogurtem, nasionami i jagodami. - Jest jedno słowo, które definiuje argentyńskie śniadanie: facturas. Termin ten odnosi się...

  • sycący i aromatyczny pudding z chleba zapiekany z piwem

  • idealne na upal. Jest to moja zmodyfikowana wersja tego deseru.

  • Smaczny pomysł na "Pudding chlebowy"

  • Szybka, łatwa i tania słodka przekąska.

  • pyszne, lekkie, idealne jak zostaje nam czerstwa chalka korzystalam z przepisu A. Kręglickiej (z moimi modyfikacjami)

  • Sprawdzony przepis na "Pudding ze szpinakiem"

  • Nie drogie i szybko się robi. Jest pyszny i słodziudki ma posmak sernika.

Artykuły na temat: czerstwy chleb pudding
  • Pomysł na czerstwe pieczywo

    Zostało ci kilka kromek chleba z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj go! Podpowiemy ci, jak łatwo i szybko wyczarować z nich pyszności dla całej rodziny.

  • Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Fot. 123RF/Picsel Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

    Zostało ci kilka kromek chleba z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj go! Podpowiemy ci, jak łatwo i szybko wyczarować z nich smaczności dla całej rodziny.

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    ...przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    ...pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...