• Informacje na temat:

    czemu nie można gotować żelatyny

Przepisy na temat: czemu nie można gotować żelatyny
  • Panna cotta - doskonały finał posiłku

    Panna cotta - klasyczny deser włoskiej kuchni można przygotować błyskawicznie i jest doskonałym ukoronowaniem eleganckiego przyjęcia. Deser pochodzi z Piemontu i w ciągu około stu lat stał się ważnym elementem włoskiej tradycji kulinarnej.

  • Galaretka z drobiu i golonki, moje wspomnienie dzieciństwa.

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    ...układu pokarmowego. W sezonie warto więc serwować je brzdącom codziennie, np. na deser. Nasza propozycja: Śliwkowa pianka W małej ilości wody namocz półtorej łyżeczki żelatyny. Zagotuj pół szklanki(...) kolorze. Zawiera beta-karoten oraz witaminę C i z grupy B. Można go dodawać do papek dla niemowląt. Świetnie komponuje się także z rybą. Nasza rada: Rybka z kabaczkiem (po 3. roku życia) Filet...

  • Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    ...układu pokarmowego. W sezonie warto więc serwować je brzdącom codziennie, np. na deser. Nasza propozycja: Śliwkowa pianka W małej ilości wody namocz półtorej łyżeczki żelatyny(...) z odmian dyni o zielonym kolorze. Zawiera beta-karoten oraz witaminę C i z grupy B. Można go dodawać do papek dla niemowląt. Świetnie komponuje się także z rybą. Nasza rada: Rybka z kabaczkiem (po 3. roku...

  • Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.

  • Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cytrynowe desery. Jeśli również lubicie te klimaty to zapraszam na moje dzisiejsze ciasto. Jest bardzo orzeźwiające, idealne na ostatnie upały. W smaku przypomina trochę sernik na zimno, chociaż nie ma w nim ani odrobiny sera. Jeśli chcecie być bardziej ambitni można je przygotować na upieczonym własnoręcznie cienkim biszkopcie, a jeśli zwyczajnie nie macie na to czasu, można go spokojnie zastąpić gotowymi biszkoptami,...

  • Wszystkim, którzy uwielbiają smażone ciasta, polecam zastosowanie tego przepisu. Placki stają się bardzo smaczne, miękkie, delikatne i aromatyczne. Polecam gotowanie dla swoich bliskich; na pewno się spodoba.

  • Bardzo proste ciasto, które nadaje się do pieczenia rogalików, ciastek, pasztecików itp....

  • Tort na uroczystość Urodzinową nie tylko dla dzieci. Tort z dekoracją żelatynową a'la ''banki mydlane''. Tort z polewą typu drip-cake.

Artykuły na temat: czemu nie można gotować żelatyny
  • Jak wzmocnić paznokcie?

    Kruche, rozdwajające się paznokcie można łatwo wzmocnić. I nie musisz kupować drogich preparatów. Wystarczą składniki, które masz w swojej kuchni.

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...

  • Kolagenowe dopalacze. Trzy sposoby na zwiększenie produkcji kolagenu i młodszy wygląd

    Z każdym rokiem ubywa 1% kolagenu w skórze. To niestety nie internetowy fake news, ale mało optymistyczna rzeczywistość. Punktem kulminacyjnym jest menopauza, po niej produkcja kolagenu zwalnia do minimum, by koło sześćdziesiątki zatrzymać się całkowicie. Jak zatrzymać odliczanie do starości?

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...

  • Jak wybrać dobre mięso wołowe?

    Słusznie cieszy się uznaniem. Ma niewielką zawartość tłuszczu i dużą wartość odżywczą, a przy tym jest lekkostrawne.

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Bukiet jarzyn

    Dbasz o urozmaiconą dietę? Nie może w niej zabraknąć lekkostrawnych brokułów i ich kuzyna kalafiora.

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • 20 kuracji na osłabione, cienkie włosy

    Naturalne sposoby na wzmocnienie włosów cieszą się niesłabnącą i zasłużoną popularnością. Są skuteczne i tanie, a wymagają jedynie trochę cierpliwości.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...