• Informacje na temat:

    czekolada w kuchni

Przepisy na temat: czekolada w kuchni
  • Kąpiel w kuchni

    Dzięki niej sernik po upieczeniu nie opadnie, a czekolada po rozpuszczeniu nie rozwarstwi się. Kąpiel wodna jest jednym z prostych trików kuchennych. Służy też utrzymywaniu temperatury dań, bez przypalenia!

  • Domowa jak dla mnie :) jest najlepsza.Można zrobić z czym tylko chcemy.

  • Czekolada na gorąco z malinami

    Upalne, letnie dni i ciepłe wieczory na dobre odeszły w zapomnienie. Dlatego właśnie teraz, gdy aura za oknem nie nastraja pozytywnie, warto zafundować sobie chwilę przyjemności. Na co warto postawić? Poznaj przepis na ekspresową czekoladę z malinami, która nie tylko rozgrzeje, ale i skutecznie osłodzi październikowe wieczory. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

  • Rozpływa się w ustach...

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    Miłość według Azteków - awokado, kakao, czekolada, chili Ciekawostką lingwistyczną jest fakt, iż w dzisiejszym języku polskim używamy słów, które wywodzą się bezpośrednio z języka... Azteków. Przykładami mogą być czekolada, kakao, chili czy awokado, które w narzeczu rdzennych mieszkańców Meksyku oznaczało męskie części intymne (z jęz. nahuatl ahuacatl=jądro). Awokado można wykorzystać na wiele...

  • Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.

  • Nie uwierzysz do czego najlepiej dodać czekoladę!

    Czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko - zapewnia Janusz Profus i proponuje... królika w sosie z dodatkiem białej czekolady albo pizzę z czekoladą i owocami. - Gorzkie czekolady pasują do kaczki, wołowiny i wieprzowiny.

  • Rozgrzewająca i pachnąca. W sam raz na długie zimowe wieczory.

  • Cytrynowy zawrót głowy w kuchni najlepszy na upały

    Potrawy o cytrynowym smaku przynoszą szczególne ukojenie w dniach największych upałów. Takich dań we włoskiej kuchni jest bardzo dużo- od makaronu i risotto po mięsa i oczywiście desery. Królują one zwłaszcza w rejonie Neapolu i pobliskich wysp- Capri i Ischia.

  • Najlepszy sposób na rozgrzanie w zimowe wieczory.

Artykuły na temat: czekolada w kuchni
  • Kuchnia afrodyzjaków, Anna Szubińska

    Książka zachęca do cieszenia się zmysłową stroną życia - rozkoszowania się smakiem, aromatem i urodą jedzenia oraz celebrowania miłości: od kuchni do sypialni.

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Moje wypieki z czekoladą, Dorota Świątkowska

    ...wypieki z czekoladą" to kontynuacja słodkiej kolekcji "Moje wypieki i desery", a jej powstanie było nieuniknione. Czekolada towarzyszyła autorce przez wszystkie lata prowadzenia bloga i pojawiała(...) tortów czekoladowych, brownie, serników, ciast ucieranych lub babeczek po proste ciasteczka. Przepisy nowoczesne, a także klasyczne, choć z małym "twistem", zadowolą zarówno fanów nowinek w kuchni...

  • Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady. Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów „czekoladowych", którym trudno się oprzeć.Dla kogo jest ta książką?- wszyscy, którzy uwielbiają smak...

  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady

    ...- czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko, mogą również na wytrawnie. Kakao to rodzaj przyprawy, która w kuchni meksykańskiej bardzo często używana jest do przyprawiania różnego(...)Czekolada ma wiele zalet, o czym nie wszyscy wiedzą. W czekoladzie znajdziemy wiele witamin, m.in. witaminy A, B1, B2, B3, E i PP. Ze względu na zawartość kofeiny działa pobudzająco, wzmaga...

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Kuchnia afrodyzjaków - zmysłowe przepisy na każdą porę roku

    ...„Kuchnia afrodyzjaków” zawiera starannie dobrane przepisy potraw na każdą porę roku i różne etapy znajomości. Premiera: 13 listopada.

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...

  • W sobotę cały świat powinien "bezkarnie" zajadać się czekoladą...

    Mleczna, biała, gorzka, z bakaliami albo nadziewana. Czekolada, bo o niej mowa, to nie tylko jeden z ulubionych słodkich przysmaków dzieci, ale też "pocieszycielka" i "uzależnienie" wielu dorosłych. W sobotę przypada Światowy Dzień Czekolady.

  • Gorzka, mleczna, nadziewana, z orzechami, a może biała? Niewątpliwa królowa deserów oraz słodyczy. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie! Pyszna, uwodzicielska i uzależniająca, wykorzystywana w kuchni jako afrodyzjak. 12 kwietnia jest jej światowym świętem, które należy koniecznie uczcić chociaż małą kosteczką. Fot. 123RF Ponoć osobowości każdego człowieka odpowiada dany typ czekolady. Nie istnieje chyba osoba, która za nią nie przepada, wyłączając osoby na nią uczulone. Jej ogromna...

Wideo na temat: czekolada w kuchni
  • Czekolada w wersji wytrawnej. Przepisy Darii Ładochy

    Daria Ładocha przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" niecodzienne potrawy z czekoladą. Blogerka kulinarna zdradziła przepisy na: chilli sin carne z czekoladą, hummus czekoladowy, kurczaka z ananasem w sosie czekoladowym z dodatkiem chilli oraz sałatkę z mango i kozim serem.

  • Kasza jaglana w kuchni

    Iwona Zasuwa, wokalistka, blogerka i matka dziecka z alergią, pokazała, że z nudnej kaszy jaglanej można przygotować naprawdę atrakcyjne potrawy. Mleko jaglane, jaglana czekolada, racuchy jaglane z daktylami - te dania powinny zasmakować nawet niejadkom.

  • Domowy barszcz i gryczane naleśniki, czyli zdrowa kuchnia dla alergików

    Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai, a prywatnie jest mamą małego alergika. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała idealne dania dla uczuleniowców. Na stole programu pojawiły się takie potrawy jak: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówka z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczna" czekolada. Jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki