• Informacje na temat:

    czarny bez powidła

Artykuły na temat: czarny bez powidła
  • ​Czarny bez - inaczej biały

    To tylko pozornie niedorzeczne. Bez kwitnie na biało, a owocuje fioletowo-czarnym odcieniem, stąd ta zaczepna gra słów w nomenklaturze. Cała roślina jest cennym surowcem zielarskim. Właściwości lecznicze znajdziemy w kwiatach, owocach, liściach, korze, a nawet w korzeniach. Najczęściej wykorzystywane są kwiaty i owoce.

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...

  • Czarny bez w leczeniu infekcji

    Słyszałam, że czarny bez zwalcza objawy przeziębienia. W jakiej postaci najlepiej podawać go dziecku? Maria, 38 lat, Krosno...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Czarny bez zamiast aspiryny

    Wiosną kwitnące baldaszki tego krzewu zadziwiają charakterystycznym, nie przez wszystkich lubianym zapachem. Wtedy można je rwać, i delikatnie, nie naruszając kremowo-białych kwiatów suszyć w przewiewnym miejscu. W drugiej połowie lata bez czarny dojrzewa. Ma czarno-fioletowe, lśniące owoce, już bez zapachu. I one również przydadzą się, jako lek lub surowiec na zapomniane przysmaki dla twojego...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Cudowna moc czarnego bzu

    Czarny bez należy do gatunku piżmaczkowatych. Najczęściej występuje on w basenie Morza Śródziemnego, północnej Afryce i na Azorach. Jest to dość specyficzna roślina ponieważ ma ona właściwości zarówno trujące jak i lecznicze.

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Być jak celebrytka

    Która z nas nie chciałaby żyć zdrowo, twórczo i bez stresu? Czy jest na to patent? Może znają go celebrytki, które uczą, jak zachować młodość, być w formie, nie stresować się i mieć czas na wszystko. Nasza dziennikarka Natalia Kuc kupiła ich książki i próbowała zastosować się do rad. Czy Beata Pawlikowska, Agnieszka Maciąg, Anna Lewandowska i Małgorzata Rozenek uczynią z niej szczęśliwszą kobietę?

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...