• Informacje na temat:

    czarna rzepa i chrzan

Artykuły na temat: czarna rzepa i chrzan
  • Wyjątkowa podróż do lat 20

    ...okazję. Wśród przystawek na uwagę zasługują " Małże św. Jakuba, kaszanka, burak, topinambur, jabłko, czarna rzepa", czy chociażby "Tatar z jelenia, skorzonera, jeżyna, chrzan, burak Chiaggia...

  • Sezon na czarną rzepę trwa, a jak wiadomo, najwięcej witamin czy składników mineralnych posiadają warzywa bezpośrednio po zbiorze. Warto więc skusić się na wprowadzenie czarnej rzepy do menu właśnie teraz. Fot. 123RF/Picsel Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią, to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 70 cm. Jej kwiaty posiadają liliową barwę, liście układają się w rozety, a jej jadalną część stanowi korzeń. Czarna, pokryta skorupką, bulwa kryje w sobie biały miąższ o ostrym...

  • Dieta antyrakowa - lista produktów

    .... brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa, jarmuż). Związki nadające warzywom kolor zielony należą do grupy glukozynolatów - związków glikozydowych, w skład których wchodzi siarka. Unieszkodliwiają(...), rzodkiewka, chrzan, cykoria). Spożywanie nasion soi, bogatych w fitoestrogeny, chroni przed rozwojem raka piersi, żołądka i prostaty. Rzodkiewka, chrzan i cykoria - przed rakiem żołądka. Ochronę dają też...

  • Rzepa jest smaczna i wyjątkowo zdrowa. Niestety, rzadko pojawia się na naszych stołach. Najwyższy czas to zmienić! Fot. 123RF/Picsel Rzepa jest źródłem wielu naturalnych cukrów, enzymów, witamin oraz minerałów. Zawiera cynk, fosfor, magnez, potas, wapń a także żelazo, fluor, mangan i siarkę. Do tego posiada związki o działaniu antybiotykowym i odkażającym. Warto wiedzieć, że jedząc rzepę, dostarczamy do organizmu cenną witaminę C oraz B1, B2 a także B3. Można więc śmiało stwierdzić, że jest...

  • Dojrzałe włosy mogą być piękne

    .... Jedz też produkty bogate w cynk (jaja, pieczywo pełnoziarniste, pestki dyni), siarkę (rzodkiewki, chrzan, cebulę, fasolę, brokuły) oraz krzem (grube kasze, płatki owsiane). Wypadanie włosów...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Zrób sobie sok

    ..., seler, kapusta, pietruszka (cała), dynia, rzodkiewka. Kamienie żółciowe: marchew, burak, ogórek, seler, pietruszka, mniszek, cytryna, rzeżucha, czarna rzepa, cykoria. Grypa: kapusta, jabłko, marchew, chrzan, pietruszka, sałata, rzeżucha, brokuły. Hemoroidy: jabłko, marchew, seler, pietruszka, kapusta, ogórek, rzeżucha, cykoria, brukselka. Żylaki nóg: seler, marchew, pietruszka (natka...

  • Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej....

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...