• Informacje na temat:

    cytryny w rumie

Przepisy na temat: cytryny w rumie
  • Szarlotka z migdałami, rodzynkami  i rumem

    Składniki: 1,2 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru 1 kostka (20 dag) masła po 5 łyżek rodzynek i migdałów 3 łyżki rumu 3 szkl. mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżeczek soku z cytryny 1 op. lukru 4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Jabłka obierz, oczyść, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami i 5 łyżkami...

  • Smaczny pomysł na "Aronia w rumie"

  • Drobiowe szaszłyczki z szałwią

    Oryginalne szaszłyki z morelami i szałwią. Morele wcześniej możesz namoczyć w aromatycznym alkoholu, np. rumie, brandy, koniaku. Dzięki temu danie zyska jeszcze wyrazistszy smak!

  • Jeśli nie znacie takiego, połączenia, tzn.cytryny z tuńczykiem to polecam wypróbować..

  • ...z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku, kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru, otarta skórka z 1 cytryny, łyżeczka kakao, 4 łyżeczki dowolnych konfitur, ewentualnie 1 łyżeczka masła...

  • Niezbędne do Tadżinu.

  • ...125 g masła; 100 g cukru; 2 jajka; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; 1 łyżka rumu; 500 g mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 500 g smalcu do smażenia; cukier puder do posypania...

  • Zadna nalewka nie smakuje tak doskonale, jak owoce w rumie. Przygotowanie jest bardzo proste, ale trwa dosyc dlugo, w zaleznosci od tego, ile rodzajów owoców wybierzemy, za to pózna jesienia bedziemy nagrodzeni nie tylko wspanialym trunkiem, ale i owocami, które pasuja do wielu deserów.

  • Z fasolą i owocami

    .... Drugą pokroić (ze skórką!) w plasterki. Rodzynki namoczyć (można w rumie). Oliwę oraz sok z cytryny i trochę zalewy z brzoskwiń wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w misce plasterki...

  • Przepis na szybkie kiszone cytryny pochodzi z książki "Jerozolima" i próżno szukać go w głównej części książki, pełnej sałatek, zup, potraw z patelni i piekarnika. Przecież to tylko dodatek do różnych dań. Niezbędny dodatek. Dlatego sposobów kiszenia cytryn w całości (dłuższy proces) jak i w plasterkach – czyli nasze dzisiejsze kiszone cytryny na szybko – szukaj na końcu książki. Autorzy sugerują, że to przepis nawet 24-godzinny i że później należy przechowywać cytryny w lodówce, mnie się...

Artykuły na temat: cytryny w rumie
  • Mięsa z suszonymi owocami

    ..., sól, pieprz, 10 g skórki otartej z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki, 30 g masła, 1 łyżka posiekanego tymianku. Suszone śliwki i morele zalać koniakiem, odstawić do napęcznienia. Pomarańczę(...). Oprószyć solą i pieprzem. Owoce wyjąć z zalewy (zalewę zostawić do podlewania mięsa). Włożyć do miski, dodać pokrojoną pomarańczę i skórkę z cytryny, zalać miodem i wymieszać. Na płacie mięsa rozłożyć...

  • Nie od dziś wiadomo, że cytryna może pomóc nam uporać się z przeziębieniem oraz poprawić smak wielu potraw. Ale to nie wszystko! Okazuje się bowiem, że ten popularny owoc ma znacznie więcej zastosowań. Dodajemy ją do herbaty, przygotowujemy z niej syropy lub wykorzystujemy jako doskonały dodatek do ciast i dressingów sałatkowych. Włączenie cytryny do naszej diety to bardzo dobra decyzja, gdyż ma ona naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niej pozbędziemy się zgagi i nudności...

  • Ciasto czekoladowe z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać rumem.  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą piernikową. Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 jajku i porcjami suche składniki. Na końcu wlać rum i ocet. Ciasto wymieszać z jabłkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami.  3. Tortownicę...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...

  • Gruszki na słodko

    Sposób przygotowania: Owoce obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda.  Natrzyj sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do wysokiego rondelka wlej wino, rum i szklankę wody. Dodaj goździki, cukier brązowy, cynamon i całość zagotuj. Włóż owoce i gotuj 10 minut.  Ostudź i polej konfiturą. Posyp orzechami włoskimi.  Zobacz także:

  • Cytryna jest dobra tylko na przeziębienie? Nic bardziej mylnego! Sprawdź jakie są jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Polecamy także sprawdzone przepisy na napoje i dania z cytryny. Fot. 123RF/Picsel Wartości odżywcze cytryn Cytryna jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Wzmacnia ona odporność organizmu i łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ma właściwości bakteriobójcze. Z tego powodu jest ona popularnym środkiem do walczenia z przeziębieniem. Oprócz tego...

  • Orzeźwiająca herbata z miętą i cytrusami

    Sposób przygotowania: 1. Do litrowego dzbanka włóż 5 torebek zielonej herbaty. Zalej je zimną wodą i odstaw na całą noc do lodówki (herbatę liściastą wkładaj w zaparzaczu).  2. Następnego dnia odcedź napar. Cytrusy wyparz w gorącej wodzie i pokrój w plasterki.  3. Do herbaty wlej zimny sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj owoce i lód. Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się przegryzły...

  • Julka postawiła na ciemny biszkopt, bitą śmietanę, konfiturę wiśniową i pomadę z gorzkiej czekolady. Efekt? Zobaczcie sami. Biszkopt kakaowy 7 jaj220 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej65 g kakao250 g wody1 łyżka cukru3 łyżki rumu Bita śmietana 2½ łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny500 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru Konfitura wiśniowa 1 łyżeczka żelatynywoda do zalania żelatyny750 g wydrylowanej wiśni100 g cukru 2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej...

  • Sernik z jabłkami i rodzynkami

    ...1. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Rodzynki namaczamy w rumie z wodą, odcedzamy. Z laski wanilii wyskrobujemy miąższ. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. 50 g cukru karmelizujemy na patelni, dodajemy jabłka, rodzynki i 2-3 łyżki wody. Zaprawiamy mąką pszenną...

  • W tym odcinku Cooknij to! W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jakie dodatki idealnie skomponują się z klasycznym śledziem w śmietanie. Koniecznie wypróbujcie!     4 filety śledziowe 300 g gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sok z 1 cytryny2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 posiekana, duża cebula (w piórka)1/2 jabłka (najlepiej szara reneta), pokrojone w kostkęsól, świeżo mielony pieprzkoperekróżowy pieprz Przygotowanie Śledzie opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 4x4 cm....