• Informacje na temat:

    cytryny w ósemki

Przepisy na temat: cytryny w ósemki
  • Ciasto Słoneczko

    Gruszki umyj, obierz, pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne.

  • Wypróbowany przepis na "Ósemki z rumem"

  • Paluszki z sosem tatarskim

    Do tego dania najlepiej do tego pasują frytki, ale żeby ograniczyć ilość tłuszczu, możesz podpiec w piekarniku ósemki ugotowanych ziemniaków.

  • Jeśli nie znacie takiego, połączenia, tzn.cytryny z tuńczykiem to polecam wypróbować..

  • ...2 obrane pomarańcze; 1 obrany grejpfrut; 3 banany; 3 owoce kiwi; 2 plastry ananasa (może być z puszki); 5 g rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie; sok z połowy cytryny; 2 kieliszki likieru bananowego lub pomarańczowego.

  • Niezbędne do Tadżinu.

  • Sałatka nicejska

    Sposób przygotowania 1. Sałaty umyj, osusz. Dodaj ugotowane jajka, osączonego tuńczyka i filety anchois. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w ósemki.  2. Fasolkę szparagową ugotuj, ostudź. Wymieszaj, dodaj oliwki i posiekaną cebulę. Oliwę, sok z cytryny, musztardę i starty czosnek wymieszaj z solą i pieprzem. Zalej sosem sałatkę.  

  • Przepis na szybkie kiszone cytryny pochodzi z książki "Jerozolima" i próżno szukać go w głównej części książki, pełnej sałatek, zup, potraw z patelni i piekarnika. Przecież to tylko dodatek do różnych dań. Niezbędny dodatek. Dlatego sposobów kiszenia cytryn w całości (dłuższy proces) jak i w plasterkach – czyli nasze dzisiejsze kiszone cytryny na szybko – szukaj na końcu książki. Autorzy sugerują, że to przepis nawet 24-godzinny i że później należy przechowywać cytryny w lodówce, mnie się...

  • Błyskawiczna sałatka z mandarynką

    Sposób przygotowania Szpinak umyj i osusz. Mandarynki obierz i podziel na mniejsze cząstki. Awokado obierz, pozbaw pestki i pokrój w ósemki. Rozłóż je na szpinaku i posyp orzechami włoskimi. Połącz oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Dodaj starty imbir, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, polej sałatkę.

  • Nie wiem, czy przepis jest toskański, ale włoskim rodowodem z pewnością może się poszczycić. Jak pewnie pamiętacie – jakiś czas temu dotarła do nas dostawa ekologicznych cytrusów z Sycylii. Nie pierwsza i nie ostatnia w tym sezonie. Mając do dyspozycji takie wspaniałe owoce, każdego roku przygotowuję moczone cytryny. Są one niebezpiecznie pyszne, wręcz uzależniające! Nie mogę się im oprzeć, mogłabym zjeść niemal każdą ilość… Do czego mogą być użyte moczone cytryny? To doskonały dodatek do...

Artykuły na temat: cytryny w ósemki
  • ​Naleśniki z sokiem z cytryny i cukrem

    ...fuj.  Składniki: 110 g przesianej mąki szczypta soli 2 jajka 200 ml mleka 75 ml wody 2-3 łyżki oleju słonecznikowego cukier puder sok z cytryny cytryna pokrojona na ósemki Sposób(...), masło orzechowe lub czekoladowe, czyli podajecie naleśniki z absolutnie wszystkimi możliwymi składnikami, ale nigdy nie widziałem w Polsce naleśników z sokiem z cytryny i cukrem. Kiedy mówię Polakom, że...

  • Pieczemy makowe muffinki

    Morele odcedzamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Co dalej?

  • Tarta jogurtowa

    ...1. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  2. Do przesianej mąki dodajemy 7 łyżek cukru, kawałki...

  • Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

    Przygotowanie: 1. Kaczkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki.  2. Obierz i usuń...

  • Nalewka imbirowa

    Imbir umyj, (możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. Wyparz duży słój, włóż...

  • Sałatka z fetą i figą w sosie miodowym

    Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyj i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój w kostkę, a figi w ćwiartki lub ósemki. Sok z cytryny wymieszaj z miodem, octem balsamicznym i czosnkiem. Dodaj olej i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.  2. Na talerz wyłóż sałatę, na nią fetę i figi. Przemieszaj. Polej dressingiem miodowym. Posyp pestkami granatu.  Zobacz także:

  • Domowa sangria

    Sposób przygotowania: 1. Cytrusy szorujemy i sparzamy. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i cytryny, a pozostałe cytrusy kroimy w plasterki. Jabłko ze skórką kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w dzbanku, wlewamy sok z cytrusów.  2. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do dzbanka. Wrzucamy laskę cynamonu, wlewamy wino i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, żeby owoce się zmacerowały...

  • Gulasz rybny

    Sposób przygotowania: 1. Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, polać sokiem z cytryny, posolić. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.  2. Warzywa oczyścić, paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki, pomidory w ósemki. Na maśle zrumienić paprykę i cukinię, zasmażyć z mąką, wlać bulion i śmietanę, dusić 5 min na małym ogniu.  3. Do warzyw włożyć kawałki ryby...

  • Pieczona dorada z masłem i rozmarynem

    ...ryby włożyć po gałązce rozmarynu i po trzy plasterki cytryny. Cebulę pokroić w ósemki, pomidory umyć.  3. Na dno brytfanny wlać olej, włożyć rybę, obłożyć ją cebulą, pomidorami i rozmarynem, posypać...

  • Gryczana tarta  z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Obie mąki wsyp na stolnicę. Wymieszaj z sodą, cukrem pudrem i łyżeczką cynamonu. Dodaj jajko, żółtko i masło. Posiekaj. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta owiń w folię i włóż do lodówki. Pozostałe rozwałkuj. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty. Nakłuj widelcem. Włóż do lodówki.  2. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Włóż do rondelka. Dodaj cukier i sok z cytryny...