• Informacje na temat:

    ćwiartki kiszone kapusta

Przepisy na temat: ćwiartki kiszone kapusta
  • Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty

    Składniki: Po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki 250 g śmietany Sól, pieprz850 ml kapusty kiszonej 8 szalotek 500 g ziemniaków 6 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Oregano do dekoracji Przygotowanie: Papryki pokroić w drobna kosteczkę. Śmietanę doprawić sola i pieprzem, umieścić w miseczce. Szalotki pokroić w ćwiartki. Ziemniaki utrzeć (usunąć nadmiar soku), zmieszać z kapustą...

  • Bardzo smaczne danie,mięso wyszło kruche

  • Sałatka z ananasa i kiszonej kapusty

    Składniki na 4 porcje: - ćwiartka ananasa, - 100 g zielonej cebulki, - 150 g jogurtu naturalnego, - 50 g śmietany, - 3 łyżki mleka, - sól, pieprz, - 300 g kiszonej kapusty, - 75 g cienko pokrojonej wędliny drobiowej Przygotowanie: Odłożyć trochę ananasa do dekoracji, resztę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Jogurt, śmietanę i mleko wymieszać, doprawić...

  • Smażone ćwiartki kurczaka podane z podsmażonymi szarymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty.

  • Ziemniaki pieczone z ziołami

    Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.

  • Nie ma jak swojska kapustka,wiemy co jemy.Samo zdrowie,troszkę pracy jest,jednak warto nakisić,jest pyszna..a najlepsza ta woda z ukiszonej kapustki. Bardzo polecam:)

  • Zapiekanka z purée i mięsa

    ...1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée. 2. Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła. 3. Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na...

  • Zbliżają się święta i wigilia, najwyższy więc czas zakisić kapustę. W polskiej kulturze kapusta kiszona zakorzeniona jest bardzo głęboko. Bez niej nie obejdzie się bigos, kapuśniak czy kwaśnica. Przyrządza się z niej wigilijną kapustę z grzybami, groch z kapustą oraz kapustę z fasolą. Kiszonej kapusty używa się do nadziewania pierogów i pasztecików, chętnie też jada się surówkę z niej przygotowaną. To oczywiście nie wyczerpuje możliwości kulinarnych zastosowań kapusty kiszonej, wymieniłam...

  • Zapiekanka z purée i mięsa

    ...1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée. 2. Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła. 3. Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni...

  • Kapusta kiszona z pieczarkami gości w moim domu w ciągu roku a w wigilię pieczarki zamieniam grzybami suszonymi.

Artykuły na temat: ćwiartki kiszone kapusta
  • Kapusta z marchwią

    Sposób przygotowania: ◗ Kapustę poszatkuj wraz z głąbami. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Oba warzywa wymieszaj razem z przyprawami. Ewentualnie dodaj pokrojone na ćwiartki jabłka. Nakładaj do beczki, dobrze ugniatając drewnianym ubijakiem. Jeśli podczas tej czynności wydzieli się nadmiar soku, odlej go. Przykryj kawałkiem płótna, wyparzonym drewnianym denkiem i obciąż kamieniem. Postaw...

  • Pieczona kapusta po wołyńsku

    Składniki: 1 średnia kapusta (zwykła) czosnek sól natka pietruszki koperek 500 ml zalewy z ogórków kiszonych 100 ml oleju przepis dla 6-8 osób 1. Umyj kapustę i pokrój ją w ćwiartki. 2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i zapiecz kapustę, aż zmieni kolor na lekko brązowy. 3. Zarumienioną kapustę pokrój na mniejsze kawałki. 4. Wyciśnij czosnek i utrzyj go z olejem, solą, pietruszką i koperkiem...

  • Ziemniaki pieczone z ziołami

    Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.

  • Smaczne, kolorowe i zdrowe kiszonki. 4 pyszne dania!

    Kapusta z marchwią Sposób przygotowania: ◗ Kapustę poszatkuj wraz z głąbami. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Oba warzywa wymieszaj razem z przyprawami....

  • Czenaki litewskie

    Jednak można je także przygotować w garnku. Dobrze nadaje się do tego celu szybkowar. W oryginalnych przepisach występuje biała kapusta, ale z powodzeniem można zastąpić ją kapustą pekińską. Ta gęsta zupa jest rozgrzewająca i bardzo treściwa, a dodatek śmietany i ogórków idealnie przełamuje smak duszonych warzyw. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Kapustę pekińską szatkujemy...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Karmimy zmysły

    ...kiszone (również pokrojone w kostkę), łyżka czarnuszki, dwie łyżki oliwy, sok z połówki cytryny. Propozycja druga: dwie garści rukoli, połowa cukinii (obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę), dwie łyżki delikatnie podprażonych ziaren słonecznika, 200 gramów pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, deep z łyżki musztardy dijon, łyżki miodu i soku z połówki cytryny. Propozycja trzecia: dwie...

  • Zapiekanka z purée i mięsa

    Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée. Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła. Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na...

  • Zapiekanka z purée i mięsa

    ...1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée. 2. Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła. 3. Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na...

  • Sezonowe warzywa świetne dla figury!

    ...brukselkę. Kapusta: Skarbnica witaminy C Warzywo zawiera jej aż 25-50 mg w 100 g (czyli prawie z jogurtem, przypraw pieprzem. połowę zalecanej dziennej dawki). Na czym polega odchudzające działanie(...) odpowiada za wzrost pożytecznych bakterii w jelitach i lepsze trawienie pożywienia. Przepis: 1 cykorię pokrój w grube krążki; dodaj talarki pora oraz ćwiartki jabłka; wymieszaj Warzywo zawiera jej aż...