• Informacje na temat:

    curry z kaczki

Przepisy na temat: curry z kaczki
  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Marchewkowa zupa da dzieci

    ...1. Marchewki oraz cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Łodygę selera naciowego oczyść, potnij na drobne kawałki. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki masła, wrzuć przygotowane warzywa i, mieszając, smaż 5-7 minut. Następnie oprósz je curry oraz szczyptą imbiru. Mieszając, smaż jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. 2. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, aż...

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...posiekane piórka zielonej, chrupiącej papai. Pierwszą dziesiątkę najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań zamykają: dim sum, japońska zupa ramen, kaczka po pekińsku i massaman curry. Dopiero na...

  • Z pomarańczami

    ...: Kaczkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Połówki cebuli i sok z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance, podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175 st(...) z pomarańczami Składniki: - 1 mały kalafior lub paczka mrożonego, - 2 łyżki curry, - 2 pomarańcze, - 0,5 szklanki wywaru warzywnego, - 1 płaska łyżka mąki, - 0,5 szklanki śmietany, - sól, pieprz...

  • Szybki obiad dla singla

    ...papryczka chili, - 2 łyżeczki oleju, - pół łyżeczki żółtej pasty curry, - 100 g mleka kokosowego, - 200 ml bulionu, - 1 mała biała kiełbasa, - 1-2 łodyżki kolendry, - sól, pieprz, - cukier(...) na łyżce oleju. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze minutę. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować 5 minut. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Białą kiełbasę naciąć z jednej strony i wyciskać...

Artykuły na temat: curry z kaczki
  • Imbir, curry, kurkuma

    ...dań z owoców morza, ryb i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny oraz rozgrzewających naparów. Suszony i mielony urozmaica słodkie potrawy: ciasteczka, desery. Podobnie jak curry i kurkuma(...)Przywędrowały do nas z Azji, gdzie od tysięcy lat wykorzystuje się ich dobroczynne właściwości. Imbir, curry i kurkuma to jedne z najzdrowszych przypraw świata. Cudowne leki na wiele chorób Walczą...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Pierś kaczki z soczewicą

    Soczewica bardzo pomaga w odchudzaniu dzięki dużej zawartości substancji balastowych, białka i żelaza. poza tym nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje. A ponieważ jest tak kremowa i aksamitna, zastępuje makaron, ryż albo ziemniaki prawie idealnie. Chili, przyprawa 5 smaków i curry sprawią, że będzie ją łatwiej strawić.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Jak ulżyć wątrobie?

    ..., gęsi, kaczki) i ryby (węgorz, śledź w śmietanie, sardynki w oleju), nadmiar masła (dorosła osoba nie powinna jeść go więcej niż 2 łyżeczki dziennie). A także jaja smażone, majonez, torty, lody(...) (ułatwiają trawienie tłuszczy), kminek i oregano (działają rozkurczowo na przewody żółciowe). Dla jej dobra ograniczajmy ilość przypraw drażniących przewód pokarmowy: curry, ostrej papryki, czarnego...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • ...lub z kostki. Ja jeszcze dodalam odrobine koperku i maggi. Wszystko pogotowac znow kilkanascie minut i zmiksowac blenderem na krem. ja podaje z bagietka. dodalam tez lyzke tluszczu spod kaczki.. pycha! i drugi przepis, na kurczakowe curry. duza piers z kurczka, lub dwie male, pokroic w kostke, wymieszac w misce z sola, posiekana cebula (mala cala lub polowa duzej) i dwoma zabkami czosnku...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • ...świeżej kolendry • 3-4 ząbki czosnku • 2 łyżeczki curry • sól. Przyrządzanie: Kurczaka rozpołowić, tak by można było rozłożyć go jak książkę, natrzeć solą i curry (lub użyć przyprawy do kurczaka), zapiec(...) czosnek; kolendrę, czosnek i curry wymieszać z rozcieńczonym wodą majonezem. Można podawać na dwa sposoby: oddzielnie pokrojonego kurczaka i oddzielnie sos z majonezu; częściej podaje się porcje...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...