• Informacje na temat:

    cukinie w tempurze

Przepisy na temat: cukinie w tempurze
  • Warzywne kąski w cieście

    Brokuły w winnej tempurze Sposób przygotowania Brokuł oczyść, opłucz, podziel na niewielkie różyczki. Włóż je do wrzącej wody, lekko posól i gotuj przez 4-5 minut, aż będą miękkie, ale pozostaną(...) przestygną, drobno je posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel w specjalnym młynku do orzechów. Piekarnik rozgrzej do temp. 220ºC. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm...

  • Dania, które zaskoczą cię smakiem

    ...ze śmietaną.  Krewetki i jarzyny w tempurze Sposób przygotowania 1. Krewetki obierz z pancerzyków, natnij w poprzek i rozciągnij. Cukinie, bakłażan i cebulę pokrój. Wymieszaj mąkę pszenną(...) od razu w tempurze (w świeżo przygotowanej i zimnej). Wkładaj do gorącego oleju. Następnie usmaż krewetki. Wszystko osącz na ręczniku papierowym. W miseczce wymieszaj sos sojowy i słodki sos chilli...

Artykuły na temat: cukinie w tempurze
  • Kwiatki nie tylko od święta

    ...mogą być też piękną ozdobą tortu. Poza różą jadalne są też np. bratki, chabry oraz cukinia. Ta ostanie świetnie smakują w tempurze, czyli panierowane i smażone.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Teraz ryby mają głos

    ...zanurzaj w przygotowanej tempurze i kładź na gorący olej. Po usmażeniu odkładaj na lnianą ściereczkę. Przygotuj sos: ubij żółtka z koniakiem, dodaj śmietanę, chrzan i przyprawy. Czas przygotowywania: 30(...) Składniki: -  1 kg turbota -  4 marchewki - 30 dag świeżego szpinaku - 1 puszka pomidorów - 2 cukinie - 1 por - 5 ząbków czosnku - 100 g suszonych pomidorów w oliwie - 1 opakowanie...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...kwiatów cukinii w tempurze oraz osławionych bomboloni - pączków, które tak przypadły im do gustu, że smażyłyśmy je jeszcze ostatniego dnia pobytu. Na zajęciach, podczas których dołączyłam do grupy...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...