• Informacje na temat:

    cukinia zapiekana z serem mozzarella

Przepisy na temat: cukinia zapiekana z serem mozzarella
  • Cukinia z farszem

    W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!

  • Pożywna zapiekanka z mozzarellą i szpinakiem

    Sposób przygotowania Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj obraną i pokrojoną cukinię i szpinak. Duś aż zmiękną, dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Roztrzep jajka, wlej na patelnię z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj i umieść w wysmarowanej masłem tortownicy. Posyp serem i zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

  • Zapiekanka warzywna pod serem

    Sposób przygotowania 1. Pomidorki pokrój na połówki. 2. Paprykę, cukinię lub bakłażana pokrój w średnią kostkę. 3. Cebulę posiekaj. 4. Warzywa wymieszaj, włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Oprósz przyprawami, obficie posyp startym serem, np. mozzarella. Posyp sezamem. Zapiekaj ok. 20 min (lub krócej, zależnie od upodobań). Podaj np. z zieleniną i ew. pieczywem.

  • Proste i pyszne zapiekanki na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy!

    Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek? Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo.

  • Rurki z serowo - cukiniowym farszem

    Sposób przygotowania 1. Obie cukinie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Lekko osącz. Ser mozzarella również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (wcześniej możesz go włożyć na krótko do zamrażarki, żeby był twardszy - łatwiej będzie go trzeć).  2. Cukinię połącz z serem, dodaj śmietanę, przypraw całość czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią. Nadziej farszem makaronowe rurki...

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., sól, pieprz, kilka kropli oleju. Duś kilka minut. Polej sosem, posyp startym serem mozzarella, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.  (...) cebulę, dodaj pomidory, ocet, przyprawy, czosnek. Zmiksuj. Ciasto posmaruj sosem, posyp serem, ułóż warzywa i pieczarki. Piecz około 30 minut w temp. 180°C.  Zupa fasolowa Sposób...

  • Świąteczne dania dla najmłodszych

    W roli świątecznego dania znakomicie sprawdzą się również łódeczki z cukinii zapiekane pod serem. Dodatek kiełków, pomidora, papryki i pożywnych kabanosów (my zdecydowaliśmy się sięgnąć po(...) wyjmujemy ich miąższ. Ser mozzarella rozdrabniamy w misce, a kabanosy kroimy w 3-centrymetrowe paski. Przygotowujemy farsz. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Paprykę...

  • Warzywna zapiekanka

    Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości 1 duża cukinia po 1 papryce czerwonej i żółtej 20 dag drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli (starta) 2 łyżki śmietany 18 proc. po 1 łyżce oliwy i masła sól, pieprz, tymianek Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    Proste, smaczne, pożywne. Te dania umilą każdy dzień!

  • Dania, które zaskoczą cię smakiem

    ...wyłóż papilotkami. Każdą wypełnij ciastem.  2. Paprykę pokrój i włóż do babeczek. Posyp żółtym serem. Piecz 25 minut w temp. 190°C. Awokado pokrój, skrop sokiem, posyp twarogiem.  Pieczone(...) i bakłażan. Duś.  2. Dodaj pomidory i przecier. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i cukrem. Dodaj śmietanę. Ostudź i wymieszaj ze startym na tarce serem...

Artykuły na temat: cukinia zapiekana z serem mozzarella
  • Zapiekanka z cukinią

    Zapiekanka warzywna pod pierzynką z mozzarelli.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Zapiekanka warzywna z mozzarellą

    .... Przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i pieczemy godzinę w 200ºC.  Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z naczynia zdejmujemy folię, warzywa posypujemy serem i zapiekamy 15 minut...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Cukinia? Zapiecz to!

    ...ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką). Przekładamy do natłuszczonej głębszej brytfanny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Zrolowana cukinia z szynką i serem Składniki na 4 porcje: 500 g cukinii, 2 łyżki oliwy, 100 g szynki konserwowej lub kiełbasy szynkowej, 125 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek bazylii i pietruszki, 200 g twardego...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Jarosze grillują

    ...resztą oliwy. Ser i paprykę ułożyć na ruszcie. Grillować ze wszystkich stron 5 minut. Bakłażanowe kanapki z kozim serem Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan, 4 pomidory, sól, 4-5 łyżek oliwy(...)). Kolorowe szaszłyki Składniki na 4 porcje: 400 g tofu, 1 cukinia, 3 papryki (kolorowe), 2 czerwone cebule, 12 pieczarek marynowanych. Marynata: 2 łyżki oleju sezamowego, sok z cytryny, 2 ząbki...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Pieczone mielone z jarzynami

    Młode warzywa nie wymagają długiej obróbki termicznej. Szybko pieką się i gotują, dlatego pilnuj, aby ich nie wysuszyć. Warto skropić je oliwą lub zamarynować. Ich smak podkreślą świeże zioła.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...